Peste două mii de persoane au participat, duminică seară, la invitaţia preoţilor bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe şi ai reprezentanţilor Primăriei, la un marş de protest faţă de trimiterea în judecată a membrilor comisiei care a retrocedat clădirea Colegiului „Szekely Miko”, informează Mediafax.
Sute de oameni s-au adunat, duminică seară, la Biserica Evanghelică din municipiul Sfântu Gheorghe, de unde au pornit într-un marş paşnic, cu lumânări, spre clădirea Colegiului „Szekely Miko”.
La marşul de protest au fost prezenţi preoţii bisericilor istorice maghiare din municipiu, primarul Antal Arpad, membrii Consiliului Local, liderii locali al UDMR şi PCM, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, precum şi parlamentari UDMR din Covasna şi Harghita.
Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat peste două mii de persoane, care după marşul pe străzile oraşului s-au adunat în faţa clădirii Colegiului „Szekely Miko”, unde au intonat imnul ungar şi cel secuiesc, urmat de un scurt moment religios.
Cu această ocazie, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că este „revoltător” ceea ce se întâmplă în problema Colegiului „Szekely Miko”, menţionând că este inacceptabil că se doreşte „renaţionalizarea” clădirii acestei şcoli, informează Mediafax.
Tamas, care este şi preşedintele UDMR Covasna, a precizat că Uniunea este solidară cu fostul subsecretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.
El a precizat că în urmă cu 20 de ani UDMR şi-a asumat că va lupta pentru restituirea imobilelor bisericeşti naţionalizate, adăugând că aşa a făcut şi Marko Attila, care în decursul întregii sale cariere politice şi-a adus contribuţia la restituirea imobilelor naţionalizate.
La răndul său, primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat că faptul că sute de localnici au participat la acest protest arată că oamenii pot să-şi apere interesele.
„Şi această seară dovedeşte faptul că comunitatea din Sfântu Gheorghe este una puternică, o comunitate care poate să-şi apere interesele şi un astfel de interes comun este Colegiul Szekely Miko”, a spus edilul.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, Consiliul Local şi preoţii bisericilor istorice maghiare din oraş au lansat, joi, un apel comun la locuitorii oraşului şi ai judeţului Covasna pentru a participa la un marş cu lumânări în semn de protest faţă de faptul că procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a trei membri ai comisiei speciale de restituire, în cazul retrocedării către Biserica Reformată a clădirii Colegiului „Szekely Miko”.
Potrivit semnatarilor apelului, demersul DNA are, printre altele, scopul de a anula decizia de restituire a clădirii Colegiului către Biserica Reformată şi astfel se doreşte ca imobilul să ajungă din nou în proprietatea statului.
Vineri, primarul Antal Arpad a lansat un apel către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe să participe la marşul de protest.
Apelul a venit după ce un fost subsecretar de stat la Oficiul pentru Relaţii Interetnice din Ministerul Informaţiilor Publice şi un fost consilier juridic din Ministerul Justiţiei au fost trimişi în judecată, în decembrie 2010, într-un dosar legat de restituirea unui imobil din Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal.
Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, informa, în 28 decembrie 2010, DNA.
Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.
Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.
Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii.
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.
Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului, susţineau procurorii.
Primăria municipiului Sfântu Gheorghe nu s-a constituit parte civilă în dosar.
Pentru recuperarea pagubei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor trei inculpaţi.
Dosarul a fost trimis Judecătoriei Sfântu Gheorghe.