19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCriză de sânge în toate spitalele din România: Patriarhia face apel la...

Criză de sânge în toate spitalele din România: Patriarhia face apel la donatori, Firea promite majorarea stimulentelor

Patriarhia Română reînnoieşte apelul său către clerul şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru donare de sânge, răspunzând la semnalul mai multor unităţi medicale şi centre de transfuzie din ţară privind scăderea numărului de donatori în această perioadă.

"În acest moment nevoia de sânge este acută în multe unităţi medicale, deoarece există intervenţii chirurgicale care sunt amânate în spitale din cauza acestei lipse. Astfel, cei care doresc să ajute la rezolvarea acestei crize sunt îndemnaţi să meargă şi să doneze sânge la centrele de transfuzie cele mai apropiate", se arată într-un îndemn la donare de sânge.

Tot azi, în Hargita, Centrul de Transfuzii Sanguine din Miercurea Ciuc a anunţat că dispune de stocuri de sânge doar pentru urgenţe şi pentru bolnavii ai căror aparţinători vin să doneze sânge, după ce numărul donatorilor a scăzut în lunile iulie şi august.

"Din toată ţara ne-au sunat să le dăm sânge şi am zis că şi noi numai pentru urgenţe ţinem sângele şi nu putem să le dăm. De obicei, când avem 450-500 de donatori nu ne trebuie atât şi dăm sânge la Tg. Mureş, Sibiu, ori la Sfântu Gheorghe", a explicat Kopacz Katalin, directoarea centrului de transfuzii din Miercurea Ciuc.

Ea a punctat că astfel de situaţii se întâmplă în perioada verii, când donatorii pleacă în concedii sau sunt ocupaţi cu lucrările agricole şi a făcut un apel către toţi cei care doresc să salveze o viaţă să doneze sânge.

La Bucureşti, donatorii de sânge ar putea primi, în plus faţă de stimulentele actuale, tichete de masă de 150 de lei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declarând miercuri că în prima şedinţă de Consiliu General va face această propunere.

"În acest moment, un donator de sânge primeşte din partea Guvernului tichete de masă în valoare de 63 de lei, o zi liberă şi transport gratuit. Primăria Generală a Capitalei vine să suplimenteze acest – să spunem – pachet de stimulent pentru donatori, iar în prima şedinţă de Consiliu General, ca primar, voi propune iniţiativa ca toţi cei care donează să primească un plus de 150 de lei, tot exprimat în tichete de masă, de asemenea, posibilitatea de a participa pe baza cardului de donator la toate evenimentele educative şi culturale ale Capitalei sau acolo unde Primăria este partener", a declarat Firea la sediul Primăriei Capitalei, după ce a dat startul campaniei "O picătură de sânge poate salva o viaţă!".

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă