Mai mulți tineri care aveau asupra lor metamfetamină și un cântar de precizie au fost depistați de jandarmi.
Debutul oficial al sezonului estival a adus și primele cazuri de traficanți și consumatori de droguri depistați.
În perioada 30.04-3.05.2015, poliţiştii Biroului de Combatere a Crimei Organizare Constanţa, sprijiniţi de forţe din cadrul D.C.C.O.- Serviciul Antidrog, I.P.J. Constanţa, G.M.J. “Tomis“ Constanţa şi Garda de Coastă Constanţa, au organizat şi executat, în sistem integrat, acţiuni în staţiunile Mamaia şi 2 Mai-Vama Veche, având drept scop prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri de risc şi de mare risc, precum şi împiedicarea efectuării de operaţiuni ilicite cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, fiind depistate 42 de persoane în sarcina cărora au fost reţinute 47 infracţiuni din sfera traficului şi consumului de droguri, astfel: 4 infracţiuni de trafic de droguri de risc şi de mare risc, 37 de infracţiuni de deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului, 6 infracţiuni de efectuare de operaţiuni ilicite cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive.
În baza constatărilor efectuate în această perioadă de către D.I.I.C.O.T.-Serviciul Teritorial Constanţa, au fost reţinute două persoane pentru trafic de droguri de risc şi de mare risc, apoi pe numele acestora au fost emise de către instanţă mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În urma constatărilor, au fost identificate şi confiscate din categoria drogurilor de risc: cantitatea de 126 gr. canabis, iar din categoria drogurilor de mare risc: 102 comprimate de ecstasy, 96 gr. alte substanţe pulverulente şi 1 ml de substanţă lichidă.
Se droghează de la 11 ani
Potrivit Raportului național privind situația drogurilor în 2014, întocmit de Agenția Națională Antidrog, în ceea ce priveşte debutul în consumul de droguri, pentru toate tipurile de droguri analizate, cele mai mici vârste medii de debut se înregistrează în rândul adolescenţilor de sex masculin, după cum urmează: 11 ani – în consumul de somnifere, 13 ani – în consumul de antidepresive, 14 ani – în consum de sedative/ tranchilizante, respectiv în cel de inhalante, 14,5 ani – în consumul de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (SNPP). Comparativ cu băieţii, fetele par să înceapă utilizarea drogurilor la o vârstă mai mare, cea mai mică vârstă medie de debut în rândul fetelor fiind de 15 ani şi înregistrându-se pentru consumul de SNPP, respectiv pentru cel de antidepresive.
Pentru siguranţa cetăţenilor, Jandarmeria Română recomandă ca, în situaţia în care observă persoane cu comportament antisocial sau sunt abordaţi de persoane necunoscute, cu scopuri obscure, să anunţe cel mai apropiat echipaj de ordine publică. Pentru solicitări, cetăţenii pot apela non-stop numărul unic de urgenţe 112.