Procurorul Monica Serbanescu, in prezent consilierul ministrului Justitiei Catalin Predoiu, a fost propusa CSM-ului la sefia DNA. Declaratia sa de avere nu contine veniturile pe 2007, facand trimitere doar la fisa fiscala, ceea ce inseamna ca "declaratia contravine functiilor si demnitatilor publice in conditii de transparenta", au declarat marti surse juridice.
Declaratia de avere a Monicai Serbanescu
Declaratia de avere "rectificativa" – dupa cum se mentioneaza scris pe aceasta – a procurorului Monica Serbanescu, propus, luni, pentru sefia DNA, se afla pe site-ul Ministerului Justitiei si a fost semnata pe 6 august, respectiv cu doar 5 zile inainte de a fi nominalizata de catre ministrul Predoiu pentru functia de procuror-sef.
Conform actului, Serbanescu detine doua terenuri in judetul Prahova – pentru unul dintre acestea nefiind specificata suprafata sau valoarea de impozitare – si un apartament in Bucuresti.
Directorul de comunicare al ANI, Luana Moilat, a explicat ca o declaratie de avere este incorecta cand in semnatarul acesteia face doar o trimitere la fisa fiscala. Moilat a mai explicat ca, intr-adevar, astfel de declaratii incomplete contravin functiilor si demnitatilor publice in conditii de transparenta, la fel ca si si in cazul atasarii unei copii a fisei fiscale. "Nici asa, rezolvarea nu este cea legala", a mai spus Luana Moilat.
Deoarece nu au primit nicio sesizare cu privire la neclaritatea declaratiei de avere a procurorului Monica Serbanescu, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Integritate nu se pot pronunta inca la corectitudinea acestea, a mai afirmat aceeasi sursa.
In formularul declaratiei de avere, trebuie trecute veniturile declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat, – potrivit art. 41 din Legea nr.571din anul 2003, privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare – care prevede, la ultima rubrica, obligativitatea declararii venitului anual incasat, pe categorii de venituri.
Potrivit prevederilor art. 41 alin.1 din Legea 144/2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate – cu modificarile si completarile ulterioare – declaratiile de avere si de interese, reprezinta acte personale irevocabile.
Declaratia de avere se face in scris, pe propria raspundere si cuprinde bunurile proprii, comune si cele detinute in indiviziune, precum si cele ale copiilor aflati in intretinere, potrivit anexei la Legea nr. 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 14/2005 privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese, aprobata prin Legea nr. 158/2005, care se aplica in mod corespunzator, a mai completat directorul de comunicare al ANI.
Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat, luni, ca va propune CSM numirea consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA, iar lui Daniel Morar sa fie adjunct la DNA sau inalt reprezentant al ministerului in cazul misiunii Romaniei de la Bruxelles, daca acesta va fi de acord.