0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCNS:Codul separat pentru secui din formularul de recensământ,"gest neprietenos şi chiar manipulator"

CNS:Codul separat pentru secui din formularul de recensământ,”gest neprietenos şi chiar manipulator”

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că faptul că în formularul de recensământ sunt coduri diferite pentru maghiari şi secui reprezintă „un gest neprietenos şi chiar manipulator”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că secuii sunt maghiari, şi „nu altă naţionalitate” şi că nu este de acord cu faptul că în formularul de recensământ apar coduri diferite pentru maghiari, respectiv secui.

„Noi i-am îndemnat pe toţi secuii să se declare maghiari, pornind de la un lucru evident şi foarte bine cunoscut, că secuii sunt maghiari. A fi secui nu înseamnă o altă naţionalitate. Considerăm un gest neprietenos şi chiar manipulator faptul că în recensământ este codificată separat secuimea – codul acordat pentru maghiari separat, secui separat”, a spus Izsak Balazs, care nu a dorit să comenteze „motivele care stau la baza acestor intenţii”.

Potrivit sursei citate, în toate recensămintele din perioada interbelică, secuii nu au fost număraţi separat de maghiari, deşi au existat cereri în acest sens, şi doar la recensământul din 1977 au apărut pentru prima dată contabilizaţi separat secuii, la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Chestionarele recensământului din 2011 conţin întrebări referitoare la persoană, la gospodărie, la locuinţă/clădire, la persoanele plecate în străinătate, la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, la spaţiul colectiv de locuit şi la persoanele temporar prezente.

Chestionarul referitor la persoană trebuie completat cu date personale precum sexul, data naşterii, starea civilă şi anul căsătoriei, numărul de copii, data stabilirii ultimei reşedinţe, motivul stabilirii în localitatea de recenzare, religia, etnia, limba maternă şi chiar Codul Numeric Personal.

Formularul referitor la gospodărie trebuie completat pentru fiecare gospodărie din locuinţă începând cu gospodăriile în care există cel puţin o persoană prezentă sau temporar absentă şi trebuie menţionat dacă persoana care completează este proprietar, chiriaş sau dacă e într-o altă situaţie, precum şi care este gradul de rudenie cu capul gospodăriei.

Chestionarul referitor la locuinţă, clădire trebuie completat cu informaţii legate de numărul persoanelor din locuinţă, tipul locuinţei, situaţia ocupării locuinţei, poziţia ei în clădire, numărul şi suprafaţa camerelor de locuit şi dacă acestea sunt utilizate profesionale sau comerciale.

Mai sunt cerute informaţii despre sistemul de alimentare cu apă, instalaţiile de canalizare, electrică şi de aer condiţionat, combustibilul folosit pentru gătit, modul de încălzire a locuinţei sau dacă ferestrele sunt din tâmplărie de lemn sau termoizolantă.

Totodată, românii vor trebui să precizeze care este tipul clădirii în care locuiesc (casă individuală, duplex, apartament etc), perioada în care a fost contruită şi să dea date despre reabilitarea termică sau despre materialul de contrucţie al pereţilor exteriori ai clădirii.

Chestionarul despre persoanele plecate în străinătate se completează pentru persoanele de 15 ani şi peste, fiind solicitate informaţii precum: Codul Numeric Personal al persoanei plecate, ţara în case se află, perioada de când e plecată, ocupaţia, domeniul în care lucrează, sumele pe care le trimite acasă şi frecvenţa cu care trimite aceşti bani.

Pentru persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată (de cel puţin 12 luni) va fi necesară completarea unui alt formular, fiind necesare numele şi prenumele, CNP, sexul, data naşterii, graduld e rudenie cu capul gospodăriei, data plecării şi ţara de destinaţie, motivul absenţei din localitatea de recenzare, starea civilă legală, cetăţenia, nivelul de educaţie şi etnia.

Chestionarul despre spaţiul colectiv de locuit cuprinde tipul spaţiului de locuit, amplasarea lui, numărul de clădiri, forma de proprietate, numărul încăperilor, capacitate aîn număr de locuri şi localizarea clădirii.

Pentru persoanele temporar prezente într-o locuinţă trebuie specificat numele şi prenumele, CNP, sexul, reşedinţa, cetăţenia, data şi motivul sosirii.

În chestionarul în care recenzorul notează direct informaţiile furnizate de persoana recenzată, întrebarea privind etnia este una cu răspuns deschis.

Ulterior, potrivit Manualului pentru recensământ, se realizează o codificare a populaţiei după etnie, între alte caracteristici. Aici, potrivit sursei citate, etnia maghiară are un cod diferit faţă de etnia secuiască, la fel şi cea germană în raport cu etniile săsească şi şvabă.

În schimb, în cazul în care persoana declară, la întrebarea privind etnia, că este vlahă, istroromână etc, se înscrie codul pentru etnia română, la fel şi în cazul celor ce se declară ardeleni, maramureşeni, olteni, dobrogeni etc. În mod similar, manualul precizează că se înscrie codul pentru etnia romă pentru persoanele care se declară căldărari, argintari, gabori etc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă