Magistrații Tribunalului Sibiu au decis, luni, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile pentru cei şapte inculpaţi acuzaţi de evaziune fiscală şi înşelăciune, în dosarul privind milionul de euro recuperat de DIICOT.
Însă unul din cei şapte inculpaţi nu poate fi lăsat liber, el fiind încarcerat în prezent în Penitenciarul Aiud, a spus pentru Agerpres Sebastian Veştemean, şeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Sibiu.
Potrivit Corneliei Prundaru de la Tribunalul Sibiu, este vorba în total de zece inculpaţi în acest caz: pentru şapte s-a decis controlul judiciar, iar pentru alţi trei s-a disjuns vineri, aceştia fiind în lipsă.
Inculpaţii în acest dosar au fost reţinuţi 24 de ore.
„La data de 26.05.2016 procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Rucărean Sorin, Fleşer Ştefan Adrian, (în prezent încarcerat în Penitenciarul Aiud), Miuţă Mihai, Ghiţescu Paul Laurenţiu, Ungureanu Constantin, Vulcu Ioan, Bădiţăscu Vasile, precum şi luarea măsurii arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 zile, de la data prinderii, faţă de inculpaţii Turca Dăscălescu Niki Laurenţiu, Dădăcuş Marius şi Muscă Alex, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune (22 infracţiuni), stabilirea cu rea credinţă a taxelor şi impozitelor având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor compensări sau restituiri de la bugetul de stat, evaziune fiscală”, se arată într-un comunicat DIICOT.
La cele 25 de percheziţiile efectuate săptămâna trecută, în judeţele Sibiu, Braşov, Mureş şi Argeş, s-a găsit suma de peste un milion de euro şi câteva pistoale de la această grupare care se ocupa cu evaziune fiscală şi înşelăciuni. Prejudiciul estimat este de două milioane de euro, potrivit Poliţiei.
„Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 26.05.2016 au fost găsite şi ridicate următoarele: suma de 1.013.410 euro, 181.100 lei, 2500 forinţi şi 275 lire sterline, un revolver marca ‘Competitiv Alarm’ cu trei cartuşe, un revolver marca ‘Dan Wesson cu 6 cartuşe, un pistol din plastic cu aer comprimat, 53 de comprimate ecstasy, 5 unităţi centrale, 9 laptopuri, 10 HDD-uri, 15 memory stick-uri, 35 telefoane mobile, CD-uri, DVD-uri, diferite înscrisuri referitoare la firme, ştampile”, potrivit comunicatul DIICOT.
Poliţiştii au pus în aplicare, săptămâna trecută, 50 de mandate de aducere emise de Tribunalul Sibiu, potrivit IGPR. Grupul infracţional acţiona de patru ani, spun poliţiştii.
„Activităţile vizează destructurarea unui grup infracţional, specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Din cercetări a reieşit faptul că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi creat un circuit fiscal fictiv pentru a obţine fraudulos compensări şi restituiri de la bugetul de stat, pentru diferiţi beneficiari. Aceştia ar fi evidenţiat în actele contabile ale firmelor pe care le controlau achiziţii fictive de materiale de construcţii şi ar fi diminuat valoarea reală a taxelor şi impozitelor datorate statului. De asemenea, părţile sociale ale unora dintre firmele controlate, care acumulau datorii mari, ar fi fost cesionate către persoane nesolvabile, de obicei cu domiciliul într-un alt judeţ, astfel încât să îngreuneze un eventual control fiscal şi recuperarea prejudiciului”, a precizat IPJ Sibiu.
Totodată, prin firme interpuse pe care le controlau, membrii grupării ar fi achiziţionat mărfuri de la parteneri comerciali de bună credinţă, pe care i-ar fi indus ulterior în eroare, lăsându-le ca şi garanţie de plată bilete la ordin/CEC-uri fără acoperire, potrivit Poliţiei.