Situaţia gălăţenilor, care au intrat în a patra lună fără apă caldă la robinet, dovedeşte unde poate duce prăbuşirea sistemului centralizat de termoficare.
De peste trei luni și jumătate gălățenii nu mai au apă caldă la robinete și mai ales în aceste zile caniculare, viața la bloc a devenit un calvar pentru familiile care locuiesc în cele 58.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat. Sistemul de termoficare a fost oprit pe 1 aprilie, din cauză că neplata facturilor la întreținere a adus la faliment societatea locală de distribuție, Apaterm SA și la insolvența producătorului de energie termică, CET-ul Electrocentrale SA, aflat în componența Termolectrica, la rândul său aflată în portofoliul Ministerului Energiei. Este un risc asumat de gălățenii care nu și-au plătit întreținerea, dar suportă lipsa apei calde și zeci de mii de familii care sunt cu plata facturilor la zi. Lor li s-a promis reluarea neîntârziată a furnizării apei calde.
Promisiuni, soluții de circumstanță, nimic concret
În aprilie, mai și primele zile din iunie, primarul Marius Stan promitea că a găsit soluția salvatoare, achiziționarea unui CAF (cazan de apă fierbinte) de la CET-ul din Brăila, cu care Electrocentrale va produce agentul termic pentru prepararea apei calde, pe care îl va furniza unei societăți de distribuție nou-înființată, Calorgal SA, care a preluat instalațiile falimentatei Apaterm. Însă Electrocentrale este în insolvență și principalii creditori, Romgaz și Transgaz, care au de încasat de la această societate 57 de milioane de lei, pun condiții dure furnizării de agent termic către Calorgal, cerând plata eșalonată a datoriilor și ca Primăria Galați să prezinte o scrisoare de garanție bancară pentru gazele care vor furnizate pe viitor CET-ului pentru energia termică necesară preparării apei calde și încălzirii orașului.
În lipsa gazelor de la Romgaz și Transgaz, la sfârșitul lunii iunie, s-a ajuns la o înțelegere cu administrația combinatului ArcelorMittal, care în perioada iulie-septembrie va livra către Electrocentrale aburul tehnologic pentru prepararea apei calde. Cu ajutorul ministrului Energiei, Andrei Gerea, s-a obținut acordul ca totuși până în septembrie Electrocentrale să producă energia termică pentru prepararea apei calde. Furnizarea apei calde ar fi trebuit să fie reluată pe 3 iulie, când „extraordinara realizare“, cum a numit-o primarul Galațiului, trebuia anunțată într-o conferință de presă comună, a primarului Marius Stan și ministrului Andrei Gerea. Ministrul a venit la Galați, dar reluarea furnizării apei calde nu a avut loc atunci, deoarece creditorii Electrocentrale mai aveau unele obiecțiuni. Ministrul Energiei a revenit la Galați pe 16 iulie și atunci a anunțat, împreună cu primarul Marius Stan, reluarea furnizării apei calde până în septembrie. Ce va fi după, nu știe nimeni.
Dușuri „scoțiene“: teoretic cu apă caldă, practic cu apă rece
Pe 16 iulie, administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, anunța în cadrul conferinței de presă susținute de ministrul Andrei Gerea și primarul Marius Stan că erau începute probele tehnologice și în cursul zilei de sâmbătă sistemul urma să intre în funcțiune la parametri normali, iar la dușurile și robinetele gălățenilor să curgă apă caldă. Pentru un întreg oraș au urmat ore lungi de așteptare.
A trecut sâmbătă dimineața, a trecut sâmbătă seara, a trecut și duminică și la robinete curgea doar apă călâie și murdară, după ce instalațiile fuseseră oprite peste trei luni și jumătate. Reacțiile gălățenilor au fost pe măsură: „La prețul banditesc de 30 lei mc de apă călâie să se spele primarul și toți din sistem la Beciul Domnesc“, este comentariul unui gălățean care totuși și-a păstrat cumpătul, pentru că majoritatea comentariilor sunt mai dure.
Purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache a explicat că debitul energiei termice furnizate de Electrocentrale era, duminică, 924 mc/h în loc de 1.100 mc/h, iar temperatura era de 67 grade Celsius, acești parametri neputând asigura buna funcționare a sistemului. La unele puncte termice agentul termic ajungea la 38 – 47 de grade Celsius și în aceste condiții nici nu a mai fost furnizată „apa caldă“. La canicula de afară, apa ar fi ajuns la 38 de grade și încălzită la soare…