17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce se omoară românii. Vezi cele trei motive care duc la...

De ce se omoară românii. Vezi cele trei motive care duc la crimă

Vinul care nu e stat din fiert îmbată mai repede şi mai grav decât cel limpezit. Specialiştii spun că tulburelul poate influenţa mintea criminalilor.

Consumul de vin care nu a „stat din fiert” este doar una dintre cauzale care îi influenţează pe cei labil psihic. Schimbările de temperatură bruşte reprezintă, de asemenea, un alt factor care-i determină pe oameni să fie agresivi. De altfel, cele mai multe crime se produc toamna. Colonelul (r.) Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri, de la Poliţia Capitalei, a explicat pentru românialiberă.ro de ce se întâmplă acest fenomen. „Din experienţă, am observat că cele mai multe şi mai ciudate şi violente cazuri apar în perioada sfârşitului lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Schimbările bruşte de temperatură, nu numai de la noapte la zi, dar şi în decurs de numai câteva ore, îşi pun amprenta pe psihicul uman. Apoi, în această perioadă, mai ales în zonele rurale, intervine şi consumul de alcool, în special de vin care nu este încă oprit din fiert, limpezit.

Acesta îmbată mai repede decât unul normal. Gazul din vinul nefiert acţionează negativ asupra creierului uman şi de aici vine şi agresivitatea. În alte perioade ale anului, oamenii merg la baruri şi beau câte un pahar de vin, o ţuică sau o bere, apoi merg acasă. Acum, beau şi la baruri, beau şi acasă şi mai beau şi la prieteni, pentru că fiecare îşi îndeamnă vecinii la un pahar de tulburel”, a precizat Antonescu.

Nevasta, cauză de crimă
Psihologii spun că în cazul crimelor săvârşite în familie, motivele diferă, de la simplele neînţelegeri dintre parteneri până la gelozie, suspiciune de adulter sau chiar prinderea în fapt a partenerului. Pentru unele cupluri, obsesia şi dependenţa de partener sunt doi dintre principalii factori care duc, în cele din urmă, la comiterea omorurilor. Partenerii nu acceptă despărţirea de persoana iubită şi astfel, fie în urma unor confruntări, fie voit, ajung să comită crima.
Specialiştii mai spun însă că practic factorul care face trecerea de la starea de euforie la cea e nervozitate este cearta în familie, mai ales „cicăleala” soţiei.

Moldova, pe primul loc la omoruri

Colonelul Dan Antonescu a mai explicat că cele mai multe cazuri de omor, apar, în perioada de toamnă, mai ales în zonele Moldovei şi Olteniei.
De altfel, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Medicină Legală, numărul morţilor violente, înregistrate în 2010, în România, reprezintă 4,61% din numărul total al deceselor. Cele mai multe cauze fiind lovirea cu un corp dur. Mai mult. În 2% din cazuri, victimele au fost lovite cu cuţitul sau alt corp înţepător sau tăietor.

Pe primul loc, la numărul de omoruri, la 100.000 de locuitori se află judeţul Iaşi, cu 6,7081 de cazuri, în 2010, peste media naţională de 2,4293 cazuri. Pe locul al doilea se află judeţul Tulcea, cu 6,2745 de omoruri la suta de mi de locuitori, iar pe locul al treilea în topul judeţelor cu cele mai multe omoruri este Târgu Mureş, cu 4,9320 de cazuri.

Cele mai şocante crime din 2011, comise în România

Un bărbat de 35 de ani din comuna dâmboviţeană Lucieni şi-a ucis tatăl, la 29 octombrie, pentru că nu a vrut să-i treacă averea pe numele lui. Criminalul şi-a lovit tatăl cu pumnii şi picioarele apoi i-a zdrobit capul cu o rangă. Cuprins de remişcări s-a dus la un vecin şi i-a povestit totul.

O femeie de 24 de ani din comuna clujeană Călăraşi a fost găsită moartă, la 28 octombie, cu gâtul tăiat, lângă o casă părăsită. Fiica ei, în vârstă de doi ani păzea cadavrul. Soţul tinerei este suspectul principal. El a fost prins, la o zi după crimă. După ce i-a lăsat pe membrii familiei soţiei s-o caute, criminalul l-a sunat pe fratele acesteia să-i spună unde este cadavrul. Bărbatul era foarte gelos şi se certau des, spun apropiaţii familiei. De multe ori s-a sunat la 112 pentru a stinge conflictele între ei.

Fetiţa a fost găsită aproape îngheţată, lângă corpul mamei. A fost dusă la Spitalul din Turda pentru îngrijiri.

Un bărbat din localitatea Stoieneşti, judeţul Vâlcea a fost arestat, la 27 octombrie, după ce şi-a omorât soţia pe care a găsit-o acasă la amant. Bărbatul a urcat-o în căruţă şi a dus-o acasă. Acolo a călcat-o în picioare şi a lovit-o cu toporul. Cei doi avea trei copii.

O crimă comisă cu sadism i-a şocat, la 26 octombrie, pe locuitorii comunei Oituz din judeţul Bacău. Un bărbat de 43 de ani şi-a ucis soţia, înjunghiind-o de mai multe ori în inimă, cu un cuţit, în faţa unui copil de 12 ani. Totul a început dintr-o simplă ceartă iscată din cauza consumului de băuturi alcolice. Bărbatul a fost arestat pteventiv.

Un bărbat din localitatea gălăţeană Suceveni şi-a bătut concubina, în vârstă de 38 de ani, până a omorât-o, pe 17 octombrie, 2011. Crima a fost comisă după ce băuseră amândoi mai multe pahare de tărie. Cei doi s-ar fi luat la ceartă şi într-un acces de furie bărbatul a lovit-o până aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

O femeie de 76 de ani din localitatea mureşeană Mădăraş a fost ucisă, cu mai multe lovituri de cuţit, pe 16 octombrie. Principalul suspect este chiar soţul său, în vârstă de 77 de ani. Acesta ar fi fost gelos pe consoartă, reproşându-i foarte des că îl înşeală.

Tot pe 16 octombrie, un bărbat în vârstă de 74 de ani din Bucureşti a fost reţinut de poliţie după ce şi-a omorât soţia şi pe prietena acesteia. Criminalul a venit beat acasă şi s-a luat la ceartă cu femeia. La un moment dat a pus mâna pe un cuţit şi a înjunghiat-o. Pentru că prietena victimei a fost martoră la crimă, bărbatul a ucis-o şi pe ea.

La 11 octombrie, o femeie de 40 de ani din Argeş a fost omorâtă în bătaie de către soţul ei. Bărbatul ar fi fost foarte gelos, acesta primind câteva SMS-uri în care era anunţat că soţia lui îl înşeală când el este la serviciu. Bărbatul riscă acum să stea 15 ani după gratii.

A crezut că a omorât o pisică. Aşa a spus, la 25 august, anchetatorilor, un bărbat de 44 de ani din Drăgoteşti, judeţul Gorj, care şi-a ucis nevasta cu un cuţit şi un topor. Bărbatul ar fi avut probleme psihice dar nu i-au mai ajuns banii să-şi ia medicamente.

O femeie de 41 de ani din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov a fost omorâtă în bătaie de soţul ei, la 22 august. Şi acesta credea că iubita lui îl înşeală astfel că a decis să-i ia viaţa. Apoi s-a omorât şi el. Cei doi au fost găsiţi de rude.

Ziua de 13 iunie i-a adus ghinion unei femei de 31 de ani din Braşov. Soţul său a ucis-o cu 14 lovituri de cuţit, după o ceartă iscată din cauza geloziei bărbatului. Femeia nu a avut nicio şansă. Cei doi erau căsătoriţi de şapte ani şi aveau o fetiţă în vârstă de trei ani.

La 13 mai, un bărbat de 38 de ani din satul Ruget, comuna Roşia Amaradia şi-a ucis soţia în faţa copiilor. Totul s-a întâmplat dimineţa, după ce bărbatul venise de la serviciu, din schimbul trei. Extrem de gelos, el a început o ceartă care l-a enervat atât de tare încât şi-a lovit nevasta cu un par în cap, apoi a înjunghiat-o cu un cuţit. La întreaga scenă asistau cei doi copii ai cuplului. După crimă a încercat să se sinucidă.

La 26 aprilie un militar de 34 de ani, de la Unitatea Militară 01654 din Mărăcineni, judeţul Buzău şi-a ucis soţia cu două focuri de armă, apoi s-a împuşcat şi el. Bărbatul a lăsat un bilet de adio în care specifica faptul că a recurs la acest gest pentru că nu putea să trăiască fără ea, deşi anterior, el ceruse divorţul, pentru a trăi cu o colegă de serviciu cu care venise din Afganistan.

 

Cele mai citite

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă