5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce i-a cerut Băsescu lui Tiberiu Niţu adevărul despre Revoluţie

De ce i-a cerut Băsescu lui Tiberiu Niţu adevărul despre Revoluţie

Traian Băsescu i-a cerut lui Tiberiu Niţu, după ce a anunţat că l-a numit procuror general, să afle în maximum un an de zile două adevăruri despre Revoluţia din decembrie 1989: cine a dat ordinul politic pentru înarmarea structurilor militare cu muniţie de război şi ordin de tragere în manifestanţi până în 22 decembrie şi cine a înarmat populaţia pentru a trage după 22 decembrie 1989.

Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, ne-a declarat că preşedintele ştia aceste adevăruri cel puţin din septembrie 2009 , când, fiind în greva foamei, a fost invitat de Traian Băsescu la o întâlnire informală. „Atunci i-am spus domnului preşedinte tot ce a dorit să ştie, inclusiv cele două adevăruri pe care acum trebuie să le caute fostul prim-adjunct al procurorului general Tiberiu Niţu. În plus, i-am spus că acesta şi-a luat certificat de revoluţionar cînd era procuror la Ploieşti, pentru a obţine beneficii, pe care, de altfel le-a şi obţinut. El a dat şi o declaraţie, recuperată de noi de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în care a relatat că a executat foc atât în noaptea de 21 spre 22 decembrie, cît şi după, pentru anihilarea teroriştilor“ ne-a relatat Mărieş.

Citeşte şi Niţu, despre dosarele Revoluţiei: Nu există o aplecare specială sau alta decât cea prevăzută de lege

Preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989 intrase atunci în greva foamei deoarece Parchetul General a închis dosarele revoluţiei . Atunci, revoluţionarii l-au acuzat şi pe fostul prim-adjunct al procurorului general, Tiberiu Niţu ( acum procurorul general al României) de abuz sau neglijenţă în serviciu, deoarece fusese însărcinat să coordoneze anchetele în aceste dosare pentru trimiterea lor urgenţă în judecată, dar nu a făcut-o.

Iniţial, acele dosare (conexate intr-un dosar mare al revoluţiei) au fost instrumentate de Secţia Parchetelor Militare, sub coordonarea generalului magistrat Dan Voinea, până la faza redactării rechizitoriului, între cei învinuiţi aflându-se şi Ion Iliescu.

Însa, după o decizie a Curţii Constituţionale, care susţinea că civilii nu pot fi anchetaţi de procurori militari, chiar dacă în acele dosare sunt si militari învinuiţi, dosarul a fost declinat la sectia civilă a Parchetului General, care a dat scoatere de sub urmarire penală.

De aici a început scandalul, greva foamei a lui Mărieş şi contestarea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a dat dreptate Asociaţiei de Revoluţionari, în sensul că au dreptul la justiţie justă si acces la probele instrumentate de magistratul militar Voinea. In baza hotărârii CEDO,  dosarul mare instrumentat de generalul Voinea a ajuns în posesia Asociaţiei şi apoi a fost făcut public, jurnaliştii având acces la el pentru studiu. Aşa s-a aflat si de Tiberiu Niţu că e revoluţionar, că a fost militar în termen la trupele de Securitate şi ca a tras la revoluţie.

Citeşte şi Ponta, către noii procurori şefi ai României: NU aveţi DATORIE la NIMENI

Cele două adevăruri pe care i le-a cerut Băsescu lui Tiberiu Niţu sunt deja cunoscute: până în 22 decembrie 1989, înarmarea cu muniţie de război a fost dată de Nicolae Ceauşescu, iar după – de grupul lui Ion Iliescu, pus sub învinuire de Dan Voinea. În plus, Voinea a făcut şi expertize criminalistice, reconstituiri, a găsit aproape pentru fiecare victimă şi pe cel care a tras în ea.

Declaraţia lui Niţu despre participarea sa la revoluţie

Ce scria Tiberiu Niţu în declaraţia sa: „ Ţin minte că începând cu data de 16.12.1989 s-a modificat planul de pază al Gărzii) (…) Din ziua de 21.121989 am fost trimişi să executăm (…) In noaptea de 21/22.12. am tras cu arma din dotare peste Calea Dorobanţi, în casele situate pe aceasta stradă. Arăt faptul că am primit ordin să tragem în acele clădiri intrucât acolo ar fi terorişti”.

Cu alte cuvinte, în noaptea de 21 decembrie 1989, deci înainte de fuga cuplului dictatorilor care a avut loc a doua zi, pe 22 decembrie, Tiberiu Niţu executa, la ordin, foc asupra „teroriştilor”. Cu toate acestea, el a primit certificatul de revoluţionar , a primit şi beneficii, între care şi un teren în Ploieşti. Insă beneficiile le-a primit după ce a devenit procuror.

Dacă a fost implicat în revoluţie, chiar a tras cu arma şi poate chiar a ucis, mai poate el să dea răspunsuri obiective în dosarele Revoluţiei? Reamintim că Niţu a lucrat într-un dosar al Revoluţiei , cercetând condiţiile în care s-a tras şi s-a ucis la Tg Mureş după 22 decembrie 1989 şi a pus soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă