Magistrații Curții de Apel Constanța au menținut, vineri, mandatul de arestare preventivă emis pe numele președintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, în dosarul în care este judecat pentru nefinanțarea Centrului Militar Zonal, informează Mediafax.
Curtea de Apel Constanţa a judecat, joi, contestaţia depusă de preşedintele suspendat al Consiliului Județean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, împotriva deciziei luată în urmă cu o săptămână de Tribunalul Constanţa, care a confirmat mandatul de arestare preventivă emis pe numele său.
Magistrații Curții de Apel Constanța au rămas în pronunțare, iar vineri au decis menținerea mandatului de arestare emis pe numele lui Nicușor Constantinescu, respingând ca nefondată contestația în anulare formulată de acesta.
Decizia instanței este definitivă.
Nicușor Constantinescu s-a prezentat, joi, în fața instanței Curții de Apel Constanța, care a judecat contestația acestuia, el relatându-le magistraților tot istoricul său medical, de la plecarea în SUA pentru tratament și până la revenirea sa în România, după ce a făcut o oprire de câteva zile în Turcia. El a amintit că după intervenția chirurgicală din SUA s-a confruntat cu diverse infecții care i-au pus în pericol sănătatea și l-au pus în imposibilitatea de a reveni în România mai repede.
Constantinescu susține că în prezent urmează un tratament cu antibiotice pentru eliminarea infecției cu care se luptă de câteva luni și că are nevoie de radioterapie, pe care nu o poate urma în sistemul penitenciar.
Nicușor Constantinescu a spus că a plecat de bunăvoie din SUA tocmai pentru a clarifica situația sa din România, luând această decizie împotriva recomandărilor medicilor din America și în pofida faptului că viza sa fusese prelungită până în primăvara anului viitor și fusese respinsă cererea de extrădare.
În cuvântul de final, Constantinescu a spus că dorește să fie judecat în libertate pentru a-și putea dovedi nevinovăția.
Avocatul Marius Mocanu a declarat jurnaliștilor, la sfârșitul procesului, că în cursul zilei de miercuri Nicușor Constantinescu a fost evaluat medical la lnstitutul Oncologic din București, unde ar fi fost confirmate toate diagnosticele aflate în actele depuse la dosar și i s-a recomandat să înceapă radioterapia. Marius Mocanu a spus că aceasta nu poate fi realizată în cadrul sistemului penitenciar și că ar trebui făcută într-un spital din cadrul sistemului de sănătate, fie în libertate, dacă îi va fi revocată măsura arestării preventive, fie sub pază permanentă, dacă va rămâne în continuare în arest preventiv.
După încheierea procesului, Nicușor Constantinescu s-a întors la spitalul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat.
Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de autorităţile din Turcia în 4 noiembrie, după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentele necesare pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat. El a revenit în ţară în 6 noiembrie, iar în aceeași zi Tribunalul Bucureşti a confirmat mandatul de arestare emis pe numele său. A doua zi, și magistrații Tribunalului Constanța au confirmat mandatul de arestare pe numele său, în dosarul în care acesta este judecat pentru că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.