13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCSM isi apara judecatorii

CSM isi apara judecatorii

Membrii CSM nu au fost de acord cu un proiect de lege care ar fi condus la sanctionarea magistratilor care judeca gresit. Cu sperietoarea "imixtiunii in activitatea de judecata", statul plateste in continuare zeci de milioane de euro cu titlu de despagubiri in procesele pierdute la CEDO pe mana magistratilor neglijenti sau rau intentionati. Acesti bani se iau practic din bugetul de stat, cu alte cuvinte si din buzunarele romanilor platitori de taxe.

Secretarul de stat al Ministerului Justitiei, Katalin Kibedy, a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de lege prin care a incercat responsabilizarea judecatorilor care au dat solutii gresite, iar in contul lor statul a fost sanctionat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Dupa indelungi discutii, membrii CSM au respins propunerea, considerand ca actuala lege care reglementeaza acest aspect este suficienta. "Ministerul de Finante nu stie pe cine trebuie sa traga la raspundere pentru cele 500 de solutii gresite. Propunem ca CSM sa analizeze aceste de cazuri si sa stabileasca magistratii care au gresit", a propus Kibedy. Impotriva celor gasiti vinovati de CSM ar fi trebuit sa se formuleze plangeri penale pentru recuperarea prejudiciului.
Membrii CSM au respins in bloc proiectul. "Este inadmisibil ca CSM-ul sa se transforme in furnizor de plangeri penale la Parchet", a aratat Cristian Deliorga. Acelasi punct de vedere l-a avut si Virgil Andreies, care a aratat ca se intinde o capcana judecatorilor.

In viziunea presedintei CSM, Lidia Barbulescu, legislatia autohtona instabila ar fi vinovata pentru cele 500 de procese in care statul roman a fost condamnat.
Cel mai vehement aparator al magistratilor care au gresit cu sau fara intentie si care au costat zeci de milioane de euro a fost Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). "Acest stat s-a angajat sa despagubeasca integral proprietarii care au pierdut imobilele. Sa tragem la raspundere un judecator care interpreteaza o legislatie instabila? (…) Acelasi stat se indreapta impotriva judecatorului, (…) statul trebuie sa-si asume consecintele! Vor pleca judecatorii! Nu se poate asa ceva!", a decretat Popa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă