0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a fost arestat fratele președintelui

De ce a fost arestat fratele președintelui

 

Mircea Băsescu și complicele său Marian Adrian Căpățână au fost arestați preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, motivul principal fiind că „măsura este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.“

Magistratul explică faptul că “se poate considera că există o stare de pericol pentru ordinea publică atunci când este posibil să se producă o încălcare a regulilor de convieţuire socială (…) ca urmare a lăsării în libertate a inculpaţilor – fie prin activitatea acestora posterioară faptei, fie prin reacţia declanşată în cadrul societăţii de fapta comisă”.

Potrivit procedurilor penale, ares­tarea preventivă este impusă de pericolul social pe care îl reprezintă inculpații dacă aceștia sunt violenți. În acest dosar e invers: judecătorul a susținut că prin lăsarea în libertate se poate produce “încălcarea regulilor de conviețuire socială (…) prin reacția declanșată în cadrul societății”. Cu alte cuvinte, judecătorul se temea, probabil, de demonstrații de stradă și a ­preferat să decidă arestarea pre­ventivă. Mircea Băsescu și Adrian Căpă­țână au fost reținuți de procurorii anticorupție deoarece din înregis­trările depuse de denunțătorul Florin Sandu rezultau indicii rezonabile că cei doi au primit 250.000 de euro, respectiv 350.000 de euro pentru a interveni în dosare ­penale în favoarea interlopului Sandu Anghel (Bercea Mondial).

Înregistrările au fost realizate exclusiv de către membrii familiei denunțătorului (asistați de avocatul Pavel Abraham, fost șef al Poliției, fost șef în structurile Miliției) și au fost acceptate ca probe, potrivit noilor reglementări penale. Inculpații au recunoscut primirea banilor, dar au susținut că era vorba de un împrumut. Despre denunțurile lui Mircea Băses­cu, în care a reclamat presiunile și șantajul făcute asupra sa de membrii clanului Bercea, judecătorul a susținut că nu modifică situația de fapt, și anu­me că inculpatul a luat 250.000 de euro pentru a face trafic de influență la instanțe. În paralel cu acest dosar, serviciul teritorial al DNA Constanța i-a trimis în judecată pe șantajiști, unii recidiviști în domeniu, respectiv pe Florin Anghel (arestat preventiv), pe Marius Constantin (arestat preventiv), pe Isaura Anghel (aflată sub control judiciar), pe Grinică-Ion Anghel ­(minor-17 ani) și Fănica Anghel (mama denunțătorului).

Membrii clanului interlopului Bercea Mondial au exercitat încă din 2013, în mai multe rânduri, presiuni, constrângeri, amenințări cu darea în vileag (la presă, respectiv la Antena 3) a unor fapte compromițătoare pentru persoana amenințată sau mem­brii familiei acesteia dacă nu primesc 280.000 de euro sau dacă Mircea Băsescu nu le transferă averea în proprietatea lor.

La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit împreună cu ceilalți doi inculpați suma de 10.000 euro de la persoana vătămată (de la Mircea Băsescu), procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante.

Anghel Florin a amenințat că, în caz contrar, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi pentru familia acesteia, respectiv implica­rea ei în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, urmând să disemineze şi o presupusă înregistrare având ca obiect aceste aspecte. După flagrant, Florin Sandu l-a sunat din Penitenciarul Colibași (de unde a avut telefonul?!) pe Mircea Băsescu și i-a cerut să retragă plângerea penală, în caz contrar amenințând că va da în vileag înregistrările. Cum Mircea Băsescu nu și-a retras plângerea, înregistrările au fost făcute publice la Antena 3.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă