UPDATE 16.16: Patronii Realitatea TV şi B1 TV, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea, au fost audiaţi la ÎCCJ, în calitate de martori, în dosarul lui Ludovic Orban.
Astfel, ei au declarat că, la întâlnirile cu Orban, nu au discuta despre bani pentru apariţii în emisiuni în campania electorală pentru alegerile locale. Potrivit News.ro, Oancea a afirmat că intenţionează să îl dea în judecată pe Tiberiu Urdăreanu pentru declaraţia potrivit căreia o parte din cei 50.000 de euro ceruţi de Orban ar fi urmat să ajungă la el, şi nu la televiziunea B1.
Audiat în calitate de martor, Cozmin Guşă, unul dintre acţionarii principali ai Realitatea Media, le-a spus judecătorilor că îşi menţine declaraţia de martor dată la Direcţia Naţională Anticorupţie în acest dosar şi a precizat că Ludovic Orban l-a contactat telefonic, în primăvara acestui an, după o perioada lungă în care nu au comunicat.
„M-a căutat în calitatea de candidat al unui partid politic şi ţinând cont de calitatea mea de consultant politic şi chiar mi-a cerut păreri şi sfaturi legate de evoluţia publică a acestuia. M-a şi rugat să ne întâlnim. Nu a fost posibil imediat, datorită programului meu. La o luna, ne-am întâlnit, pe 24 martie, în salonul unui hotel unde eram cu mai mulţi prieteni. Temele care ne interesau pe mine şi pe Rareş Bogdan erau legate de mersul campaniei electorale, susţinerea sau nesusţinerea domnului Orban de către partidul din care făcea parte şi modalităţile de colaborare pe durata campaniei. I-am zis lui Orban că am avut o discuţie în urmă cu două săptămâni cu copreşedintele partidului său, Vasile Blaga, discuţie în care am hotărât ca, la momentul începerii campaniei, procedurile de colaborare între Realitatea TV şi PNL să fie discutate de către secretarul general al partidului, Ilie Bolojan şi un reprezentant legal al trustului, pe care urma să-l desemnez”, a declarat Cozimin Guşă în faţa magistraților.
El a precizat că nu a discutat despre sume de bani şi că nu ştia că Ludovic Orban s-a întâlnit cu Tiberiu Urdăreanu. Guşă a menţionat că nici nu ştia ce funcţie avea Orban în PNL la momentul la care a anunţat că va candida pentru Primăria Capitalei.
Sorin Oancea, acţionar la B1 TV, a arătat în declaraţia de martor dată în faţa instanţei că Ludovic Orban l-a contactat imediat după momentul în care a fost nominalizat candidat al PNL pentru Primăria Capitalei.
Sorin Oancea s-a arătat convins că audierea sa în instanţă este un act de intimidare a postului de televiziune pe care-l patronează.
„Faptul că eu am fost băgat în acest dosar pentru simplul fapt că m-am întâlnit cu Ludovic Orban, mie mi se pare că este un act de intimidare asupra B1 TV, pentru că, ceea ce nu se ştie deocamdată, este că am avut mandat de supraveghere 30 de zile, supraveghere ambientală, supraveghere telefonică. Bănuiesc că dacă ar fi fost acolo cel mai mic element că s-ar fi discutat ceva nepotrivit sau ilegal, n-aş fi avut calitatea de martor”, a mai spus Oancea.
„Ludovic Orban m-a sunat şi mi-a solicitat să ne întâlnim pentru o discuţie. Ne-am văzut la mine în birou, cel târziu a două seară. Am discutat chestiuni politice legate de campania electorală. Mi-a zis că el contează pe sprijinul nostru. Nu s-a făcut nicio clipă vorbire despre pretenţii financiare pentru promovarea sa. Campania la locale este gratuită prin lege, nu putea fi vreo discuţie pe bani. Ştiam că Orban face parte din conducerea PNL şi că este candidatul PNL la funcţia de primar în Bucureşti. Chiar dacă campania era gratuită, înainte de declanşarea acesteia trebuiau purtate nişte discuţii administrative, pe care am încercat să le port cu conducerea partidului, respectiv Blaga, Predoiu şi Gorghiu. Recomandările acestora au fost în sensul de a lua legătură cu Orban Ludovic”, le-a spus Oancea judecătorilor.
El a precizat că, la ultima întâlnire, Orban a venit la el la fără să îl anunţe. „Nu eram acolo, i-am transmis să mă aştepte, dacă doreşte, 30 minute. Atunci, colegii de la comercial şi de la site-ul b1tv.ro s-au întâlnit cu el şi i-au prezentat oferta de publicitate pe online”, a mai spus Oancea.
Instanţa a stabilit ca următorul termen în dosarul lui Orban să fie în 13 decembrie, când va fi audiat un alt martor, Antonel Tănase, care a fost mandatar financiar al PNL.
La ieşirea din sala de judecata, Sorin Oancea a arată că, cel mai probabil, îi va da în judecată pe Tiberiu Urdăreanu şi Ludovic Orban, pentru afirmaţia făcută la termenul trecut potrivit căreia ar fi urmat să încaseze bani în interes personal contra promovării candidatului PNL la Primăria Capitalei.
„Lăsaţi-mă să văd dacă o declaraţie făcută în sala de judecată potrivit căreia aş fi cerut bani în nume personal şi nu pentru televiziunea B1TV, în cadrul oficial al campaniei electorale, a fost opinia domnului Urdăreanu sau a fost o declaraţie făcută de domnul Orban. În funcţie de ceea ce o să aflu din dosar, o să-i dau în judecată, ori pe amândoi, ori pe fiecare dintre ei. Nu mi se pare în regulă să te joci cu asfel de afirmaţii, mai ales oameni cu poziţiile lor: unul vicepreşedinte al PNL, celălalt om de afaceri important, cu multiple contracte cu statul. Se pare că dosarele pe care le are domnul Urdăreanu l-au determinat să facă nişte declaraţii pentru care va răspunde”, a spus Oancea.
Cozmin Guşă a spus că declaraţiile făcute de Urdăreanu la termenul trecut din dosarul lui Orban sunt „nişte prostii”. „Trist, într-un fel, faţă de cei doi protagonişti, trist pentru nivelul relaţiilor interumane la care s-a ajuns între doi oameni care se cunosc, trist pentru că niciodată nu am vorbit cu Orban despre Urdăreanu şi cu Urdăreanu despre Orban, niciodată nu am vorbit despre bani de campanie. Faptul că două instituţii media, Realitatea TV si B1, plus alte posibile instituţii media sunt purtate mediatic în acest sens negativ este un lucru care nu-mi face plăcere şi chiar m-a deranjat. Un om de afaceri disperat, dispus la orice. De partea cealaltă, un om politic părăsit de colegi în campanie, scos din campanie prin procedura asta … Asta este povestea procesului”, a arată Cozmin Guşă, înainte de începerea procesului.
––––
Acționarii Realitatea TV și B1 TV, Cozmin Gușă şi Sorin Oancea, sunt audiați, marți dimineață, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul de trafic de influență al lui Ludovic Orban.
Îniante de a intra la audieri, Cozmin Guşă a declarat că acuzaţiile din dosar sunt „nişte prostii”.
„Nişte prostii şi un proces trist, într-un fel, apropo de cei doi protagonişti, trist pentru nivelul relaţiilor interumane la care s-a ajuns între doi oameni care se cunosc, trist pentru că niciodată nu a fost vorba de aşa ceva. Nu am vorbit niciodată cu Orban despre Urdăreanu, cu Urdăreanu despre Orban, niciodată nu am vorbit despre bani de campanie. Dar, în ciuda acestui fapt, faptul că două instituţii media, Realitatea sau B1, plus posibil alte instituţii media, sunt purtate mediatic în acest sens negativ e un lucru care nu îmi face plăcere şi chiar m-a deranjat. Nu am apucat să le spun asta nici unuia, nici altuia, dar, ce să le faci, un om de afaceri disperat, dispus la orice, de partea celalaltă un om politic părăsit de colegi în campanie, scos din campanie – asta e povestea procesului. O să dau lămuriri judecătorului, aşa cum am dat şi procurorului”, a spus Guşă.
Ludovic Orban a fost acuzat şi pus sub control judiciar în 11 aprilie, iar în aceeaşi zi liberalul a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ludovic Orban este acuzat că ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală.
Anchetatorii susțin că la data de 1 martie 2016, „inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.Banii ar fi fost ceruţi pentru a fi remişi către două posturi de televiziune, „cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni”, arată DNA.
Conform DNA, data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-ar fi pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic ar fi precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni, potrivit DNA.
Procurorii anticorupție mai precizează că omul de afaceri ar fi acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.