10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialDaune de 8 milioane de euro intr-o afacere girata de doi ministri

Daune de 8 milioane de euro intr-o afacere girata de doi ministri

Sindicalistii din Blocul National Sindical reaprind flacarile scandalului energetic creat de o afacere a Hidroelectrica mediata in urma cu cativa ani de Calin Popescu Tariceanu. Afacerea a beneficiat ulterior si de girul lui Dan Ioan Popescu, iar in prezent Codrut Seres incearca sa o stopeze legal.
In cadrul recentelor lucrari ale Consiliului National BNS de la Herculane, Dumitru Costin a declarat ca BNS va inainta Guvernului un material documentat privitor la situatia energiei electrice din Romania. Potrivit declaratiei lui Nicolae Dragan, liderul filialei BNS Caras-Severin, la ora actuala in Romania energia ieftina se vinde la export cu 8 euro si se cumpara cu 24 de euro „pentru ca sunt anumite personalitati ale acestei tari care au firme de apartament si fac acest lucru”.

Probleme la Portile de Fier

Subiectul contractelor privitoare la energia electrica revine in actualitate din cauza problemelor create de retehnologizarea celor cinci grupuri de la Portile de Fier, efectuata de antreprenorul general al lucrarilor de modernizare VA Tech Hydro, si realizate, in subsidiar, de UCM Resita. Potrivit unor surse locale, inca din luna ianuarie, doua din paletele grupului 6 de la Portile de Fier I s-au fisurat, una dintre fisuri, produsa in apropierea butucului, avand aproape un metru. A urmat exfolierea materialelor de protectie la grupul 5, care va fi pornit din nou la finele lunii noiembrie. Ministerul Economiei a anuntat deja ca va percepe penalitati de 8 milioane de euro de la „beneficiarul platitor”, datorita faptului ca hidroagregatele respective se afla inca in perioada de garantie. Nu se stie insa cine va trebui sa plateasca acesti bani: VA Tech Hydro sau UCM Resita, cea care a realizat efectiv hidroagregatele?

Contracte date fara licitatie sub doua guverne

Conform informatiilor aparute pe marginea acestui subiect si care nu au fost dezmintite pana acum de oficialii romani implicati, punctul de pornire al intregii povesti pleaca din octombrie 1997, data la care firma elvetiana Sulzer Hydro a primit, prin incredintare directa, din partea ministrului industriilor de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu, contractul lucrarilor de modernizare de la Portile de Fier I, afacere intermediata de deja celebrul romano-elvetian Nicolae Bogdan Buzaianu. Trei ani mai tarziu, firma reprezentata de Buzaianu, Voest Alpine Tehnologie Group (VA Tech) Austria, absorbea Sulzer Hidro. In 2001, divizia de profil a VA Tech Hidro a primit, prin incredintare directa, tot de la Ministerul Industriilor, condus la acea vreme de Dan Ioan Popescu, si retehnologizarea pentru Portile de Fier II. Plata lucrarilor urma sa se faca prin exportul de energie electrica. Unul dintre subcontractantii lucrarilor a fost, pentru ambele contracte, Uzina Constructoare de Masini din Resita, cumparata de o alta firma elvetiana, INET AG, si condusa in prezent de Adrian Chebutiu, fost vicepresedinte al societatii distribuitoare de energie electrica Energy Holding reprezentata de acelasi Buzaianu. Surse din sistemul energetic sustin ca Energy Holding ar fi cumparat de la Hidroelectrica 2,61 milioane de megawati, la un pret de 23,74 dolari/megawat, in conditiile in care, in aceeasi perioada, Electrica prac-tica un tarif mediu de 56,5 dolari/megawat. Altfel spus, cumparata de la Electrica, energia electrica respectiva ar fi costat cu 85 de milioane de dolari mai mult. Cea mai recenta etapa a colaborarii dintre Ministerul Industriilor si VA Tech, via Hidroelectrica, s-a produs la finele anului 2004, cu cateva zile inainte de Revelion, cand a fost semnat un contract privind reabilitarea a cinci hidrocentrale de pe raurile Olt si Slatina.

