Dan Voiculescu a fost adus, vineri dimineață, la DNA unde este audiat în calitate de martor în dosarul lucrărilor științifice pentru deținuți. Patronul Antenelor a scris, în numai un an, nu mai puțin de 11 lucrări științifice.
Cercetările în acest dosar sunt pentru favorizarea făptuitorului și au început în luna ianuarie a acestui an, Dan Voiculescu a reușit să reducă, prin aceste 11 lucrări, un an din pedeapsă. Însă această prevedere a fost suspendată prin OUG.
Voiculescu este încarcerat la Penitenciarul Rahova unde ispășește o pedeapsă de 10 ani în dosarul privatizării ICA.
Într-un comentariu pe blogul său Dan Voiculescu spunea că a scris zece cărţi de când a fost încarcerat.
„Mi se reproşează că sunt prolific, că am scris zece cărţi. Cu toată modestia, nu mă voi opri aici. Da, am timp. Evident, nu dispuneam de acelaşi timp înainte, drept pentru care îi enervez pe unii cu aceste volume, motiv de a-şi exersa cunoştinţele de matematică elementară, făcând calcule cu privire la presupuse date de eliberare. Da, atâta vreme cât există o lege în vigoare, nu cred că fac nimic ilegal. Da, scriu. Scrisul nu mi-e străin. Am mai scris vreo 20 de cărţi înainte, pe subiecte de macroeconomie.”, scria Dan Voiculescu.
Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
În cauza instrumentată de procurorii DNA privind cărţile scrise de deţinuţi în penitenciare, a fost audiat miercuri, tot ca martor, şi omul de afaceri George Becali.
Citește și: George Becali, audiat la DNA, în dosarul ”Scriitorilor din pușcării”. Ce precizări a făcut la ieșire
„Am fost chemat ca martor în elaborarea cărţilor pe care le-am scris în puşcărie, nu mă vizează pe mine, vizează comisia de penitenciar şi dacă am fost favorizat. Martor am venit, mator plec, se anchetează numai favorizarea, în ceea ce priveşte funcţionari din ANP. În ceea ce priveşte Poarta Albă, le-am spus ce ştiu eu şi ce priveşte cărţile scrise de mine. Au fost mai catolici decât Papa, s-au cerut acte în plus. De alte puşcării nu ştiu. Am luat fiecare carte în parte şi au fost cinci, s-a făcut procedura pentru fiecare carte”, a declarat George Becali după audieri.
Dosarul de la DNA a fost deschis în luna ianuarie, iar procurorii fac cercetări pentru posibile fapte de favorizare a infractorului. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.
Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.
Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări şi să le includă în evidenţa unor conferinţe ştiinţifice internaţionale, în condiţiile în care activitatea de elaborare desfăşurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.