7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialContoarele inteligente şi eficienţa energetică

Contoarele inteligente şi eficienţa energetică

ZERO ENERGY reprezintă un nivel de performanță constructivă care se poate realiza doar prin respectarea unor reguli stricte de profesionalitate și în practica de execuție prin implementarea unor soluții inovative, corecte și perfect adaptate construcțiilor care se definesc prin caracteristica tehnică de eficiență energetică maximă.

ZERO ENERGY – Asociația profesională pentru excelență și eficiență energetică în construcții, ne informează, prin directorul său executiv, ing. Cezar Caleap, că săptămâna aceasta  a fost votată o nouă lege în Parlament pe această temă, fapt cu atât mai important cu cât termenul de implementare a Directivei 2010/31/UE a expirat şi astfel România ar risca, ca penalitate, aplicarea unei proceduri de infrigement, adică sancţiuni majore tehnice și pecuniare.

Noua lege votată de Parlament stabilește că în măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, operatorii de distribuţie implementează sisteme de măsurare inteligentă şi montează contoare inteligente de gaze naturale şi/sau de energie electrică, în următoarele condiţii:

sistemele de măsurare inteligentă furnizează consumatorilor finali informaţii privind perioada de utilizare reală.
sistemele de măsurare inteligentă asigură securitatea contoarelor inteligente şi comunicarea datelor, precum şi dreptul la viaţă privată al consumatorilor finali.
la cererea consumatorului final, sistemele de măsurare inteligentă pot măsura energia electrică exportată către reţea de la sediul consumatorului final;

Clienţilor finali care au fost integraţi în sisteme de măsurare inteligente care permit stocarea şi furnizarea de informaţii exacte privind datele de consum real utilizate la facturare, li se asigură posibilitatea de a verifica corectitudinea facturilor de către operatorii de distribuţie/furnizorii, prin accesarea cu uşurinţă de informaţii suplimentare privind consumurile anterioare de energie electrică.

De asemenea, noua lege stabilește că autorităţile publice centrale vor achiziționa doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică, în măsura în care acestea corespund cerinţelor de eficacitate a costurilor, fezabilitate economică, viabilitate sporită, conformitate tehnică, precum şi unui nivel suficient de concurenţă.

Totodată, noua lege clarifică mai mulți termeni. Astfel, eficienţa energetică este defintă ca fiind raportul dintre valoarea rezultatului performant obţinut, aferentă serviciilor, bunurilor sau energiei rezultate şi valoarea energiei utilizate în acest scop.

Reţea inteligentă este definită în noua lege ca fiind reţea de electricitate, care poate integra eficient, din punct de vedere al costurilor, modalitatea de a acţiona a tuturorutilizatorilor conectaţi la reţeaproducători, consumatori şi autoproducători – printr-o circulaţie bidirecţională a fluxurilor de puteri şi a informaţiilor, în scopul de a asigura un sistem energetic eficient economic, sustenabil cu pierderi de energie reduse şi un nivel ridicat de calitate şi securitate în continuitatea şi siguranţa alimentării cu energie electrică.

Sistem de măsurare inteligentă este sistemul electronic care măsoară consumul de energie electrică, asigură transmiterea bidirecţională securizată a informaţiilor la clientul final, furnizează mai multe informaţii decât un contor convenţional, folosind forme de comunicare electronică.

Autorităţile competente vor încuraja organismele publice, inclusiv cele de la nivel local şi regional, să urmeze exemplul administraţiei publice centrale să achiziţioneze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe ridicate de eficienţă energetică, în măsura în care acestea corespund cerinţelor de eficacitate a costurilor, fezabilitate economică, viabilitate sporită, conformitate tehnică, precum şi unui nivel suficient de concurenţă.

De asemenea, vor fi încurajate organismele publice, inclusiv cele de la nivel local şi regional, să achiziţioneze servicii cu un conţinut energetic semnificativ să evalueze posibilitatea încheierii de contracte de performanţă energetică pe termen lung, care oferă economii de energie pe termen lung.

In plus, noua Lege care modifică şi completează Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică mărește substanțial amenzile, care pot ajunge si la 100.000 lei.

 

 

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă