Somerii au descoperit metoda concediului medical pentru a putea primi pana la trei luni in plus sprijin financiar din partea statului. Ei "aranjeaza" intrarea in concediu medical impreuna cu medicii de familie.
Daca depasesc perioada de trei luni de concediu medical, ei trebuie verificati de o comisie specializata in medicina muncii. Mai mult, somerii aflati in concediu medical primesc un ajutor care poate fi egal cu salariul dinainte de intrarea in somaj. Sute de someri din judetul Alba au redescoperit aceasta metoda care nu este la primul an de "uz". In ultima jumatate de an, numarul somerilor din judet care s-au imbolnavit brusc s-a triplat. "Asiguratii au dreptul, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii", potrivit Ordonantei de Urgenta 158 din anul 2005. In Cluj fenomenul este asemanator, insa procentajul celor aflati in concediu medical este mai mic. si asta, pentru ca multi clujeni au aplicat metoda concediului medical inca din perioada de preaviz.
Practic, preavizul de concediere este suspendat pe durata concediului medical. Apoi, ei pot repeta figura in ultimele luni in care primesc ajutor de somaj, deoarece trec intr-un nou an calendaristic, deci durata in care primesc sprijin financiar din partea statului poate ajunge la aproape o jumatate de an. La Iasi, desi numarul somerilor aflati in concediu medical intr-o singura luna poate parea relativ mic, adica aproximativ 150 de persoane, fata de anul 2008, cifra aproape s-a triplat, in conditiile in care a crescut foarte mult si numarul somerilor. Un calcul realizat de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) din Iasi arata ca, in medie, un somer aflat in concediu medical incaseaza nu mai putin de 2.695 lei intr-o singura luna. "Este normal ca numarul celor care au intrat in concediu medical sa fie mai mare, in conditiile in care, fata de anul trecut, a crescut numarul somerilor indemnizati", a explicat Maria Cabalau, directorul AJOFM Iasi.
Diferentele semnificative dintre sumele de bani pe care le primesc somerii in comparatie cu cei care se afla in concediu medical sunt provocate de neconcordantele legislative. Astfel, un somer primeste doar 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara, adica circa 600 lei, la care se adauga o cota de trei, cinci, sapte sau 10 la suta, in functie de stagiul de cotizare, aplicata asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Un somer aflat in concediu medical poate sa primeasca suta la suta salariul de pe cartea de munca. Banii cu pricina provin din fondul national de asistenta sociala. si in Sibiu statisticile oficiale arata ca tot mai multi angajati aleg sa mearga in concediu medical decat sa fie dati afara. De multe ori, acest lucru se intampla cu acceptul patronului, pentru ca ajutoarele pentru concediu medical sunt platite de stat. In judetul Sibiu, in ultimele doua luni ale anului trecut au fost date peste 20.000 de concedii medicale.