12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCsibi Barna, bărbatul care l-a spânzurat pe Avram Iancu, trimis în judecată....

Csibi Barna, bărbatul care l-a spânzurat pe Avram Iancu, trimis în judecată. Câți ani de închisoare riscă

Csibi Barna, bărbatul devenit celebru după ce a spânzurat o păpușă care îl reprezenta pe Avram Iancu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General. Harghiteanul este acuzat de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă. 

Potrivit unui comunicat de presă a Ministerului Public, Csibi Barna mai este acuzat și de utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasiste precum și de deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Miercurea Ciuc. 

Conform legii, Barna riscă între trei luni și trei ani de închisoare, precum și interzicerea unor drepturi. 

Citește și: Kelemen Hunor: Gestul lui Csibi Barna de a RUPE tricolorul românesc alimentează conflictele

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în perioada octombrie 2009 – aprilie 2011 Barna: ”a răspândit în mod sistematic, în public, idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi. În acest scop, inculpatul a folosit în mod intensiv mediul online, făcând propagandă prin intermediul blogurilor sale şi prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri. Unele dintre acţiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri şi sloganuri fasciste şi rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalităţi cu valoare de simbol din istoria şi din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României”. 

Citește și: Csibi Barna: Rusia, interesată de autonomia Ținutului Secuiesc, din interes strategic

Printre faptele pentru care a fost trimis în judecată se află publicarea prin intermediul unor pagini de internet a mesajului ”Székelyföld nem Románia!” (”Ţinutul Secuiesc nu e România!”), expunerea unui panou din lemn pe care era lipit un afiş ce reproduce un simbol fascist constând într-o imagine utilizată de liderul fascist Szálasi Ferenc (condamnat pentru crime de război şi executat), ca manifest al partidului său:  ”Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!”(“Ruşine să-ţi fie! Iar ai cumpărat de la evrei!”).

Cea mai celebră faptă a sa a fost organizarea unei adunări publice în timpul căreia Barna a regizat un proces în care a jucat concomitent rolul judecătorului şi al călăului, proces ce a avut ca obiect judecarea şi condamnarea publică a lui Avram Iancu pentru „omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid și trădare”, pedeapsa aplicată de Csibi Barna revoluţionarului român (reprezentat printr-un manechin îmbrăcat în costum tradiţional românesc, având lipită o imagine cu chipul lui Avram Iancu) fiind „moartea prin spânzurare”. A „pus în executare” pedeapsa folosind în acest scop o spânzurătoare improvizată, realizată din lemn. În timpul acțiunii au fost expuse panouri conținând liste cu numele celor pretins uciși de armata românilor transilvăneni condusă de Avram Iancu, separat pe localități, precum și unele desene care reprezentau scene de luptă.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă