Comisarul european pentru Justitie, Jacques Barrot, a declarat, la reuniunea ministrilor de Interne ai UE de la Cannes, ca decizia autoritatilor italiene de amprentare a nomazilor "prezinta riscuri evidente". "Trebuie sa fim foarte vigilenti", a subliniat Barrot. "Pot fi necesare masuri de identificare pentru protectia sociala, scolarizarea copiilor, dar exista, incontestabil, riscuri ale unui astfel de demers. Suntem aici pentru a le evalua si, daca este necesar, pentru a le impiedica", a explicat oficialul european. Comisia Europeana asteapta un raport promis de ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, care va fi trimis pana la sfarsitul acestei luni, cu privire la "ceea ce s-a facut si ceea ce se intampla".
Comisarul european responsabil cu combaterea discriminarii, Vladimir Spidla, a confirmat ca membrii Comisiei Europene asteapta un raport complet pentru a avea "o viziune de ansamblu". "Prelevarea amprentelor digitale si inregistrarea lor intr-o baza de date nu se efectua decat cu respectarea dispozitiilor legale", a precizat Spidla, adaugand ca un motiv de preocupare il constituie "proportionalitatea" amprentarilor si "obiectivul" bazei de date, despre care exista preocupari ca ar putea servi pentru expulzari.
Maine Parlamentul European va adopta o rezolutie cu privire la initiativa autoritatilor italiene, care a suscitat dezbateri aprinse. Europarlamentarii considera ca amprentarea nomazilor este o discriminare clara bazata pe rasa, origine etnica si nationalitate, incalcand principiile drepturilor fundamentale.
"Amprentarea, masura adoptata de nazisti, este prealabila unei expulzari in masa", a declarat deputatul ecologist olandez Elly de Groen-Kouwenhoven.
In UE nu trebuie sa mai fie loc pentru astfel de "contabilizari etnice", iar incriminarea grupurilor etnice rome nu mai poate continua, a declarat Monica Frassoni, reprezentanta a Grupului Ecologistilor/ALE, apreciind ca guvernul italian practica "politici crude si ieftine". "Acest mod de a proceda al guvernului italian este inacceptabil" si nu exista "nici o justificare pentru amprentarea copiilor", a declarat si un reprezentant al PSE, eurodeputatul olandez Jan Marinus Wiersma, in timp ce Victoria Mohacs, reprezentant al ALDE, Ungaria, a cerut sanctionarea Italiei.
» MANIFESTATII
Initiativa amprentarii nomazilor este contestata si in Italia, fiind folosita drept argument pentru atacarea legitimitatii Guvernului Berlusconi de catre formatiunile care au pierdut anul acesta alegerile. Asociatia culturala ARCI, sustinuta de politicieni din opozitie, de sindicate si de oameni de cultura, printre care scriitorul Andrea Camilleri, a denuntat "actul de discriminare si de persecutare". La initiativa
ARCI, sute de persoane au participat luni, la Roma, la un miting de protest, desfasurat sub sloganul "Nu va atingeti de copiii romi!".