22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. ISU a făcut, luni dimineața, controale în toate stațiile de metrou....

UPDATE. ISU a făcut, luni dimineața, controale în toate stațiile de metrou. Inspectorii au verificat dacă Metrorex respectă normele de siguranță

UPDATE 12.32: Inspectorii ISU au terminat controlul la stațiile de metrou. În prezent, sunt centralizate informațiile primite de la personalul ISU, iar concluziile acțiunii vor fi comunicate marți, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției Daniel Vasile.

Potrivit sursei citate, inspectorii ISU au constatat că în anumite stații de metrou încă sunt aparate cu mâncare, printre care și în stația Piața Romană. 

Daniel Vasile a mai precizat că aparatele rămase în stațiile de metrou vor fi scoase, însă că acestea nu au fost scoase până în prezent, întrucât Metrorex a constestat în instanță amenda aplicată de ISU ca urmare a controlului din luna mai.

————-

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) efectuează, luni dimineața, controale inopinate la toate stațiile de metrou. Sunt vizate posibilitățile de evacuare ale persoanelor, în caz de incendiu.

„Pe timpul verificărilor se urmăreşte modul de  respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, modul de realizare a accesului călătorilor la căile de evacuare, existența personalului care dirijează fluxul de călători pe direcțiile de evacuare, asigurarea dotării cu mijloace de stingere a incendiilor, asigurarea accesului autospecialelor pentru intervenție în situații de urgență”, precizează ISU București.

Activitățile de verificare şi control sunt efectuate de specialişti ai ISUBIF, din cadrul structurilor de prevenire a incendiilor şi de intervenție. Totodată, se va constata şi stadiul de remediere a deficiențelor identificate cu prilejul controalelor anterioare, pentru asigurarea condițiilor de singuranță pentru călători.

 

Un control efectuat de ISU la metrou, în aprilie 2015, a scos la suprafață faptul că aparatele cu produse alimentare și ATM-urile bancare din stațiile de la metrou blocau căile de acces, evacuare și intervenție, în cazul unui incendiu sau a unei alerte cu bombă. Astfel, la începutul anului 2016. Metrorex a scos din stațiile de metrou 262 de bancomate și aparate cu produse alimentare, băuturi răcoritoare și cărți de pe Magistralele 1, 2, 3 și 4.

ISU efectuează anual controale tehnice de specialitate la stațiile de metrou ce aparțin Metrorex. Totodată, alte controale și verificări sunt efectuate ca urmare a petițiilor și sesizărilor făcute de cetățeni. La finalul lunii martie a acestui an, ISU a efectuat un nou control la metrou, care a vizat toate stațiile și spațiile tehnice de la metrou, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile.  

Finalizarea controlului s-a realizat printr-un proces-verbal transmis la Metrorex în cadrul şedinţei de închidere din 22 aprilie 2016 în care au fost într-adevăr consemnate o serie de neconformităţi. Acestea au fost discutate punctual în cadrul şedinţei stabilindu-se întocmirea unui Plan de remediere cu explicitarea situaţiilor care nu pot fi eliminate din punct de vedere tehnic şi constructiv necesitând în orice situaţii costuri semnificative.

Șase zile ma târziu, în data de 26 aprilie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă- Dealu Spirii Bucureşti Ilfov, a efectuat un nou control, în urma căruia s-au constatat o serie de nereguli: uşile sunt închise cu zăvoare – acest aspect s-a discutat la primul control de fond (cel din 21-25.03.2016) şi s-a explicat faptul că există câteva zone unde nu se poate asigura personal la accese, iar acestea sunt închise, în caz de necesitate acestea se pot deschide cu uşurinţă – sarcina este a personalului Metrorex de la accese şi a agentului de pază. La dispoziţia ISU însă, Metrorex poate dispune deschiderea completă a tuturor uşilor de acces; sensul de deschidere a uşilor de acces/evacuare este invers sensului evacuării persoanelor – este o situaţie de fapt ce trebuie analizată din punct de vedere tehnic şi economic raportat la cofiguratia punctuală a fiecărei staţii de metrou.nu este asigurată a două sursă de alimentare cu energie electrică a instalaţiilor cu rol de protecţie împotriva incendiilor – acest fapt nu este confirmat tehnic, rezervarea este asigurată şi s-a explicat acest lucru organelor de control, alte detalii tehnice nefiind din categoria informaţiilor publice; iluminatul de siguranţă – această neconformitate privind nefuncţionarea anumitor corpuri de iluminat a fost menţionată la modul general şi în prima notă de constatare a primului control – tratată la acel moment cu avertisment. Precizăm că, pentru iluminatul de siguranţă, conform normelor tehnice , acesta trebuie asigurat cu 85%, fapt urmărit în permanenţă pentru a fi îndeplinit; sistemul de taxare obstrucţionează evacuarea călătorilor. Precizăm că, în situaţii de urgenţă, inclusiv la întreruperea alimentării, toate aparatele de acces permit evacuarea liberă a călătorilor. Acest fapt a fost testat în repetate rânduri la aplicaţiile comune realizate de specialiştii ISU şi cei ai Metrorex.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă