Consilierul judeţean clujean Rareş Vasile Pop (PNL), inspector șef teritorial la Inspectoratul pentru Controlul Traficului Rutier, este urmărit penal de DNA pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, șantaj şi luare de mită, informează Mediafax.
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale față de Rareş Pop, inspector șef teritorial (şapte județe) în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, șantaj, luare de mită", se arată în documentul citat.
Procurorii au început urmărirea penală şi împotriva lui Claudiu Vasile Crişan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, dar şi împotriva lui Radu Ioan Dohotar, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița Năsăud și membru în consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.
"În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, suspectul Rareş Vasile Pop împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este situaţia suspecților Ioan Radu Dohotar și Claudiu Vasile Crişan, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier. La nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Inspectoratul teritorial condus de Rareş Vasile Pop include în sfera de competenţă judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj”, se arată în documentul citat.
Din comunicatul DNA reiese că cei trei suspecți solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, "în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni".
"Din ordonanța procurorilor mai rezultă faptul că suspectul Rareş Vasile Pop a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale”, susţin procurorii DNA.
Aceştia au menţionat că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale, dar calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate până în prezent atestând că Rareş Vasile Pop "este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile”.
"În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier”, mai arată procurorii DNA.
Din comunicat rezultă că, prin acțiunile întreprinse, inspectorul șef teritorial Rareş Vasile Pop și inspectorii coordonatori județeni Ioan Radu Dohotar și Claudiu Vasile Crișan, "au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare”.
"La data de 9 decembrie 2013, suspectul Rareş Pop a pretins și primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 de lei, bani oferiți pe considerentul de a se asigura de bunăvoința suspectului și ajutorul în cazul desfășurării unor controale de către inspectorii din subordine. La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Județean Alba, au efectuat un control la o școală generală, vizând obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ. Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor”, arată anchetatorii.
Ei mai precizează că, în urma acestei acţiuni, Rareș Pop a solicitat inspectorului coordonator al județului Alba anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcția de coordonator județean.
"În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al județului Alba a refuzat să dea curs solicitării. Într-un final, la data de 10 aprilie 2014, acesta a fost revocat din funcția de inspector coordonator al Inspectoratului Județean Alba", se mai arată în comunicatul DNA.
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul informativ şi de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Rareş Pop este consilier judeţean PNL, acesta fiind numit în funcţie într-o şedinţă din luna mai şi l-a înlocuit pe consilierul judeţean Eugen Cecan, care a demisionat.
Pop a fost vicepreşedinte al PNL Cluj-Napoca, dar a demisionat din această funcţie săptămâna trecută, rămânând membru de drept al Biroului Teritorial Municipal Cluj-Napoca al PNL