3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce se tergiversează procesele altor trei torționari

De ce se tergiversează procesele altor trei torționari

Alți trei torționari ar putea ajunge în instanța de judecată. Biografia și mărturiile supraviețuitorilor, prezentate drept probe în dosar, erau, însă, publice de câțiva ani. Ca atare, nu puteau fi demarate procesele mai demult?

Acum doi ani, fostul președinte IICCMER, Andrei Muraru, anunța că institutul deținea o listă cu 35 de persoane, care ar mai fi în viață, asupra cărora există indicii serioase cu privire la comiterea unor abuzuri în penitenciarele comuniste, pentru care pot răspunde astăzi penal. Ieri, actuala conducere a susținut că, de fapt, lista torționarilor este mult mai mică, cercetările se concentrează pe doar 13 persoane și nici această cifră nu este una definitivă. „În legătură cu lista celor 35 de torționari, nu a existat o cercetare serioasă care să susțină acest număr. Nu mai sunt 35 de torționari în viață. La momentul acela fosta conducere nu a ținut cont de argumentele mele, în 12 cazuri investigația s-a suspendat din lipsă de probe. Acum investigațiile continuă pentru 13 cazuri, dar vom vedem ce probe strângem, cifra poate să fie și mai mică”, a declarat directorul general al IICCMER, Cosmin Budeancă.

În celebra listă a celor 35 de torționari apare o eroare de-a dreptul comică. Un anume Dumitru Pavel, născut în anul 1951, ar fi fost locțiitor pentru servicii în Penitenciarul Poarta Albă în anul 1956. Cu un calcul simplu, putem deduce că ofițerul ar fi ajuns șef într-un lagăr la frageda vârstă de 5 ani.

Până în prezent, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale pentru șase persoane, ultimele dintre ele fiind Refic Fizula, Neculai Tilici și Teodor Sârbu.

Refic Fizula este fost ofiţer politic al unui penitenciar din Făgăraş, care ar fi responsabil de aplicarea unui regim de detenţie ce a dus la decesul a cel puţin 22 de deţinuţi politici. Neculai Tilici este fost comandant de penitenciar la Oradea, pe care îl acuză de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a cel puţin nouă deţinuţi politici.

De asemenea, IICCMER a solicitat Parchetului Militar Cluj începerea urmăririi penale pentru Teodor Sârbu, fost subofiţer de Securitate, pe care îl acuză că a participat la mai multe arestări de persoane, fiind implicat şi în anumite misiuni care au dus la executarea prin împuşcare a unor arestaţi.

Toate-s vechi și noi sunt toate

În mapa de prezentare a celor trei cazuri putem observa, însă, că informațiile despre presupușii torționari sunt vechi de câțiva ani. În condițiile în care principala miză, pentru soluționarea acestor cazuri, este timpul, persoanele acuzate având vârsta înaintată, întrebarea care s-a vehiculat în ultimii ani a fost de ce s-a tergiversat atât trimiterea în judecată a acestor persoane.

Biografia lui Neculai Tilici era disponibilă încă din 2009, ea fiind extrasă acum din „Dicționarul ofițerilor și angajaților civili ai Direcției Generale a Penitenciarelor, vol. 1. Aparatul central (1948-1989), carte apărută la Editura Polirom. Iar mărturiile supraviețuitorilor au fost extrase din cărți de memorialistică publicate de-a lungul timpului, nu cu dată recentă. Dacă doar aceste date vor ajunge pe masa procurorilor, rezultă faptul că instituția ar fi putut solicita cererea de urmărire penală pentru Tilici mult mai devreme.

La fel și în cazul ofițerului Refic Fizula. Biografia se bazează exclusiv pe informațiile publicate de istoricul Mihai Burcea pe site-ul ONG-ului Miliția Spirituală, în anul 2013. Și în cazul său, mărturiile deținuților sunt vechi, nimic de dată recentă. Aceasta este acuzat că, în perioada în care a asigurat „paza şi aplicarea regimului de penitenciar”, în mai puţin de un an au murit cel puţin 22 de deţinuţi politici care aveau între 39 şi 71 de ani, susține IICCMER.

Întrebat care sunt noutățile în legătură cu acești angajați ai fostului aparat opresiv, Cosmin Budeancă a declarat pentru România liberă că dosarul trimis procurorilor are peste 400 de pagini, iar acolo ar exista și elemente recente. „Nu am tergiversat nimic. Cercetătorii au introdus în dosar și probe recente, dar aceste nu se găsesc în mapă”, a spus el.

Potrivit istoricilor IICCMER, Teodor Sârbu a participat la împuşcarea lui Remus Lăluţ, în localitatea Orosia, judeţul Mureş, şi există probe că ar fi fost implicat în împuşcarea lui Viorel Bihoreanu, în localitatea Papiu Ilarian, tot din Mureș. 

Cele mai citite

România mai face un pas spre OCDE

România a primit un nou aviz formal, în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Anunțul a fost făcut de...

Trump promite o „nouă epocă de aur” pentru SUA: Amenințări comerciale dure pentru Mexic, Canada și China

În primele ore ale revenirii la Casa Albă, Donald Trump a lansat o serie de amenințări comerciale ce marchează începutul unei noi etape în...

Paula Badosa produce surpriza la Australian Open și se califică în semifinale după victoria cu Coco Gauff

Paula Badosa a reușit o performanță remarcabilă la Australian Open, eliminând-o în sferturi pe favorita numărul 3, Coco Gauff, scor 7-5, 6-4. Iberica, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă