Circa o mie de fermieri au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Covasna, cerând subvenţionarea preţului laptelui şi deblocarea exporturilor de ovine şi bovine, informează Mediafax.
Fermierii și-au exprimat dezaprobarea față de scăderea drastică a prețului de achiziție a laptelui, care a ajuns la „un minim istoric” de 40 de bani în unele județe, și au cerut deblocarea exporturilor la bovine și ovine, sistate anul trecut ca urmare a apariției focarelor de boala limbii albastre.
De asemenea, ei au solicitat plata subvențiilor datorate crescătorilor de animale din zonele defavorizate și acordarea în continuare a sprijinului pentru zonele defavorizate.
„Nu este normal ca în ultimele cinci luni preţul de achiziţie a laptelui de la fermieri să scadă cu 30%, iar în magazine să nu existe nicio scădere de preţ. Ca de obicei, profitul revine în totalitate procesatorilor şi comercianţilor, în timp ce fermierii, mai ales cei mici şi mijlocii, sunt în pericol de faliment. Nu este normal ca producătorii să suporte de fiecare dată conjuncturi nefavorabile sau politici agricole greşite”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Otvos Mozes.
În timpul protestului, o cisternă încărcată cu o tonă de lapte a fost golită pe caldarâm, în fața Prefecturii.
La mitingul de la Sfântu Gheorghe, organizat de Asociației Crescătorilor de Bovine (ACB) Covasna, protestatarilor li s-au alăturat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și parlamentari UDMR.
Anterior protestului, conducerea ACB Covasna a adresat un memoriu ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care i-au fost aduse la cunoştinţă greutățile din sectorul zootehnic şi decizia fermierilor de a ieşi în stradă.
Fermierii au atenționat că dacă problemele lor nu vor fi luate în considerare şi soluționate, vor continua protestele în Bucureşti.