Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman (foto), si-a incheiat mandatul la Bucuresti. Singurul diplomat strain care a avut curajul sa-i arate "prieteneste" Romaniei defectele nu s-a dezmintit in cuvantul de adio: infrastructura, sistemul de sanatate, coruptia si exodul tinerilor sunt marile probleme ale tarii.
In cuvantul sau de adio, el a realizat un top personal al problemelor cu care se confrunta Romania. Alaturi de infrastructura, sistemul de sanatate si exodul tinerilor, Taubman a revenit la temele pe care le-a abordat cu predilectie in mandatul sau – coruptia si sistemul de justitie din Romania. El a explicat indarjirea cu care si-a spus punctul de vedere in aceste probleme: "Nu a fost o cruciada personala condusa de Nick Taubman, ci este o prioritate a presedintelui si a Guvernului SUA, a UE si a ONU. stiu ca si pentru romani aceasta este o prioritate. Ceea ce am spus am spus din inima, ca de la prieten la prieten. Prietenii adevarati nu iti spun ce sa faci, insa iti spun ceea ce gandesc".
Infrastructura rutiera este problema numarul unu a Romaniei, a spus Taubman: "Transportul ar trebui sa fie prima voastra prioritate. Nu veti fi competitivi pentru vecinii vostri si pentru partenerii europeni pana cand drumul catre Europa nu va fi terminat". Cu toate acestea, ambasadorul s-a ferit sa comenteze intarzierile firmei americane Bechtel la constructia Autostrazii Transilvania. Pe locul doi in top se afla sistemul de sanatate, care ar trebui reformat din temelii, pentru ca sub monopolul statului "este incapabil" sa ofere romanilor servicii medicale de calitate.
Taubman a subliniat inca o data importanta combaterii coruptiei si a libertatii justitiei: "Actele de coruptie nepedepsite scad increderea si credibilitatea unei democratii si franeaza cresterea economica si investitiile. Intr-un stat de drept, doar un sistem juridic independent, lipsit de interventii politice, poate inlatura coruptia". Lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa se bazeze pe iluzii, a mai spus ambasadorul: "Nu veti putea eradica total coruptia, asa cum nu au putut nici SUA, nici Marea Britanie, nici Spania. Ideea este ce faceti in aceasta privinta si daca ii trageti la raspundere pe cei vinovati.
Trageti-i la raspundere si atunci cand un corupt va sti ca risca sa mearga la inchisoare se va gandi bine inainte sa faca ceva". O alta tema asupra careia Taubman a atras atentia a fost exodul tinerilor, care vor sa plece in strainatate imediat ce termina facultatea. "Romania isi cedeaza capitalul uman celorlalte tari dezvoltate. Tratati-i cum se cuvine pe tineri, iar ei vor ramane acolo unde vor sa fie de fapt, in Romania", a spus Taubman.
In discursul sau, Taubman a trecut in revista evolutia parteneriatului strategic al Romaniei cu SUA, pomenind despre colaborarea militara, despre investitiile americane si despre viziunea comuna privind independenta energetica. Taubman, care revine in SUA o data cu apropierea de sfarsit a mandatului Administratiei Bush, a fost o figura atipica in diplomatia acreditata la Bucuresti. Spre deosebire de predecesorii sai, nu s-a temut sa iasa din spatele cuvintelor diplomatice in ce priveste lupta impotriva coruptiei si nevoia Romaniei de o justitie libera si functionala. Acest lucru i-a atras critici dure in special din partea unor politicieni ai PNL, PSD si PRM, precum Bogdan Olteanu, Nicolae Vacaroiu, Ion Iliescu sau Gheorghe Funar.