Retehnologizare platita cu energie electrica

In cazul retehnologizarii de la Portile de Fier I, lucrarile de mo-dernizare au fost platite prin credite bancare contractate de Hidroelectrica. Ultimul credit de acest gen a fost acordat de Citibank, pentru o perioada de trei ani, cu o dobanda de 0,5% peste LIBOR. Pentru Portile de Fier II, retehnologizarea urma sa fie acoperita din surse financiare proprii ale Hidroelectrica. Incredintarea directa decisa de fostul ministru al Industriilor, Calin Popescu Tariceanu, a fost legalizata printr-o hotarare de guvern data in decembrie 2003 de Dan Ioan Popescu si publicata la inceputul anului 2004 in Monitorul Oficial. Hotararea de guvern cu pricina a stat la baza deciziei privind incredintarea lucrarilor de retehnolo-gizare pentru Portile de Fier II si ale afacerilor care i-au urmat. Pentru ultimul contract semnat intre Hidroelectrica si VA Tech, direc-torii institutiei subordonate statului roman Traian Oprea si Carmen Marin au aprobat prin propria semnatura retehnologizarea a 20 de agregate, la o valoare totala a lucrarilor de 500 de milioane de dolari. Actele finale ale contractului au fost semnate la 25 februarie 2005, data la care s-a stabilit ca lucrarile ar urma sa fie efectuate de UCM Resita si s-a achitat un avans de peste 20 de milioane de euro.

Complicatii resitene de la 1 decembrie 2005?

Executantul tuturor lucrarilor de retehnologizare din aceste cazuri a fost Uzina Constructoare de Masini din Resita, privatizata in decembrie 2003 cu consortiul elvetian INET AG. Din 15 martie 2005, la ORC Resita a fost inregistrata societatea UCM Trading SRL Resita, cu principal obiect de activitate comertul cu ridicata al altor aparaturi utilizate in industrie, comert si transporturi, avand ca actionar unic UCM Resita, iar de la 7 iunie a.c. a aparut si societatea UCM Energy SRL Resita, care are ca obiect de activitate distributia si comercializarea energiei electrice, iar ca actionari figureaza UCMR SA (10%) si UCM Trading SRL (restul de 90%). Oficial, ambele au fost create pentru a extinde paleta serviciilor pe care UCMR le-ar putea presta. Cu toate acestea, actualul ministru al Economiei, Ioan Codrut Seres, a anuntat ca de la 1 decembrie 2005 va intra in vigoare o noua procedura de vanzare a energiei electrice prin contracte bilaterale. Acest demers ar putea strica unele „ploi”. Potrivit unui comunicat emis de ministru, „contractele de vanzare de energie electrica au provocat o serie de speculatii”. Noua procedura stabileste un singur punct institutional de intermediere a contractelor de vanzare-cumparare a energiei electrice OPCOM. Acesta va primi de la vanzatori forma agreata a contractelor si ofertele de vanzare la pret minim, toate datele urmand sa fie postate pe site-ul institutiei.
Dupa aceasta etapa, cumparatorii vor licita, prin depunerea unei singure oferte de cumparare, cel mai mare pret oferit, urmand sa stabileasca in final castigatorul licitatiei. Vor putea fi oferite pachete mici de circa 40-50 de megawati, iar valabilitatea contractelor va fi de minim o luna sau mai mult, pana vor intra in vigoare contractele pentru perioade de livrare mai scurte. Recenta decizie are toate sansele sa strice niste planuri facute demult de cei pe care Traian Basescu ii numea cu subinteles „baieti destepti”…

Cele mai citite

Horoscop 8 ianuarie 2025. Previziuni interesante pentru fiecare zodie

Horoscop 8 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce previziuni interesante pentru fiecare zodie, cu influențe astrale ce variază în funcție de poziția planetelor. Horoscop 8...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Dacia Spring 45 CP revine cu preț redus: Cel mai ieftin vehicul electric din Franța

Prețul de bază pentru modelul electric Dacia Spring 45 CP a fost redus la 16.900 de euro în Franța, marcând o scădere de aproximativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă