-0.6 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialJudecători cu renume în cazul Voiculescu

Judecători cu renume în cazul Voiculescu

 

Procesul penal al lui Dan Voiculescu de la Curtea de Apel Bucureşti va fi judecat de doi magistraţi care au devenit cunoscuţi publicului pentru duritatea cu care au tratat cazul altui mogul media, Sorin Ovidiu Vîntu.

Noul complet care se va ocupa de dosarul de corupţie referitor la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, învestit după arestarea lui Stan Mustaţă şi pensionarea grăbită a lui Florică Duţă, va fi format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.

Ambii au fost promovaţi recent de la Tribunalul Bucureşti.

Cine sunt cei doi judecători

– Camelia Bogdan a lucrat la Secţia a II-a Penală a Tribunalului București din 2009. Ea este cea care a judecat procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, proces în care omul de afaceri a fost acuzat de favorizarea infractorului în cazul Nicolae Popa – FNI. Camelia Bogdan a contribuit la judecarea foarte rapidă a dosarului, printr-o serie de termene foarte scurte. Între 8 noiembrie 2010 şi 22 martie 2011, data la care s-a emis hotărârea definitivă şi irevocabilă, magistratul Camelia Bogdan a condus nu mai puţin de 15 şedinţe de judecată. Din pricina rapidităţii acestui proces, judecătoarea a fost puternic contestată de avocaţii lui Vîntu. Într-un final, Camelia Bogdan a fost recuzată, însă măsura a stârnit reacţii din partea societăţii civile. În motivarea deciziei de recuzare s-au reţinut două acuzaţii împotriva judecătoarei Bogdan: judecarea prea rapidă a dosarului şi faptul că s-ar fi antepronunţat în dosarul lui Vîntu.

Mai trebuie spus că tot Camelia Bogdan este cea care a descoperit că „doctorul de inimă” din Viena care îi dădea lui SOV adeverinţe medicale prin care acesta lipsea de la proces era, de fapt, ginecolog. Tot de numele acestui magistrat se leagă şi condamnarea omului de afaceri Ştefan Riza la 12 ani de închisoare. Riza a fost acuzat de infracţiuni de înşelăciune şi delapidare cu un prejudiciu de peste şapte milioane de euro.

– Judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea este cel care a refuzat, în 2013, să-l elibereze condiţionat pe Sorin Ovidiu Vîntu pe motiv că Vîntu “nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale” şi “nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”. Mihai Alexandru Mihalcea a fost, din februarie 2010, judecător la Judecătoria Buzău. Din aprilie 2010, Mihalcea a fost detașat de Consiliul Superior al Magistraturii la Judecătoria Sectorului 4, Bucureşti. În martie 2014 a fost transferat la Tribunalul București. Următorul termen de judecată este deja stabilit pentru 1 iulie.

Cum s-a ajuns la noul complet în dosarul lui Voiculescu

Repartizarea dosarului altor judecători de la Curtea de Apel Bucureşti a fost necesară după ce preşedintele iniţial al completului, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelalalt membru, Florica Duţă, s-a pensionat.

Magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv. Apoi, Stan Mustaţă a trimis Consiliului Superior al Magistraturii, în 12 mai, o cerere de pensionare.

Analizarea cererii lui Stan Mustaţă a fost amânată de plenul CSM până la soluţionarea definitivă a dosarului în care magistratul este acuzat că ar fi cerut şi primit bani pentru soluţionarea favorabilă a mai multor dosare penale.

Procurorii spun că prejudiciul produs în urma privatizării Institutului de Cercetări Alimentare se ridică la peste 60 de milioane de euro. Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.     

Cele mai citite

Un jaf armat asupra unui convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM) s-a soldat cu doi morți în Fâșia Gaza

Două persoane au fost ucise duminică în Fâşia Gaza, unde situaţia umanitară este critică după mai bine de un an de război, în cursul...

Elon Musk, acuzat de guvernul german că a încercat să influențeze alegerile, în favoarea partidului de extremă dreapta AfD

Musk a semnat un articol de opinie în ziarul german „Welt am Sonntag”, în care a declarat că AfD este „ultima speranță a Germaniei” Guvernul...

Aglomerație la UPU Alba Iulia: Peste 160 de pacienți în mai puțin de 24 de ore

Pe o tură de 12 ore sunt doar doi medici la camera de gardă Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Alba...
Ultima oră
Pe aceeași temă