Politicienii au obtinut ce au vrut cu noua lege, un CNSAS care trebuie sa taca, iar Mircea Dinescu pune verdictul: "Ne-au bagat in ceata". Pe deasupra, Senatul va ancheta CNSAS la insistentele Rodicai Stanoiu, care are verdict de colaborare cu Securitatea.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-a reunit pentru prima data dupa ce Curtea Constitutionala a dispus ca institutia functiona neconstitutional si Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care a modificat vechea lege. Ceea ce era de asteptat, destabilizarea CNSAS, s-a intamplat. In plus, dupa ce noua lege i-a luat practic CNSAS obiectul de activitate, senatorii au decis sa reinfiinteze o comisie de ancheta a activitatii institutiei. La initiativa nimanui altcuiva decat a Rodicai Stanoiu, fost ministru PSD al Justitiei, care a primit verdict de colaborare cu Securitatea si care a dat in judecata CNSAS. Coincidenta sau nu, anuntul a venit la scurt timp dupa ce ieri CNSAS a anuntat ca a gasit in arhivele sale o cerere scrisa in anii ‘80 de Rodica Stanoiu, fost ministru PSD al Justitiei, catre serviciul de pasapoarte. Aceasta ar urma sa fie folosita in procesul cu Stanoiu, pentru a compara scrisul cu cel de pe notele informative ale actualului senator PC.
Stransi sa dezbata posibila colaborare cu Securitatea a unor candidati la alegerile locale din Brasov si Timis, lucru solicitat de cateva ONG-uri, membrii Colegiului s-au impotmolit din start: nu au putut explica de ce sedinta s-a desfasurat cu usile inchise, decat cu un simplu "asa zice legea". Mircea Dinescu, membru al Colegiului, le-a spus jurnalistilor ca legea spune dimpotriva – sedintele sunt publice, lucru confirmat si de istoricul Marius Oprea, care a participat la elaborarea noii legi a CNSAS. La scurt timp, Dinescu a parasit furios sedinta, acuzandu-i pe colegii sai ca, dupa noua lege, nu stiu ce au voie sa faca si ce nu si cum sa utilizeze documentele din arhiva. "Ne-au bagat in ceata. CNSAS asta pluteste in ceata", a fost verdictul lui Dinescu.
Pe de alta parte, Constantin Ticu Dumitrescu a recunoscut ca CNSAS nu va putea sa verifice toti candidatii la locale, pentru ca Biroul Electoral Central nu le-a trimis nici acum lista cu candidati. "Ni s-a spus ca avem drept garantii acele declaratii pe propria raspundere ale candidatilor", a spus Dumitrescu. Rolul CNSAS, sub conditiile noii legi, nu ii dau motive de bucurie lui Ticu Dumitrescu: "Noi nu suntem decat o curea de transmisie, preluam cererile si inaintam dosarele in instanta. S-au ridicat niste bariere si este exact ce si-au dorit acei domni de la Curtea Constitutionala si toti oamenii politici: sa se tergiverseze cat mai mult problema. Pana atunci, trebuie sa tacem". Mircea Dinescu vede o singura solutie pentru ca CNSAS sa isi indeplineasca in continuare rolul de deconspirare a colaboratorilor Securitatii: "Toti petentii care cer deconspirarea sa dea interviuri in fata usii noastre! Ei au acest drept, noi nu-l mai avem".
Istoricul Marius Oprea crede insa ca functionarea institutiei este foarte clara si doar unii cu "alte interese decat aflarea adevarului" se fac ca nu o inteleg: "Faptul ca CNSAS nu functioneaza este exclusiv vina conducerii institutiei". Mircea Dinescu ii da, voalat, dreptate: "In CNSAS au existat mereu mai multe tipuri de gandire, nu mi-am facut niciodata iluzii. O sa-mi dau eu seama daca exista o rezistenta din interior".