Castelul Bran se afla pe lista celor mai frumoase zece castele medievale din lume alcatuita de site-ul postului de stiri CNN si prezentata ca recomandare catre destinatii turistice atractive – relateaza site-ul Ziare.com.
Pe lista CNN figureaza patru fortificatii din Marea Britanie, doua din Franta si cate una din Romania, Germania, Danemarca si Elvetia.
Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, atragand turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu Dracula – faima ce i se trage de la romanul omonim al lui Bram Stoker.
In mai 2006, castelul Bran i-a fost retrocedat arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen, care a anuntat, prin intermediul firmei de avocatura care ii reprezinta interesele, ca va veni in Romania, cel mai probabil in intervalul 26-30 iunie, pentru a purta discutii in vederea preluarii administrarii castelului.
Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar. Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.
Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.
Arhiducele va veni, la sfarsitul lunii ianuarie, in Romania pentru discutii cu oficialitatile centrale si locale pentru preluarea Castelului Bran, in luna mai. Primarul localitatii Bran, Gherorghe Hermeneanu, a fost contactat de avocatii familiei mostenitoare in acest sens.
Hermeneanu a afirmat ca mostenitorii i-au transmis ca sunt pregatiti pentru a desfasura o activitate de administrare a obiectivului turistic, in conditii de vizitare, in care se va incerca punerea in valoare a acestuia, relateaza Agerpres.
Cel mai probabil pe 26 ianuarie, Dominic de Habsburg, va veni in Romania pentru a purta discutii cu ministrul Turismului, Elena Udrea, si cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, in vederea preluarii administrarii Castelului Bran.
"Arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen, impreuna cu cele doua surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, vor efectua o vizita in Romania peste aproximativ doua saptamani si vor avea intalniri cu ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, si cu primarul din Bran pentru preluarea administrarii Castelului Bran", a declarat, miercuri, avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele familiei Habsburg, informeaza NewsIn.