Orașul Constanța va fi blocat, în mare parte, în perioada 7–9 iulie, pentru ceea ce se dorește a fi cel mai mare festival de la malul mării. Sunt așteptați, estimează organizatorii (aceiași care se ocupă și de „Untold“, în Cluj), aproape 150.000 de participanți.
Pe plajele din zona Modern – Trei Papuci, reabilitate cu fonduri europene, se vor amplasa șapte scene, pe care vor urca peste 150 de artiști din România și de peste hotare, printre care Jason Derulo, Tiesto, Afrojack, Dua Lipa, Rita Ora, Fatboy Slim, Years&Years, Ella Eyre.
Orașul, dat peste cap
Pentru festival, viața normală a orașului va fi dată peste cap. În zona centrală și în zona veche nu se va putea circula. Străzile Bucovinei, Eroilor, Decebal, Smârdan vor fi blocate, iar de pe strada Traian nu se va putea intra cu maşina pe strada Termele Romane, pe strada Traian, spre Piaţa Ovidiu, pe bulevardul Tomis, spre Piaţa Ovidiu, şi pe strada Mircea cel Bătrân dinspre Piaţa Ovidiu, până la intersecţia cu strada Negru Vodă.
În zonă locuiesc mii de oameni, dar au sediul și multe instituții de stat, cum ar fi Direcția Agricolă, sau bănci. Cei care muncesc în zonă trebuie să se prezinte la un punct de control al firmei comerciale, aflat în Portul Tomis, care le va acorda un permis pentru acces în zonă. „Pentru asigurarea ordinii publice, vor fi mobilizaţi 56 de lucrători şi vom avea un punct de comandă. Le recomandăm tuturor să nu folosească autoturismele personale şi să se deplaseze cu transportul în comun, astfel încât să nu apară blocaje”, a declarat comisarul- şef Mircea Vizitiu, şeful IPJ Constanţa.
Primarul este optimist. „Aşezăm Constanţa acolo unde îi este locul, pe harta marilor evenimente de gen mondiale. Un asemenea eveniment nu a mai fost organizat vreodată la Constanţa, însă vrem ca totul să decurgă bine, ca evenimentul să îşi aibă propria viaţă, iar oraşul, şi aşa destul de sufocat, să nu fie paralizat. See you at Neversea”, a spus Decebal Făgădău, primarul PSD al Constanței.
Peste 600 de jandarmi
Alături de polițiști vor acționa peste 600 de jandarmi. „Facem un apel către public să ne înţeleagă prezenţa şi să nu vină cu bagaje la festival. Nu vor avea voie să intre cu bagaje voluminoase în incinta festivalului. Pentru acces va fi o singură zonă, prin Portul Tomis, însă pentru evacuare sunt trei căi deja existente, pe scările de la Esplanada, Soleta şi de la Zorile şi, în caz de nevoie, organizatorii vor mai suplimenta cu scări din metal, ce vor fi montate la momentul respectiv. După măsurătorile organizatorilor, numai prin cele două căi la Portul Tomis, Poarta 2 şi pe la strada Bucovina, în patru minute pot fi evacuate peste 10.000 de persoane. În caz că va fi necesară evacuarea, Doamne fereşte!, le recomandăm tuturor să caute porţile de evacuare şi să solicite informaţii primului reprezentant al forţelor de ordine. Să evite panica şi să asculte indicaţiile forţelor de ordine!”, a subliniat colonelul Liviu Uzlău, şeful Direcţiei de ordine şi siguranţă publică din cadrul IGJR.
Preschimbarea a 150.000 de bilete, într-un singur punct
Preschimbarea biletelor în brățara de festival se face doar cu actul de identitate, începând cu data de 6 iulie, ora 14.00, la zona de check-in, de la singura intrare în festival, amplasată la intrarea pe plaja Modern, strada Lebedei, dinspre Portul Turistic Tomis Constanța (cele trei corturi mari de culoare albă). Aceasta este singura zonă în care festivalierii pot schimba biletele sau abonamentele în brățări.
Restricții la bagaje
În perimetrul festivalului este interzisă intrarea cu următoarele obiecte: ghiozdane, droguri, sticle, biberoane, lasere, genți, spray-uri, cuțite, arme, obiecte contondente, articole pirotehnice, mâncare și băuturi, animale, umbrele (în caz de ploaie, se recomandă folosirea pelerinelor), materiale inflamabile sau explozive, aparate foto sau video profesionale, inclusiv orice tip de aparat DSLR, orice tip de obiecte care îi pot răni pe alți participanți. Este permis accesul cu: poșetă/borsetă (dimensiunea maximă permisă 21 cm x 29 cm), medicamente, insulină, picături uz medicinal, spray inhalator pentru astm.
PROBLEME. Organizat pe plajă europeană
Festivalul este organizat pe plaje extinse cu fonduri europene, care nu pot fi exploatate comercial. Bogdan Buta, unul dintre organizatori, spune că a închiriat plaja nu de la „Apele Române“, ci de la concesionarii care o închiriaseră în prealabil de la „Apele Române“. „Acordurile au fost obținute de la concesionari pentru sectoarele de plajă care sunt concesionate”, a spus acesta. Întrebat cine sunt concesionarii, Buta a spus: „Primiți lista de la Apele Române”. A mai spus că Neversea SRL a obținut toate avizele și acordurile. „Am primit răspunsuri inclusiv de la Autoritatea de Management a Fondurilor Europene și nu există niciun fel de restricții, din punctul lor de vedere, cu privire la organizarea evenimentului Neversea”, a spus Buta. „Apele Române“ anunță însă clar că plajele extinse cu fonduri europene nu pot fi exploatate comercial.
LOGISTICĂ
- 3.000 de persoane lucrează la producția efectivă a festivalului
- 200 de camioane sunt necesare pentru transportul logistic
- 80 de metri la bază are scena principală
- 400 mp de ecrane led sunt amplasate pe scena principală
- 5 km de gard au fost folosiți pentru a împrejmui zona
- 10.000 mp de podele de lemn și peste 8.000 mp de podele protecție trafic greu au fost montate pe plaje
- 12 tone au cablurile electrice folosite
- 22 de generatoare electrice au fost montate
- 1 milion de wați sunt montați la scena principală
- 3,5 milioane wați sunt folosiți în total la scene
- 300 de agenți de firmă privați asigură ordinea.