1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialDeconspirare in doua saptamani

Deconspirare in doua saptamani

S-a vorbit mult in ultima vreme despre faptul ca institutiile detinatoare de arhive se joaca cu opinia publica furnizand dosare dupa o ordine prin care se incearca o mare manipulare, prin mutarea accentului pe dosare de informator, de colaborator, in loc sa-i arate pe ofiterii care au facut politie politica, oameni de baza ai fostei Securitati. L-am intrebat pe primul adjunct al directorului SRI, dl Florian Coldea, de ce aceste 29 de dosare si nu altele. De ce nu s-au predat toate odata? La aceste intrebari n-am aflat raspuns, am aflat insa ca predarea dosarelor demnitarilor desecretizate de CSAT trebuie sa se incheie pana pe data de 30 august. Dar cate dosare sunt in total de predat, dupa cum rezulta din interviu, nu le prea stie bine nici SRI numarul! Asta deoarece abia de acum incolo urmeaza sa se identifice, potrivit noii legi in vigoare, si alte categorii. Asteapta insa de la CNSAS liste cu date de identificare, le cauta si le vor preda. Nici macar acum, dupa decizia CSAT, nu se cunoaste numarul real al dosarelor trecute pe sest de comisia mixta SRI-CNSAS la siguranta nationala de Onisoru, Timofte, Fulga & Co!

– Cand a inceput secretizarea dosarelor demnitarilor, operatiunea era efectuata de catre SRI si CNSAS prin acea comisie mixta. Cine le declasifica acum, dupa dispozitia CSAT, si care a fost procedura trimiterii celor 29 de dosare catre Colegiul Dosarelor?
– Dosarele sunt desecretizate de fiecare institutie detinatoare, conform Hotararii CSAT nr. 117/24.07.2006.
– Cine a stabilit initial ca dosarele politicienilor privesc siguranta nationala si de ce, cand e clar acum ca siguranta nationala n-a avut nici o legatura cu acest subiect? Dimpotriva, mai degraba s-a inteles ca cineva a dorit sa-i santajeze pe cei de pe prima scena politica a tarii…
– Documentele create de Securitate care privesc siguranta nationala au facut si fac obiectul discutiilor Comisiilor mixte SRI-CNSAS, conform Legii nr. 187/1999.
– Cine a facut selectia dosarelor care s-au declasificat cu prioritate? Nu se pot trimite la CNSAS toate cele 100.000 odata, pentru respectarea prioritatilor stabilite de lege in privinta verificarii demnitarilor? De ce?
– In desecretizarea dosarelor se aplica Hotararea CSAT nr. 117/ 24.07.2006, iar prioritatile sunt stabilite conform OUG nr. 16/ 2006, care modifica si completeaza Legea nr. 187/1999.
– Cine i-a ales pe cei 29 pentru a intra in procedurile de verificare ale CNSAS? De ce 29 si nu 100?
– Cele 29 de dosare privesc oameni politici din Parlamentul Romaniei (Camera Deputatilor si Senat). Ele au facut obiectul discutiilor din cadrul Comisiei mixte SRI-CNSAS si, ca urmare a prevederilor noi continute de OUG 16/2006 (cetatenii straini au acces la dosarele create de Securitate) si a Hotararii CSAT nr. 117/2006 (desecretizarea dosarelor oamenilor politici), au fost declasificate si, pe baza deciziei comune, transmise catre CNSAS. Colegiul Dosarelor a solicitat si va solicita in continuare verificarea altor oameni politici, in conformitate cu prevederile legilor in vigoare (primari, membri de consilii judetene, municipale, locale etc.). In masura in care vor fi identificate dosare apartinand categoriilor prevazute de lege, acestea vor face obiectul analizei Comisiei mixte SRI-CNSAS; pe baza deciziei comune, dosarele vor fi transmise Colegiului.
– Cand se va trimite urmatorul calup de politicieni la CNSAS si din cate dosare va fi el format? Cand se va finaliza intreaga operatiune de predare a dosarelor declasificate?
– Aceeasi hotarare a CSAT stipuleaza termenul la care va fi finalizat acest proces, respectiv 30 august 2006. De asemenea, in functie de solicitarile concrete de verificare transmise de CNSAS.
– De ce Razvan Theodorescu a avut dosar de retea, dar nu s-a mai gasit nici o fila ori vreun microfilm despre el?
– Singura institutie abilitata in a se pronunta in acest caz (si s-a pronuntat deja) este CNSAS.

Patru de la SIE. Restul, peste 15 zile!

L-am intrebat si pe adjunctul directorului SIE, Vasilica Sarca, de ce institutia pe care o conduce trimite la CNSAS doar patru dosare, si nu mai multe, si cate dosare trebuie sa declasifice Serviciul de Informatii Externe in total. Ne-a raspuns ca nu poate sa ne spuna un numar total pentru a evita izbucnirea unui scandal similar cu cel legat de cele 29 de dosare de la SRI. A precizat insa ca saptamana trecuta s-a intrunit comisia mixta SIE-CNSAS si s-au stabilit cele patru dosare care nu sunt noi, ele contin nume ce au mai fost verificate o data, insa au aparut dupa declasificare elemente noi.
SIE spera sa poata respecta termenul dat de CSAT: la 30 august sa se incheie procedura de predare a tuturor dosarelor declasificate care odinioara fusesera considerate de siguranta nationala.

Toate dosarele!

Desecretizarea celor 29 de dosare a venit ca urmare a Hotararii CSAT nr. 117, adoptata in 24 iulie, la propunerea presedintelui Traian Basescu. „SRI, SIE, Ministerul Justitiei, MApN si MAI vor declasifica, in regim de urgenta, toate dosarele din categoria celor cu privire la siguranta nationala, care se refera la persoanele ce ocupa demnitatile sau functiile prevazute la art. 2, lit. a)-e) si s) din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste”, se arata in Hotararea CSAT.
Potrivit categoriilor extrase din Legea nr. 187 din 1999, trebuiau deconspirate dosarele: presedintelui Romaniei, parlamentarilor, membrilor Guvernului, secretarilor si subsecretarilor de stat, secretarilor generali si secretarilor generali adjuncti din Guvern, ministere si cele doua Camere ale Parlamentului, consilierilor prezidentiali si de stat, prefectilor si subprefectilor, primarilor si viceprimarilor, consilierilor judeteni si din CG al Municipiului Bucuresti si consilierilor locali. La acestia se adauga presedintii, vicepresedintii, secretarii generali si ceilalti membri din conducerea partidelor politice, la nivel national, judetean si local.

Cele mai citite

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă