2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDe ce se îneacă zeci de turiști în Marea Neagră. Legea există,...

De ce se îneacă zeci de turiști în Marea Neagră. Legea există, dar nu se aplică!

Zeci de persoane mor, în fiecare an, înecate în Marea Neagră. În spatele fiecărei cifre se ascunde o tragedie. Printre ei, copii, adulți, bătrâni. Cazurile de înec încep imediat după ce apa se încălzește și sezonul estival își intră în drepturi. Anul trecut au fost înregistrate 42 de cazuri, anul acesta sunt 26. Multe vieți au fost salvate în ultima clipă, datorită curajului salvamarilor și intervenției rapide a acestora și a pompierilor de la SMURD.

„Numai în acest an, până acum, au fost peste 900 de intervenţii ale celor şase puncte de prim-ajutor implementate pe plajă, pe timpul sezonului. Au început pe 15 iunie şi vor rămâne până la finalul sezonului, în jur de 15 septembrie. Sunt mai multe vieţi salvate de către echipajele respective până la sosirea echipajelor medicale care le-au preluat. Au fost 26 de înecuri în care nu s-a putut face resuscitarea. Faţă de anul trecut, este o scădere, dar vom da un raport la finalul sezonului”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Constanţa.

Mulți dintre înecați au intrat în apă ignorând, pur și simplu, avertismentele salvamarilor. Aceștia arborează un steag galben, pentru a semnala că îmbăierea este permisă numai persoanelor experimentate la înot, sau un steag roșu, când îmbă-ierea este interzisă cu totul. În ciuda acestui fapt, mulți ignoră semnele. Pentru salvamari, încercarea de a-i convinge pe oameni să nu intre în apă, pentru că există un risc real de a muri, este o muncă sisifică și frustrantă. Pe orice plajă pe care se arborează steag roșu veți putea vedea oameni care intră nepăsători în apă, chiar părinți alături de copii.

Legea există, dar nu se aplică

În România există o hotărâre din 2007 care spune clar că persoanele care utilizează plajele, ştrandurile, parcurile acvatice şi porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligaţii: a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori; b) să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri; c) să nu intre în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize; d) să păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaje, ştranduri, parcuri acvatice şi porturile de agrement nautic, precum şi a apei; e) să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea; f) să anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane.

Potrivit acestei hotărâri, nerespectarea regulilor de mai sus constituie infracțiune. „De aplicarea sancțiunilor se ocupă persoane împuternicite de către autorităţile administraţiei publice locale şi de persoane împuternicite din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.” Cu alte cuvinte, polițiști din cadrul MAI sau gardieni publici/polițiști locali.

Am întrebat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța câte amenzi au dat anul acesta. „Nu au fost aplicate sanc-țiuni contravenționale de către polițiștii IPJ Constanța pentru persoanele care au intrat în apa mării când era interzis”, ne-a declarat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al instituției.

Soluțiile salvamarilor

Salvamarii au propus, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Prefectura Constanța, luarea unor măsuri drastice pentru cei ce nu se supun legii. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, care asigură serviciul de salvamar în Mamaia şi Constanţa, Gabriel Bălan, a propus în cadrul întâlnirii închiderea zonelor de plajă periculoase, acolo unde sunt semnalate cele mai multe cazuri de înec.

„Unde este zonă periculoasă să se închidă plaja. Nu mai fac plajă organizată şi nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Cineva pe Facebook a spus că strângi bani un an întreg să vii să te distrezi şi te înmormântezi la plajă. Treaba ta ce faci, domnule, dar trebuie să ne protejăm şi pe noi“, a declarat Gabriel Bălan.

Bărbații sunt mai predispuși la înec

La nivel global, în fiecare oră, 40 de persoane mor înecate, potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Peste jumătate sunt copii sau tineri până în 25 de ani. Bărbații au un risc de două ori mai mare de înec decât femeile. Unul dintre factorii agravanți este vecinătatea unei ape. Interesant este că în țările cu venituri mici sau medii se înregistrează 91% din cazurile de înec accidental. În Australia, de exemplu, în perioada 1 iulie 2014 – 20 iunie 2015 s-au înregistrat 271 cazuri de înec, dar vorbim de o țară cu o lungime a coastei de 25.760 km, față de 225 km în cazul României, și cu un număr anual de 7,85 milioane turiști, potrivit Oficiului Național de Turism.

În Spania, cea mai populară destinație de vacanță estivală din lume (68,2 milioane turiști în 2015), circa 400 de persoane mor anual înecate. În raportul OMS, România figurează cu o rată a cazurilor de înec de 3,13 la 100.000 de locuitori, pe locul 95 în lume. Pe primul este Mozambic, cu 19,07. România este încadrată de Albania – 3,17 și Mauritania – 2,99. Mai bine decât țara noastră sunt clasate Grecia – 2,97, Bulgaria – 1,98, Croația – 1,95, SUA – 1,34, Franța – 1,33, Muntenegru – 1,14, Turcia – 1,04, Australia – 0,90, Portugalia – 0,66, Italia – 0,57, Israel – 0,54. Am ales numai țările unde există un turism estival puternic. Ca o curiozitate, singura țară din lume din cele 171 monitorizate de Organizația Mondială a Sănătății unde nu s-a înregistrat niciun caz de înec, indiferent de cauze, este Luxemburg.

Poliție versus bun-simț

Se vorbește chiar de o poliție a plajelor, iar ideea a ajuns până la Ministerul de Interne. „În mod normal, populația trebuie să răspundă clar când i se spune: Este periculos, nu intra în apă! Să nu intre. Și poate va trebui, acest lucru este în discuție la nivelul colegilor de la Poliție și se vor găsi soluții pentru că va trebui să se ajungă poate și la sancționare”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI. Cu toate acestea, cum arătam mai sus, cadrul legal există. Întrebat de „România liberă” care este opinia sa personală în ceea ce privește soluțiile pentru oprirea acestui fenomen, Raed Arafat a spus că este o chestiune care ține de bun-simț. „Bunul simţ ar trebui să fie suficient, să asculţi ce îţi spune salvamarul. Îmi pare rău să o spun aşa, dar când îţi spune salvamarul «Nu intra în apă!» şi tu intri, înseamnă că ai o problemă. Este ca şi când ţi s-ar spune «Poartă centura!» şi tu nu o porţi şi faci un accident, apoi te miri că eşti făcut praf, deşi dacă purtai centura poate ieşeai pe picioarele tale de la accident. Este acelaşi lucru şi pe mare. Când salvamarul îţi spune «Nu intra în apă, este periculos!» şi tu intri în apă, o faci pe proprie răspundere. Implementarea unor sancţiuni este o chestie care se analizează, mai ales după ce am văzut şi anul acesta“, a declarat Raed Arafat.

Hula, pericolul nevăzut

Unul dintre pericolele ignorate de cei care se avântă în mare este hula, cuvânt pe care dicționarul îl explică drept „mișcare ondulatorie a suprafeței mării, urmând după o furtună sau după o briză puternică”. Hula, cu alte cuvinte curentul de pe fundul apei, este extrem de periculoasă. Când are forță, poate doborî un om care se află în apă de mică adâncime. De altfel, există cazuri de înec în astfel de ape. „Ai impresia că ești în siguranță, că apa este până la genunchi, dar dintr-o dată valul îți ajunge la gât, nisipul îți fuge de sub picioare, hula de fund te trage în larg, intri în panică și s-a terminat“, declara un salvamar pentru „România liberă“. Salvamarii spun că în fiecare an recuperează numai 100 din 1.000 de balize montate pe mare. Celelalte sunt luate de curenți.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă