Toate mărfurile care trec prin Aeroportul internaţional Otopeni, fie pentru a ieşi din ţară, fie pentru a intra în România, vor fi scanate pentru a nu conţine materiale nucleare sau radioactive. Sistemul de detecţie a fost inaugurat miercuri la terminalul Cargo al aeroportului.
Investiţia, de peste 20 de milioane de dolari, a fost asigurată integral de Statele Unite, în cadrul Parteneriatului strategic România – SUA. Sistemul de control anti-nuclear va fi utilizat de Poliţia de Frontieră.
Până acum, controlul antinuclear la Aeroportul Otopeni se făcea doar prin sondaj, cu detectoare mobile. De acum înainte, el se va efectua asupra tuturor vehiculelor care duc marfă spre avioanele cargo sau care aduc marfă de la acestea. Controlul se va face automat, în timp real. Dacă se detectează o sursă radioactivă, vehiculul suspect va fi tras pe o rampă special amenajată. Un poliţist de frontieră va executa un control cu detectorul manual, care va indica nivelul exact de radiaţii precum şi natura sursei nucleare. În acelaşi timp, va fi anunţată Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare (CNCAN), care va trimite la aeroport un autolaborator.
Angajaţii CNCAN vor prelua sursa radioactivă, într-un container special, şi o vor transporta la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) de la Măgurele.
Demonstraţia s-a făcut cu o sursă radioactivă reală
Demonstraţia practică a modului cum funcţionează sistemul s-a realizat miercuri, la aeroport, folosind drept probă o sursă radioactivă reală. Materialul folosit pentru demonstraţie a fost un metal radioactiv denumit californiu.
La ceremonia de inaugurare au participat însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA, Duane Butcher, alături de vicepremierul Gabriel Oprea – ministrul Afacerilor Interne.
Suma de peste 20 de milioane de dolari, plătită de SUA, a asigurat 60 de sisteme fixe de detectare a materialelor nucleare şi radioactive, dintre care ultimul instalat este cel de la Otopeni. Tot din această sumă au fost cumpărate şase autospeciale pentru control anti-nuclear şi s-a realizat instruirea specifică a 300 de poliţişti de frontieră.
Celelalte dispozitive fixe de control au fost puse în funcţiune, începând din anul 2009, în portul Constanţa şi în diferite puncte de trecere a frontierei terestre a României. Din 2009 şi până acum, sistemele fixe de control anti-nuclear au scanat peste zece milioane de vehicule, de pietoni şi de containere cu marfă.
Potrivit însărcinatului cu afaceri ad-interim al SUA, Duane Butcher, programul de control antinuclear în România este asigurat, din partea americană, de Biroul pentru Detectarea şi Descurajarea Contrabandei Nucleare din cadrul Departamentului pentru Energie.
“Proliferarea şi traficul ilegal de materiale nucleare şi radiologice este un pericol pentru securitatea tuturor naţiunilor. Acest tip de material periculos ar putea fi folosit într-o armă nucleară sau într-un dispozitiv cu dispersie radiologică. Le asigurăm aliaţilor noştri echipamente moderne de detecţie pentru a le consolida capacităţile de descurajare, detectare şi interdicţie a traficului ilegal de materiale nucleare”, a declarat Duane Butcher.
La rândul lui, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că instalarea sistemului de control anti-nuclear “vine să consolideze statutul României de țară care a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen”.
Citeşte şi: ONU a aprobat acordul NUCLEAR cu Iranul