Parlamentarii, miniştrii şi secretarii de stat pot introduce arme în Parlament oricând vor, deoarece nu sunt obligaţi să accepte controlul antitero când intră în instituţie.
Constantin Duţu (foto), membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a adus ieri un pistol în faţa deputaţilor din Comisia de Cultură, a trecut nestingherit de controalele antiteroriste de la intrarea în Palatul Parlamentului.
Regulamentul de siguranţă al instituţiei prevede că demnitarii sunt exceptaţi de la verificări, iar Constantin Duţu are o funcţie asimilată cu cea de secretar de stat.
Acesta fusese chemat ieri pentru audieri legate de o presupusă condamnare penală a sa în Italia, fapt ce l-ar face incompatibil cu poziţia din CNA. După ce i-a speriat pe deputaţi arătându-le arma, Constantin Duţu a precizat că nu a avut intenţii ameninţătoare. Ar fi dorit doar să arate că este din nou victima unei înscenări politice.
„Eu nu am nici o condamnare penală, totul este o invenţie menită să mă scoată din joc la CNA. Am mai trecut printr-o chestie similară acum 27 de ani, când Securitatea a vrut să mă aresteze pentru acest pistol de recuzită pe care l-am adus acum la Comisie”, ne-a declarat demnitarul. Constantin Duţu a afirmat că la acea vreme acuzaţia s-a dovedit falsă. „Am venit azi să le arăt aceeaşi armă de jucărie şi să le spun: «Uitaţi-vă, pentru asta puteam să fiu condamnat. Voi vreţi să dezgropaţi morţii de acum 30 de ani». Dar nu a fost nimic grav.” Constantin Duţu a menţionat că, de altfel, are şi o armă adevărată acasă, pentru care deţine un permis.
Raluca Turcan: „Nu e o ruşine să fii controlat”
Conducerea Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), organismul care asigură controlul celor care intră în Palatul Parlamentului, afirmă că angajaţii săi şi‑au făcut datoria în limitele legii. „Anumite persoane au acces fără să se mai supună controlului antiterorist. Domnul Constantin Duţu deţine o funcţie dintre cele exceptate de la acest control”, a precizat maiorul Bogdan Onea, purtător de cuvânt al SPP.
Pe de altă parte, deşi această excepţie s-a dovedit greşită ieri, Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, care supraveghează aplicarea regulamentului de ordine şi pază, nu consideră necesară modificarea actului. „Dacă îl schimbăm, înseamnă să îi controlăm pe toţi demnitarii acestei ţări. E totuşi primul incident de acest gen”, a precizat secretarul general Gheorghe Barbu. Acesta nu a dorit să comenteze ce s-ar întâmpla dacă în situaţia de ieri ar fi fost vorba de o ameninţare reală. Preşedintele Comisiei de Cultură, Raluca Turcan, care a asistat la incidentul provocat de Constantin Duţu, a precizat că va încerca să schimbe această situaţie. „În SUA, inclusiv demnitarii trec printr-un astfel de filtru şi nu au nici o jenă. Voi face o adresă birourilor permanente să modifice regulamentul, în sensul ca orice persoană care intră în Parlament să treacă printr-un filtru”. Aceasta a precizat că, indiferent dacă pistolul era sau nu de jucărie, simbolistica gestului este mult mai gravă. „E un gest deplasat pentru o persoană plătită din banii publici”, a menţionat Raluca Turcan.
Constantin Duţu a fost audit ieri de poliţişti, iar pistolul i-a fost luat pentru verificări. Acesta riscă amendă sau închisoare de la trei luni la un an pentru ameninţare, dacă există o plângere penală din partea deputaţilor.