2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialDemisia lui Remes, cutremur politic

Demisia lui Remes, cutremur politic

Ministrul agriculturii a demisionat ieri, la cererea premierului, in urma acuzatiilor de coruptie formulate de Directia Nationala Anticoruptie si a imaginilor despre presupusa luare de mita prezentate de postul public de televiziune. Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie. Un al doilea episod, care urma sa fie difuzat aseara de TVR, a fost interzis de presedintele director general al SRTv. Alexandru Sassu i-a amenintat cu sanctiuni pe jurnalistii de la departamentul stiri, in frunte cu Rodica Culcer. Acestia au acuzat cenzura practicata de conducere si au refuzat sa-si divulge sursele. Cine a dat imaginile la TVR vor sa stie si Departamentul National Anticoruptie (DNA), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul National al Audiovizualului (CNA), institutii care au cerut anchete, audieri si verificari care sa scoata la lumina autorii scurgerilor de informatii. O parte din politicienii liberali, dar si ai altor partide sustin ca Remes nu trebuia sa demisioneze, acuzand presupuse jocuri politice orchestrate de presedintele Basescu. Alti liberali, spun surse din partid, cer si demisiile ministrilor Chiuariu si Pacuraru, pentru a salva imaginea partidului. Cozmin Gusa sustine ca Guvernul pregateste desfiintarea DNA, printr-o ordonanta de urgenta care ar dori unirea acestuia cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General si, implicit, eliminarea lui Daniel Morar. Expertii sustin ca Romania ar risca, in aceste conditii, activarea clauzei de salvgardare pe justitie. Ipoteza lui Gusa a fost confirmata si de presedintele Basescu, care i-a cerut premierului Tariceanu sa renunte la aceasta ordonanta daca avea de gand s-o adopte. Basescu a negat ca fragmentele difuzate de TVR ar proveni de la Presedintie si a spus ca in dosar sunt alte documente "mai tentante si mai relevante decat imaginile prezentate de TVR".

 

Decebal Traian Remes a demisionat ieri, la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu. Imaginea acestuia era compromisa, dupa loviturile din cursul zilei de miercuri: avertismentul UE privind taierea fondurilor pentru agricultura si difuzarea casetei despre presupusa luare de mita de catre TVR 1.
pana la difuzarea imaginilor, Remes a respins toate acuzatiiile, desi DNA cerea cercetarea sa in baza probelor din dosar. Tariceanu l-a asigurat, initial, ca va ramane in functie, dar situatia s-a schimbat total dupa difuzarea casetei: premierul a convocat miercuri seara o sedinta in care propunea demiterea ministrului Agriculturii. Potrivit unor surse din minister, in acelasi timp, Remes s-a baricadat in biroul sau, i-a trimis acasa pe angajatii biroului de presa si a chemat garda de corp sa-l protejeze. Motivul: refuzul de a face vreo declaratie reprezentantilor mass-media. De acelasi refuz s-au lovit, joi dimineata, ziaristii care l-au asteptat in fata blocului unde locuieste. Ministrul s-a urcat rapid in masina si a plecat direct la Palatul Victoria, unde a fost convocat de urgenta de premier, care i-a cerut demisia. A stat de vorba cu Tariceanu 30 de minute si apoi a plecat in tromba din sediul Guvernului, refuzand si de aceasta data sa faca vreo declaratie. La scurt timp dupa ce Remes a plecat, Tariceanu i-a convocat la Guvern pe Norica Nicolai si Radu Stroe.
Dupa mai multe ore de discutii la Palatul Victoria, conducerea PNL a decis numirea in functia de ministru al Agriculturii a unui tehnocrat. Premierul Tariceanu a primit mandat din partea partidului sa-l numeasca pe unul dintre secretarii de stat din Ministerul Agriculturii, in carti fiind Cornelia Harabagiu, secretar de stat pe probleme europene, Dacian Ciolos, subsecretar de stat pe problematica UE si relatii internationale, dar ar putea fi luat in calcul si secretarul de stat pe Agricultura, Gheorghe Albu.

 

"Castelanul" Remes
Vecinii baimareni nu il judeca aspru pe fostul ministru pentru scandalul "caltabosul si palinca".
in baia mare este mai usor sa ceri indicatii despre modul in care poti ajunge la casa lui Remes decat pentru orice alta adresa din oras. Casa lui Decebal Traian Remes domina stradutele inguste si intortocheate ale cartierului in care a locuit fostul ministru al Agriculturii. Locuin-ta familiei Remes este un palat imens din beton, construit in urma cu aproximativ doi ani, inconjurat de ziduri groase, de peste trei metri inaltime, din beton gri, ceea ce face ca intregul ansamblu sa capete un aspect de cazemata. Multi locuitori din zona vin sa se aprovizioneze cu apa de la "paraul lui Remes". Este vorba de un fir de apa potabila, printre putinele din zona, care a fost captat direct in strada si curge la poalele castelului.
"Nu pot spune despre domnul Remes decat de bine. De fiecare data cand venea ne saluta si ma intreba cum merge lucrul", a declarat unul din vecinii de peste drum, care a refuzat sa-si decline numele.
In timp ce reporterii "Romaniei libere" vorbeau cu vecinii, la poarta proprietatii a sosit un membru al familiei Remes, intr-un Volkswagen Passat de culoare mustar. Acesta a refuzat sa faca orice comentariu. "Nu putem vorbi nici o secunda", a declarat iritata doamna, in timp ce inchidea usile garajului situat la subsol.

CSM si DNA vor ancheta
Consiliul Superior al Magistraturii a delegat o echipa de inspectori sa faca verificari privind modul in care a ajuns in mass-media materialul video din cazul Remes-Muresan. Dupa definitivarea inspectiei, in functie de constatari, CSM a promis "o serie de masuri".
scandalul provocat de difuzarea pe
tvr1, miercuri seara, a acestei inregistrari a provocat interventia sefului DNA, Daniel Morar, cateva ore mai tarziu, la Realitatea TV. Morar a spus ca inregistrarea nu a plecat de la DNA, in organizarea flagrantului fiind implicate mai multe institutii, printre care Politia si SRI. Mai mult, dosarul cu aceste probe a ajuns la Presedintie, dar si la instanta Tribunalului Bucuresti, care a hotarat, dupa 24 de ore, eliberarea lui Muresan. Morar a cerut o ancheta care sa identifice clar institutia de unde provine scurgerea de informatii.

De ce nu au intervenit procurorii anticoruptie

Numerosi analisti s-au intrebat ieri de ce demnitarii nu au fost retinuti atunci cand s-a consumat presupusa infractiune, opinand ca ancheta ar fi avut, astfel, de castigat . Procurorii sustin ca retinerea ar fi compromis cercetarile ulterioare, iar dosarul n-ar mai fi rezistat in instanta. Daca procurorii ar fi intervenit in timpul flagrantului, imediat dupa ce Remes ar fi primit banii, dosarul penal ar fi fost usor de desfiintat ulterior deoarece nu s-ar fi putut proba legatura dintre bani si licitatie. Aceasta a avut loc si a fost castigata abia dupa cateva zile de la flagrantul DNA. Muresan si Remes ar fi putut spune ca banii reprezinta un imprumut. Apoi, aparatorii puteau invoca faptul ca procurorii au perchezitionat un ministru fara mandat de la judecator sau ca acesta a fost retinut ilegal deoarece retinerea induce declansarea automata a urmaririi penale, in acest caz fara avizul comisiei speciale de la Presedintie. Constitutia Romaniei stipuleaza ca "numai Camera Deputatilor, Senatul sau presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului". De asemenea, in Legea 115/1999, a responsabilitatii ministeriale, articolul 16 prevede expres acordarea unui aviz de cercetare de catre comisia speciala de la Presedintie. Daca se alegea varianta retinerii, Remes ar fi fost eliberat dupa 24 de ore deoarece in acest interval scurt comisia prezidentiala nu se putea intruni, analiza, audia partea invinuita, inainta catre presedinte propunerea de cercetare penala, pentru ca abia apoi presedintele tarii sa anunte ca solicita cercetarea penala a lui Remes. Prin asteptare, s-a urmarit demonstrarea legaturii de cauzalitate intre bani si castigarea unei licitatii, creionandu-se consecintele juridice ale luarii de mita si de foloase necuvenite. Proba a fost intarita si de telefonul dat de Remes in care acesta intreaba, inainte cu o zi de desfasurarea licitatiei, la ce pozitie e firma lui Ciorba. Interesanta este si secventa in care Muresan confirma ca i-a dat lui Remes banii si in care sustine ca procurorii nu pot proba nimic deoarece nu a vorbit despre bani, ci doar i-a desenat pe o hartie.

Guvernul pregateste desfiintarea DNA

Guvernul pregateste unificarea Directiei Nationale Anticoruptie cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), afirma Cosmin Gusa, ceea ce va avea ca rezultat desfiintarea DNA si eliminarea sefului acesteia, Daniel Morar. Ordonanta de urgenta ar urma sa fie adoptata in cel mai scurt timp, sustine Gusa. Oficial, Guvernul neaga ca ar pregati desfiintarea DNA. "Nu am primit nici un proiect de lege pe aceasta tema si nu este programata o sedinta de guvern extraordinara", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. Din punct de vedere tehnic, comasarea DNA cu DIICOT ar insemna infiintarea unei noi institutii in subordinea Parchetului General, pentru care Ministerul Justitiei va trebui sa propuna un nou sef, care sa fie acceptat de presedintele tarii.

 

Incalcarea drepturilor, intre interesul public si cel privat

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan sustine ca procurorii i-au "incalcat flagrant toate drepturile", incepand cu momentul patrunderii in casa in ziua de sambata si culminand cu difuzarea pe post a inregistrarilor intalnirilor si convorbirilor avute cu Traian Remes si Gheorghe Ciorba. Muresan nu exclude sa se adreze Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul in care nu beneficiaza de un proces corect.
Intrebarea care se ridica este in ce masura, intr-adevar, lui Muresan i-au fost incalcate drepturile, asa cum sustine, si daca divulgarea in media a unor probe din dosar nu va afecta ancheta procurorilor. O asemenea ipoteza este susti-nuta de senatoarea PNL Norica Nicolai, fost procuror, care spune ca "proba este compromisa. DNA a facut o mare greseala, a cerut arestarea lui Muresan pentru ca a vorbit despre cauza in fata presei. Aceasta proba in mod clar prejudiciaza urmarirea penala si da posibilitatea oricui sa-si faca aparari conexe". Nicolai este de parere ca prin faptul ca cei doi cunosc continutul probelor video "DNA le-a dat o sansa sa-si faca apararea". Din punctul de vedere al lui Horatiu Dumbrava, judecator, membru SoJust, este vorba despre echilibrul dintre interesul public si cel privat. "Interesul privat a fost afectat si nu avea ce sa caute in media o proba pana la finalizarea dosarului. Din punctul de vedere al interesului public, poate este bine ca toti cetatenii afla ce face un demnitar". Horatiu Dumbrava spune ca Muresan nu poate contesta in instanta probele aparute in public, chiar daca caracterul urmaririi penale nu este unul public, mai ales daca proba a fost administrata cu respectarea legii, adica mandat de la judecator. Insa, spune Dumbrava, "doar judecatorul este cel care decide". Pe de alta parte, in sistemul nostru juridic, judecatorul ar trebui sa nu fie influentat de astfel de evenimente din afara procesului. "Daca Muresan ajunge in instanta, judecatorul trebuie sa se pronunte in sensul vinovatiei sau nevinovatiei doar pe probele administrate in dosar. In Marea Britanie, unde sistemul este altul, ar fi fost rau daca s-ar fi intamplat asa ceva, pentru ca s-ar fi considerat ca juratii au fost influentati", sustine Dania Calinescu, presedinta Apador CH.

TVR s-a rupt in doua
Ziaristii au vrut sa difuzeze

A doua caseta, dar s-a opus presedintele televiziunii, care doreste sanctionarea ziaristilor si a Rodicai Culcer.
Difuzarea casetei "spaga lui remes" a condus la scindarea TVR in doua. Presedintele-director general Alexandru Sassu considera ca au fost incalcate mai multe norme deontologice. Acesta mai sustine ca ziaristii s-au lasat manipulati de catre o sursa care a avut interes ca informatia sa apara pe post. Pentru a lamuri situatia, presedintele Sassu a solicitat analizarea cazului de catre Comisia de Etica si Arbitraj. Pana atunci, conducatorul televiziunii publice considera ca "difuzarea unor materiale similare cu cel contestat, pana la lamurirea tuturor suspiciunilor si chestiunilor de ordin legal si deontologic, nu este corecta, legala si oportuna".

Pe pozitia adversa se afla directorul Departamentului de stiri a TVR, Rodica Culcer. "Redactia este impartita in doua. Ziaristii s-au revoltat pentru ca este cenzurata aparitia episodului doi. Eu vreau, ca si ei, ca aceasta caseta sa fie publica. Este clar pentru toata lumea ce s-a intamplat in acest caz. Nu ma duc la nici o comisie de etica. Noi l-am cautat toata ziua pe Remes pentru a ne spune pozitia sa vis-à-vis de inregistrari, dar nu a raspuns la telefon si nici nu a vorbit cu presa. Orice televiziune ar fi difuzat inregistrarea", a declarat Rodica Culcer pentru Romania libera.

Culcer nu divulga sursa

Directorul Departamentului stiri al TVR, Rodica Culcer, a declarat ca difuzarea, miercuri seara, a imaginilor de la intalnirea Remes-Muresan a fost legala, intrucat aceste imagini erau "de interes public", si ca nimeni nu o poate obliga sa dezvaluie sursa care a furnizat caseta. Alexandru Sassu s-a plans ieri ca nu l-a informat nimeni cu privire la imaginile pe care televiziunea pe care o conduce urma sa le difuzeze. "Am aflat ca imaginile apar in jurnal de pe agentiile de presa, cu cateva minute inaintea stirilor." Sassu a dat asigurari ca va verifica daca s-a incalcat legea. El a admis insa ca "exista o problema morala, si anume implicarea intr-o batalie politica". "Intr-adevar, domnul Sassu nu stie cum s-a primit inregistrarea", a declarat Rodica Culcer. seful stirilor TVR a spus ca nu va dezvalui aceste surse care au facut ca imaginile cu intalnirea dintre Remes si Muresan sa intre in prime-time pe postul national de televiziune nici daca i se va pune "pistolul la tampla". "Un ziarist care-si tradeaza sursele nu are ce cauta in presa", a spus Rodica Culcer.

CNA l-a sesizat pe procurorul general
Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis, in sedinta de ieri, sa adreseze o sesizare procurorului general cu privire la difuzarea de catre televiziunea publica a inregistrarii in care apar Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan. Ca argument pentru decizia lor, membrii CNA au invocat incalcarea prevederilor din Codul de procedura penala referitoare la drepturile omului, pe motiv ca a fost difuzat un material probatoriu dintr-un dosar in curs de cercetare. "Potrivit Codului de procedura penala, caracterul urmaririi penale nu este public", a declarat ieri Ioan Onisei, membru al CNA din partea PD. "Daca sursa sunt procurorii, avem de-a face cu o descalificare a procuraturii", a comentat si Dan Grigore (nominalizat in Consiliu de Executiv).
Tot ieri s-a autosesizat si presedintele pesedist al Comisiei de cultura din Senat, Adrian Paunescu. "Vom vedea, impreuna cu Comisia de cultura de la Camera Deputatilor, daca este legal sau moral ceea ce s-a intamplat", a declarat Paunescu, precizand ca luni vor fi audiati de urgenta membrii Consiliului de Administratie al SRTv.
Presedintele Traian Basescu a respins categoric ca s-ar afla la originea scurgerii de informatii catre TVR 1 si a declarat ca in dosar exista alte documente "mult mai tentante si mai relevante".
Ultima ora: Dacian Ciolos, subsecretar de stat pe problematica UE si relatii internationale, a acceptat functia de ministru al Agriculturii.

 

 

Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă