Fondul Monetar International a devenit unul dintre cele mai aprinse subiecte de discutie la nivel international, fiind prins intre dorintele Statelor Unite, ale Chinei si Uniunii Europene.
Administratia lui Barack Obama este de parere ca fortificarea FMI-ului ar trebui sa fie unul din scopurile principale ale summit-ului G20 din aprilie, scrie The New York Times, citata de ziare.com.
Pe de alta parte, China, India si alte economii emergente sunt de parere ca, din cauza crizei "made in America", Statele Unite nu mai sunt capabile sa stabileasca agenda, vazand in aceasta institutie o metoda prin care sa castige mai multa influenta in lumea economica mondiala.
Si China are sanse sa-si indeplineasca acest vis. Japonia si Uniunea Europeana au promis deja cate 100 de miliarde de dolari FMI-ului, dar SUA, care promisese aceeasi suma, a anuntat ca banii din partea sa vor intarzia, fiind nevoie de aprobarea Congresului. Astfel, singurul "candidat" fezabil pentru a da bani institutiei financiare este China, care are rezerve financiare impresionante.
Oficialii chinezi insa nu vor sa dea bani mai multi, fara a primi in schimb mai mult control asupra operatiunilor fondului, condus de un francez, Dominique Strauss-Kahn, si influnetat puternic de Statele Unite si Europa de Vest.
Wang Qishan, un lider chinez, a declarat vineri ca Beijing-ul este gata sa dea niste bani, insa doar in conditiile in care China va avea un cuvant de spus in gestionarea fondului, reflectand astfel mai bine si puterea economica a tarii.
Unii oficiali americani se asteapta ca guvernul chinez sa contribuie cu 50 de miliarde de dolari.
"Am putea sa le fortam mana, insa ei nu vor sa se conformeze bazandu-se doar pe vagi promisiuni de reforme", a spus Eswar S. Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell, care a discutat aceasta problema cu reprezentanti chinezi si indieni.
Unul dintre motivele pentru care FMI a devenit un subiect atat de aprins de discutie este faptul ca Statele Unite nu a reusit sa adune pareri pozitive cu privire la acordarea de stimuli economici. Uniunea Europeana se opune srijinului financiar suplimentar in 2010, argumentand ca nu face altceva decat sa creasca cheltuielile guvernamentale.
Autoritatile americane si europene nu resusesc sa se inteleaga nici cu privire la cum sa refaca reglementarile financiare. Franta si Germania tind mai mult spre a oferi putere supranationala autoritatilor de control, pentru ca acestea sa "puna la punct" mai usor bancile si alte institutii financiare. Statele Unite cred exact opusul.
"Statele Unite incearca in mod disperat sa preia conducerea, de parca am fi acum zece ani", a spus Kenneth S. Rogoff, economist la Harvard.
China isi doreste mai mult control asupra FMI si pentru ca are in vedere inlocuirea dolarului drept moneda folosita pentru rezerve. Una dintre propuneri este folosirea S.D.R., moneda sintetica in care FMI acorda creditele.
De altfel, la summit-ul G20, se va discuta o propunere pentru alocarea sumei de 250 de miliarde de S.D.R pentru toate statele membre FMI. Statele vest europene ar putea folosi aceste fonduri pentru a imprumuta vecinii mai saraci din estul continentului.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro