8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecial"Coloana Infinitului", distrusฤƒ de mizerii ลŸi declaraลฃii de dragoste

„Coloana Infinitului”, distrusฤƒ de mizerii ลŸi declaraลฃii de dragoste

Dupฤƒ doar 10 ani de când s-au încheiat lucrฤƒrile de restaurare, „Coloana Infinitului” ลŸi „Poarta Sฤƒrutului”, douฤƒ dintre operele de bazฤƒ ale Ansamblului Monumental „Constantin BrâncuลŸi” de la Târgu Jiu, au nevoie din nou de retuลŸuri din cauza turiลŸtilor care ลŸi-au scrijelit numele.

Marea operฤƒ a sculptorului Constantin BrâncuลŸi „Coloana Infinitului” este integratฤƒ în viaลฃa comunitฤƒลฃii din Târgu Jiu, iar publicul ลŸi-a însuลŸit-o ca pe un bun comun. Astfel, la baza ei cineva a scris numele iubitei, „Ana”, altcineva a tras cu bile de rulment, iar turiลŸtii mai tandri au mângâiat muchia modulului, ลŸtergându-i cu totul luciul.

Modulele au avut de suferit imediat dupฤƒ încheierea restaurฤƒrii în primul rând „din cauza porumbeilor, al cฤƒror gฤƒinaลฃ oxideazฤƒ foarte puternic”, spune Dorin Dฤƒnilฤƒ, ลŸeful proiectului de restaurare, adฤƒugând cฤƒ o lucrare în aer liber „are nevoie de monitorizare ลŸi intervenลฃie în timp”. „Dupฤƒ zece ani de la restaurare, este normal sฤƒ remediem eventualele oxidฤƒri”, mai explicฤƒ specialistul.

Lucrฤƒrile lui BrâncuลŸi sunt expuse publicului, acesta fiind ลŸi scopul lor, însฤƒ turiลŸtii vandalizeazฤƒ operele. „Culoarea de pe muchia dinspre sud a primului modul este tocitฤƒ de urmele lฤƒsate de mâinile turiลŸtilor”, adaugฤƒ ลŸi restauratorul Paul Popescu.

Pe de altฤƒ parte, pe primul modul al coloanei a apฤƒrut zgâriat cuvântul „Ana” ลŸi, mai mult decât atât, chiar în primii ani de la restaurare s-au gฤƒsit urme de bile de rulment. „Din fericire, un lac poate repara asemenea urme ลŸi ar fi o alegere mult mai fericitฤƒ decât aplicarea unui luciu, care dฤƒ un aspect de kitch”, se aratฤƒ optimist Dorin Dฤƒnilฤƒ.

„Structura «Coloanei» este sฤƒnฤƒtoasฤƒ, însฤƒ suprafaลฃa exterioarฤƒ a modulelor trebuie curฤƒลฃatฤƒ. Nu sunt restaurator de profesie, dar cred cฤƒ trebuie intervenit”, declarฤƒ pentru RL ลŸi Dan Lungu, ลŸeful Institutului Monumentelor Istorice.

Poarta Sฤƒrutului, deterioratฤƒ de infiltraลฃii

Dorin Dฤƒnilฤƒ se aratฤƒ însฤƒ mult mai îngrijorat de starea „Porลฃii Sฤƒrutului”, decât de cea a „Coloanei Infinitului”. „Placa de plumb de pe «Poartฤƒ» trebuie schimbatฤƒ imediat”, atrage atenลฃia Dฤƒnilฤƒ, explicând cฤƒ cele 36 de bucฤƒลฃi din piatrฤƒ suferฤƒ de pe urma infiltraลฃiilor: „E o tehnicฤƒ aparte ลŸi veche, prin care douฤƒ plฤƒci de metal se pot lipi cu o compoziลฃie pe bazฤƒ de coajฤƒ de copac”.

În consecinลฃฤƒ, Dorin Dฤƒnilฤƒ sperฤƒ ca documentaลฃia pe care o va încheia în urma verificฤƒrii pe teren a specialiลŸtilor sฤƒ primeascฤƒ aviz de la Comisia Monumentelor simultan, ลŸi pentru spฤƒlarea ลŸi refacerea „Coloanei Infinitului”, ลŸi pentru înlocuirea tฤƒbliei de plumb de pe „Poarta Sฤƒrutului”.

„Probabil în primฤƒvarฤƒ voi trimite documentaลฃia pentru remedierea degradฤƒrii”, a declarat Dorin Dฤƒnilฤƒ, adฤƒugând cฤƒ dupฤƒ examinarea raportului Comisia Monumentelor Istorice va da un aviz, în urma cฤƒruia, probabil, se va organiza o licitaลฃie, „nu atât pentru costurile reparaลฃiilor, care nu sunt foarte mari, cât pentru stabilirea unei echipe de specialiลŸti”, a precizat Dฤƒnilฤƒ.

Banca Mondialฤƒ a finanลฃat lucrฤƒrile

„Coloana Infinitului” a fost supusฤƒ unui proces de restaurare între anii 1996 ลŸi 2000, ulterior fiind restaurate ลŸi operele din piatrฤƒ existente la Târgu Jiu ลŸi cele douฤƒ parcuri din oraลŸ în care se aflฤƒ creaลฃiile lui Constantin BrâncuลŸi. De asemenea, Ansamblul a fost supus unui proces de amenajare peisagisticฤƒ, programele respective fiind finanลฃate printr-un împrumut luat de statul român de la Banca Mondialฤƒ.

Cele mai citite

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, rฤƒzboiul din Ucraina ศ™i cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun รฎn politica de rฤƒzboi....
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