Ministerul Afacerilor Extrene va amenaja în capitala Tunisiei un sediu consular într-un imobil pentru care a plătit peste un milion de euro, bani proveniţi în parte din fonduri europene, în parte din contribuţia naţională. „România trebuie să-şi modernizeze reţeaua consulară, care va fi considerată frontieră externă a Uniunii Europene după aderarea la Schengen”, explică, pentru România Liberă, directorul Direcţiei Schengen din MAE, Daniel Goşea.
Acesta este şi motivul pentru care circa 300 de mii euro din costurile totale de amenajare a consulatului din Tunis provin din aşa-numita Facilitate Schengen, instrument financiar nerambursabil pus la dispoziţie de Uniunea Europeană României şi Bulgariei.
România a dispus de 500 milioane de euro din Facilitatea Schengen, fonduri din care MAE a mai amenajat consulate în Cahul şi Bălţi (Republica Moldova), Tbilisi (Georgia) şi Shanghai (China), precizează Daniel Goşea. Ministerul de Externe arată că un oficiu consular şi în Tunis era necesar pentru că „zona Maghreb-ului este una cu potenţial de risc migrator ridicat, cu perspective de intensificare, în contextul aderării României la spaţiul Schengen”.
În plus, MAE precizează că până în prezent activitatea consulară din Tunisia se desfăşura în sediul ambasadei, acolo unde standardele europene de lucru cu publicul nu puteau fi îndeplinite.
Autorităţile de la Bucureşti susţin în continuare că obiectivul României este să adere la Schengen anul viitor. „Poate fi martie 2011, dar şi toamna aceluiaşi an. Oricum, am primit asigurări din partea Ungariei, care va deţine preşedinţia UE anul viitor, că vom adera în 2011″, conchide Daniel Goşea.