2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCluburile underground din București, cu lacătul pe ușă după tragedia Colectiv

Cluburile underground din București, cu lacătul pe ușă după tragedia Colectiv

Amploarea tragediei din clubul Colectiv, arestările făcute printre proprietarii localului și a celor responsabilii de organizarea concertului trupei Goodbye to Gravity, dar și teama de controalele mult mai atente ale autorităților, din săptămâna care a urmat incendiului în care au murit 45 de persoane și alte 100 au fost grav rănite, i-au făcut pe managerii celorlalte cluburi aflate în subsolul unor clădiri din Capitală să ia măsuri radicale.

Unii au anunțat public că le închid, alții au pus lacătul pe ușă fără nici un anunț, astfel încât din cele zece cluburi pe care l-au trecut reporterii României libere sâmbătă seara, la opt era o liniște completă. Localurile din rețeaua El Grande Comandante au fost aproape mereu aglomerate. În clubul din aproprierea Pieței Galați, intrarea se făcea pe o scară extrem de îngustă și întortocheată, care cobora către subsolul unei clădiri. Pe site-ul de prezentare, managerii El Grande Comandante susțin că acest club are o capacitate de 1.000 de persoane, ceea ce face greu de înțeles cum s-ar fi putut realiza evacuarea lor, pe o singură scară în spirală, în cazul nefericit al unui incendiu. Oamenii ar fi fost, cel mai probabil, prinși ca într-o cursă de șoareci.

Managerii El Comandante au decis să închidă toate cluburile din rețeaua lor din București, inclusiv El Comandate Junior și El Dictator, ambele situate în Centrul Vechi. Pe ușa primului era comunicat faptul că a fost închis pentru relocare. Ultimul eveniment anunțat pe pagina de Internet a El Dictatora fost prilejuit de sărbătoarea Hellowen, pe data de 28 octombrie. La Bastards Music Club, chiar și accesul de la suprafață se face dificil, printr-un hol lung, fără ferestre, străjuit de plăci de placaj, prost prinse, și pe o alee cu gropi. Pe același culoar se ajunge și la un salon de masaj. Sâmbătă seara, ușa clubului Bastards era zăvorâtă, fără ca cineva să explice, printr-un anunț, de ce. Undeground Music Club era la fel de ferecat.

La intrarea dinspre râul Dâmbovița în Centru Vechi, celebrul club Goblin, din subsolul primei clădiri de pe strada Smârdan, nu a mai funcționat sâmbătă, spre dezamăgirea tinerilor, care mai veneau din când în când și apăsau, inutil, clanța de la intrare. Petrecerule și concertele se țineau la Goblin într-un fel de catacombe. Cel puțin 19.000 de persoane au confirmat că au fost cel puțin o dată în această locației, lucru confirmat prin aplicația check in de pe telefonul mobil. Prezență slabă Managerii cluburilor Expirat și Kulturhaus au fost singurii care au anunțat public că închid localurile, după tragedia din Colectiv.

Sâmbătă, pe ușa Kulturhaus trona un lacăt mare, reprezentanţii societății care admnistrează locul recunoscut pentru presă că prioritatea lor a devenit siguranţa oamenilor şi, în acest sens, vor lucra “cu discernământ şi organizat” pentru îmbunătățirea condițiilor pentru cazuri de incendiu. Patronul clubului Expirat a fost chiar mai radical și a anunțat că îl închide definitiv. Ba mai mult, Andrei Şoşa a recunoscut, într-un mesaj spovedanie, că, noapte de noapte, timp de 12 ani, a pus în perdicol viața a zeci de mii de oameni. Șocul produs de tragedia din Colectiv i-a alungat pe clienți din Centrul Vechi, astfel încât nici măcar în cluburile de la subsol care au rămas deschise nu era prea mare veselie. La “cuibul” de rockeri de pe Calea Victoriei, situat la subsol și dedicat muzicii rock, la miezul nopții, nu erau mai mult de 15 oameni, iar pe scenă nu cânta nimeni.

La Fire Club, unul dintre cele mai vechi din Capitală, era deschisă doar zona de la suprafață, în timp ce subsolul, unde înainte erau organizate petreceri, a rămas “închisă” cu un scaun pus în fața scărilor de coborâre. Un angajat ne-a mărturisit că măsura a fost luată după tragedia de la Colectiv. Club A și Sankt Peteresburg au rămas deschise.

Am încheiat seara într-un club aflat la suprafață, club Control, unul dintre locurile cool din centrul Bucureștiului. Atmosfera era rarefiată, iar unul dintre oamenii de pază ne-au precizat că motivul îl reprezintă drama din clubul Control. Trist este că a trebit să moară zeci de oameni pentru ca această dramă să declanșeze un adevărat cutremur și o reorganizare a vieții de noapte a tinerilor din Capitală. 

Cele mai citite

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă