Procesul-maraton „Voiculescu-ICA“ a intrat pe ultima sută de metri

de Diana Biţă, Paul Filimon, Petre Badica , 02 iulie 2014 - stire actualizata la ora 11:08, 02 iulie 2014
Procesul-maraton „Voiculescu-ICA“ a intrat pe ultima sută de metri

Noii judecători din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare dau semne că vor să tranşeze rapid acest ­proces. Magistraţii au respins ieri toate cererile de tergiversare făcute de apărătorii lui Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi, au extins sechestrul asigurător pe bunurile fondatorului PC şi au stabilit un nou termen peste mai puţin de o săptămână.

Judecătorii în dosarul ICA au anunțat un nou termen pe 7 iulie. În acest dosar, procurorii cer 12 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu. Termenul de marți al procesului de la Curtea de Apel în care Dan Voiculescu este acuzat că a prejudiciat statul român cu 60 de milioane de dolari a fost cel dintâi judecat de un nou complet de judecată, format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.

Avocații au consemnat un eșec

La Curtea de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu a declarat că este încrezător în noii judecători: „Am citit CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e specializată în spălarea banilor, adică exact infracţiunea de care sunt acuzat. Am încredere în competenţa sa”.

Ulterior, lucrurile au luat-o într-o direcție mai puțin fericită pentru Voiculescu. Noii judecători par să grăbească evoluția procesului, în acest context apărătorii lui Voiculescu nereușind să obțină o amânare. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a cerut voie să consulte câteva minute dosarul, după care a atras atenția că nu există niciun înscris privind modul în care au fost desemnați noii judecători din acest dosar, Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. În consecință, el a cerut amânarea procesului, însă cererea sa a fost respinsă. Apoi, un alt avocat a cerut recuzarea celor doi judecători, însă și această cerere a fost respinsă. Judecătoarea Camelia Bogdan a pus în dezbatere excepțiile ridicate de avocați la un termen anterior, prin care se solicita anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanțelor ca parte civilă în dosar și trimiterea la Înalta Curte a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept. Și aceste excepții au fost respinse de către instanță, potrivit Agerpres.

Judecătorii au mai decis să extindă sechestrul asigurător pe bunurile lui Voiculescu şi ale altor persoane judecate în cauză. Astfel, magistraţii au impus sechestru pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei (Bucureşti), pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de două milioane de lei, de la Compania de ­Cercetări Aplicate şi Investigative.

Istoria unui proces îndelungat

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București. Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de ­această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată. Dan Voiculescu a fost condamnat într-o primă instanță la cinci ani de ­închisoare cu executare. Dosarul este judecat de un nou complet de magistrați din care fac parte judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. Aceștia au fost promovați de curând la Curtea de Apel București de la Tribunalul București. Dosarul ICA este cel dintâi proces al lor. Modificarea completului de judecată a dus de asemenea la tergiversarea cazului. Fostul judecător Stan Mustaţă a fost arestat preventiv pentru corupţie, iar celălalt judecător Florică Duţă s-a pensionat. Stan Mustaţă trebuia să judece, pe 29 aprilie, împreună cu Florică Duţă, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alţi 11 suspecţi sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare al ICA. Cu câteva ore înainte de judecarea dosarului, Stan Mustaţă a fost ridicat şi dus la audieri la DNA, iar ulterior a fost arestat.

Loading...

Comentarii

 • corbu

  02 iulie 2014 20:59

  La pirnaie cu nenorocitul de Voiculescu, ca mult rau a facot Romaniei! Bravo justitia romana!

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  02 iulie 2014 12:34

  Se dezbate si situatia zecilor de milioane dolari,pe care i-a dus la banca in formare a lui Tiriac,la câteva zile dupa impuscatrea lui Ceausescu?Impresia mea este,ca faptele securistilor se cam ascund...Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • Ghiveci

  02 iulie 2014 11:36

  Voiculescu trebuieste scapat si cât mai repede împuscat!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  02 iulie 2014 10:15

  Pt.Horia.Legat de furtul ''URIAS din decembrie 1989'' poate fi si judecat ,numai ca trebuie sa spuna cu cine a impartit banii si aici este o mica mare problema ...!Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • dorin maier

  02 iulie 2014 9:53

  Lasind la o parte persoanele in cauza, cum poate fi un complet format din 2 judecatori ? Ce se intimpla daca nu sunt de acord ? Aici e vorba de o privatizare frauduloasa ca atitea altele din Romania, dar ce facem cu o crima,unde sunt ani multi de puscarie ?Mi se pare ca pe Cioaca asa l-au condamnat.Pe vremea cand eram inapoiati si condusi de o monarhie se judeca cu 12 jurati, ca in SUS si Marea Britanie..

  raspunde comentariului
 • Horia

  02 iulie 2014 9:30

  Asteptam cu mare interes finalizarea acestui proces, si Voiculescu sa fie trimis acolo unde merita. Din pacate, pentru furtul URIAS din decembrie 1989 nu mai poate fi judecat...cate miliarde de dolari o fi furat atunci??

  raspunde comentariului
 • c.g.

  02 iulie 2014 8:31

  Pt.Mihai 2.Nu mai prestati la Revista 22...,sau s-a i.m.p.u.t.i.t.halvaua si acolo ?!Leagat de...lingurita asta pentru stiuca,''turnatorul securist Felix'', in coada cu ''minciunile si hotiile lui'' ,parca suna asa cam ca ...naiba ,parca este un titlu de teza de doctorat ''idiotii ...si idolul lor'' la o facultate de oameni inteligenti !Remarc cat de dens este comentariul dvs. d-le Mihai 2!Sa auzim si de mai bine ! p.s.-am mai corectat un pic ,cu meciurile astea de la CM-Brazilia ,oboseala maxima ,apropos-cine crezi ca castiga cupa mondiala,asta ca sa mai scapam din corsetul asta ...politic!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  02 iulie 2014 8:25

  Pt.Mihai 2.Nu mai prestati la Revista 22...,sau s-a ******* halvaua si acolo ?!Leagat de...lingurita asta pentru stiuca,''turnatorul securist Felix'', in coada cu ''minciunile si hotiile lui'' ,parca suna asa cm ca ...naiba ,parca este un titlu de teza de doctorat ''idiotii ...si idolul lor'' la o facultat de oameni inteligenti !Remarc cat de dens este comentariul dvs. d-le Mihai 2!Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
 • Mihai 2

  02 iulie 2014 8:15

  Cat de idioti pot fi varanistii sa creada ca idolul lor - turnatorul securist Felix - poate sa scape de justitie cu toate minciunile si hotiile lui?

  raspunde comentariului
 • c.g.

  02 iulie 2014 8:13

  Cred ca ajunge cat poza magraonului asta mogulizat si securist a spurcat prima pagina la RL!Sa il judece odata sa scape tara sat de blestemul asta care se cheama Dan si Voiculescu! p.s.-este adevarat d-le Mihai 2,in topul relelor in tara asta care a inventat miorita,adica plansul la oaie...,se afla ''cu voia dvs'' ,''batranul edec'' Ion Iliescu...!

  raspunde comentariului
 • MIHAI 2

  02 iulie 2014 7:24

  Apropo de MINTI SPALATE. Cat de idioti pot fi băsistii sa isi inchipuie ca problemele lor sunt toate generate de ridicolul si insignifiantul Dan Voiculescu ? De ieri s-a dat startul unuinou uragan mediatic care il transforma pe Felix in ditamai Skaraotki, desi el este doar un drac batran si smochinit. De prin februarie citesc in medie o data la doua saptamani postarile unora care NU AU O VIATA A LOR si traiesc EXCLUSIV IN SPERANTA CONDAMNARII ĂSTUIA. Ai zice ca in momentul in care se va pronunta condamnarea ....istoria se va reseta....Basescu nu ar mai trece pe la Costesti pentru un nenorocit de ban de aur tiganesc.....lui Udrea i s-ar reface himenul......ma rog toate ar fi altfel ....mai putin condamnarea lui Nastase. Ati uite,bre, zdrentelor , ca a fost o vreme cand vietuiti dupa deviza CINE A CHEMAT MINERII CINE A TRAS IN NOI ???? Ati uitat ca dusmanul de moarte e Iliescu. ? PS Oau ! E unul Banciu care turuie de zor contra VARANULUI .....hi,hi,hi......si acest Banciu isi scapa limba afara ding gura dupa 3-4 cuvinte exact ca un soparloi. Ghinionul lui e ca nu i-au montat astia o pasarica in studiou. De vorbit cu doamna Udrea.

  raspunde comentariului
 • Kasapu

  02 iulie 2014 0:29

  Nu tremurati Antenisti nu va temeti ia maxim 6-7 ani o nimica toata , in acest timp Antenele vor da faliment si vor fi sanctionate conform regulamentelor CNA , nu ca acum , Antenele fara sprijinul Varanului delapidator si turnator se vor desfinta , clica infractorilor USL-PSD deja sunt in sevraj ce lovitura la capital sa nu mai exista Antenele spalatoare pe creier ?? Cum mai mobilizeaza ei mortii la vot fara Antene ???

  raspunde comentariului
 • Ela

  01 iulie 2014 19:05

  Auci ! Cu ce bani o sa-si mai plateasca ,,vuvuzelele"? Raman pe drumuri Ciuvica, Gadea, Badea, Grecu? Daca-i asa, promit sa donez amarata mea de pensie unui azil de bartani.

  raspunde comentariului
 • petre

  01 iulie 2014 18:34

  Cei care s-au ,,curatat'' se curatau si fara criza. Nu gasi motive sa dai apa la moara Antenelor in imbecilizarea poporului.

  raspunde comentariului
 • Romania se comporta ABOMINABIL !

  01 iulie 2014 18:14

  Un varan avem si noi si ce-i facem ? Il bagam la puscarie ? Este o atitudine OBSCENA !

  raspunde comentariului
 • Librarul

  01 iulie 2014 18:13

  voiculescu va ramane in libertate. altii pe la cotroceni pe acolo sunt cei care vor merge la puscarie. si mai sunt cativa prin functii-cheie, care au intarziat procesul asta de triere al basistilor. dar se va intampla

  raspunde comentariului
 • Pompei Clopotel

  01 iulie 2014 17:15

  Ai pus-o Felix hirai a drrracu de securist notor!Tu si cu chioru cel debil o sa fiti sefi in puscarii!"O, te-admir, progenitura de origine romana!Si acum priviti cu spaima fata noastra sceptic-rece,Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece?Când vedem ca toti aceia care vorbe mari aruncaNumai banul îl vâneaza si câstigul fara munca,Azi, când fraza lustruita nu ne poate însela,Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?--- Prea v-ati aratat arama, sfâsiind aceasta tara,Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,Ca sa nu s-arate-odata ce sunteti niste misei!Da, câstigul fara munca, iata singura pornireVirtutea? e-o nerozie Geniul????????? o nefericire.Dar lasati macar stramosii ca sa doarma-n colb de croniciDin trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici.Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punând mâna pe ei,Sa-i împarti în doua cete în smintiti si în misei,Si în doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!EMINESCUsa-i placa si piromanului sef

  raspunde comentariului
 • Misu

  01 iulie 2014 16:41

  Este un om mizerabil antenistul acesta! Sa plateasca pentru toate postiile facute! Sper sa capete cat mai multi ani la "facultate"

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  01 iulie 2014 16:09

  Securistul Dan Voiculescu este unul din cei mai mari excroci sarlatani din Romania, care a pagubit tara cu sute de milioane de euro- Comisia din Canada a cerut, in 1991, ca Voiculescu sa fie arestat, deoarece a vandut activele firmei Crescent si a delapidat sumele incasate de la exporturi, insusindu-si o frauda de 300-400 milioane de dolari- Dupa uciderea lui Marin Ceausescu, de la care au aflat conturile depozitelor de bani ale Securitatii, Voiculescu si alti securisti au extras din bancile straine in jur de doua miliarde de dolarei- Voiculescu foloseste 2650 hectare de teren arabil in jud. Giurgiu, ca arendas al ADS-ului si nu a platit decat o parte din redeventele asumate prin contract- Sarlatanul a mai excrocat statul cu 60 milioane de euro la privatizarea ,,ICA".Important este ca acest megainfractor sa inapoieze tarii tot ce a furat, in conditiile actuale, cand cei care detin puterea vor sa-l scape.Cu ce bani a infiintat Voiculescu in 1991 cele 3 companii ?

  raspunde comentariului
 • negru de relaxat

  01 iulie 2014 15:13

  varanul a intrat la ora 14,55 in sala de judecata..

  raspunde comentariului
 • pacepa

  01 iulie 2014 15:05

  se vede din avion ca acest dosar este facut de basescu si de oamenii lui deci sa se duca ***** toti la jilava si sa ne lase in pace

  raspunde comentariului
 • Pedagogul

  01 iulie 2014 14:32

  La o simpla analiza a documentelor in acest dosar iti poti da seama de faptul ca Voiculescu nu are nici cea mai mica legatura cu acuzatiile care i se aduc.

  raspunde comentariului
 • raul marius

  01 iulie 2014 12:36

  Sa nu scape excrocul ticalos FELIX,absolut tot romanul cere ca acest ticalos sa fie inchis,sigur mai putin derbedeii PSD in frunte cu ponta !!!

  raspunde comentariului
 • tartorul latrinelor

  01 iulie 2014 12:07

  a ajuns cu manariile la scadenta. Combinatiile sale in privinta lui Basescu, sau coruperea de judecatori, nu au impiedicat justitia sa mearga mai departe. Varanul simte parfumul de zabrele tot mai intens..

  raspunde comentariului
 • pixel

  01 iulie 2014 11:54

  astept cu nerabdare ziua in care ziarele vor titra pe prima pagina, scris mare si clar traian basescu a ajuns la curtea de apel bucuresti

  raspunde comentariului
 • kiaburu

  01 iulie 2014 11:32

  nu mai este niciun dubiu pentru nimeni ca acest dosar este dirijat cu foarte mare atentie de basescu

  raspunde comentariului
  • max

   01 iulie 2014 17:17

   Alo!Varane tu postezi aberatii gen "nevinovat"etc,etc!Postacii de serviciu mai luati o pauza!Asta a nenorocit romanica cu iliescu si fosti securisti pe mina!Unde-s fabricile si uzinile construite pe spinarea fraierilor?

   raspunde comentariului
  • terente

   01 iulie 2014 12:37

   aprob pozitiv zicerea ta. se vede de la anvers mana lui basescu. mincaia-ipula

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design