UPDATE 14:50. Prezenţa „Cuminţeniei Pământului” la Muzeul Băncii Naţionale a României va face mai accesibilă creaţia brâncuşiană pentru marele public, a afirmat miercuri ministrul Culturii, Corina Şuteu, citată de Agerpres.
„Prezenţa aici a ‘Cuminţeniei Pământului’ va permite, sper, pe de-o parte ca un public care nu a reuşit să vadă opere de Brâncuşi să vină, să aibă curiozitatea şi să petreacă timp în faţa acestei opere de artă unică (…) şi, în al doilea rând, cred eu (…) va readuce împreună sentimentul de apartenenţă pe care, cu adevărat, noi am uitat să-l avem în legătură cu artiştii şi operele de artă care ne aparţin”, a spus Şuteu, la un eveniment care a marcat expunerea operei „Cuminţenia Pământului” la Muzeul BNR.
Ea a invitat publicul să doneze. „Vă invit prin subscripţia pe care o faceţi să daţi o dovadă de dragoste în favoarea a ceea ce noi cu toţii considerăm că ne aparţine, aparţinând însă şi valorilor universale”, a afirmat Corina Şuteu.
Şuteu a anunţat că foarte curând va fi oferită publicului posibilitatea de a dona prin SMS. Totodată, ministrul a declarat pentru AGERPRES că donează miercuri 300 de euro.
––––––
Sculptura lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”, este expusă la Muzeul BNR pentru trei luni. Până în prezent, în cadrul campaniei s-au adunat aproape 213.000 de euro.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că această scupltură va putea fi văzută gratuit începând de joi, 16 iunie și este o bună ocazie pentru români să doneze bani pentru ca această operă să rămână acasă.
Guvernul României și Ministerul Culturii au anunțat, vineri, transferul operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia pământului”, la Muzeul Băncii Naționale a României, astfel încât lucrarea să fie mai accesibilă publicului larg.
Citește și: Cumințenia Pământului va fi expusă la Muzeul BNR. Publicul are acces gratuit
Transferul operei lui Brâncuși la Muzeul BNR a fost realizat, vineri, cu acordul proprietarilor acestei opere de artă și face parte din campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția lucrării de către statul român.
„Campania pentru achiziționarea operei «Cumințenia pământului» de Constantin Brâncuși este și un demers de natură educațională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conștientizare atât la nivelul instituțiilor publice de cultură, cât și la nivelul societății civile în ceea ce privește rolul artei și al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuși și opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică și identitară. Asumarea responsabilității acestei campanii este un act de curaj în guvernanță. Este o campanie care asumă o serie de riscuri și de responsabilități simbolice”, a declarat Corina Șuteu, Ministrul Culturii.