Liderii marcanţi ai PDL şi-au promovat în eşaloanele puterii o serie de apropiaţi după un tipar ce pare aproape feudal.
Mai multe scandaluri de corupţie au lovit tocmai în inima fiefurilor PDL din Transilvania. Este vorba de oameni care fac parte din adevărate reţele de putere în interiorul partidului. Informaţiile care au răzbătut ca urmare a acestor scandaluri arată o stuctură de influenţă aproape feudală, cu baroni reuniţi în jurul câte unui „senior” mai important.
Cel mai puternic om în partid este însuşi premierul Emil Boc, preşedintele PDL, care odată ajuns la Palatul Victoria a promovat în Guvern o serie de apropiaţi de la Cluj, majoritaea în eşalonul doi al ministerelor. Aşa ar fi secretari de stat ori consilieri de stat precum Cătălin Baba de la Educaţie, Dan Lazăr de la Finanţe, Gabriel Bădescu, cel care a ocupat postul de şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, Ştefania Ferencz, cea care conduce cabinetul premierului şi mulţi alţii.
Printre promovaţi s-a numărat şi nepoata primului ministru, Mihaela Boc, fiica verişorului şefului PDL. De asemenea, tot lui Emil Boc îi datorează ascensiunea oameni precum şeful Comisiei Juridice şi al Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei, deputatul Daniel Buda, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care îi este şi fin, dar şi primarul arestat al Clujului, Sorin Apostu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, şi el arestat, ori viceprimarul Clujului, Radu Moisin. „Emil Boc a evitat să promoveze alţi membri ai Guvernului din PDL Cluj. Chiar dacă din cabinetele sale au făcut parte ori fac în continuare parte alţi clujeni, ei au fost susţinuţi de aliaţii premierului”, spune tânărul politolog Eduard Pop. Practic, strategia lui Emil Boc a fost aceea de a-şi promova oamenii în eşalonul doi al puterii (la nivelul secretarilor de stat, spre exemplu) .
„Vasalii” penali ai lui Ioan Oltean
Un alt personaj-cheie este secretarul general al PDL, Ioan Oltean, cel care conduce şi filiala bistriţeană a principalului partid de guvernământ. Ioan Olteanu a promovat o serie de oameni importanţi, în capul listei putând fi menţionat fostul deputat Augustin Zegrean, care a devenit preşedintele Curţii Constituţionale. Tot Oltean l-a promovat pe fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, care a fost nevoit să demisioneze după ce a acordat fonduri europene pentru un proiect al unei firme conduse de soţia sa. Promovat de Oltean este şi fostul secretar de stat Ioan Andreica, anchetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. În anturajul aceluiaşi influent politician îi mai găsim pe preşedinţii consiliilor judeţene Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi Maramureş, Mircea Man, şi ei anchetaţi şi aceştia de DNA pentru trafic de influenţă.
Potrivit informaţiilor vehiculate de presă, de un sprijin aparte a beneficiat şi Crinuţa Dumitrean, care a demisionat la începutul lunii octombrie din funcţia de şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, la scurt timp după arestarea preventivă a vicepreşedintelui insituţiei, Remus Baciu, pentru trafic de influenţă.
Grupul arădenilor şi grupul bănăţenilor
O a treia zonă importantă din PDL este reprezentată de arădeni. Cei mai vizibili sunt primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, dar şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
Falcă este, de asemenea, anchetat de DNA pentru fapte de corupţie. Din grupul de la Arad mai fac parte şi socrul edilului, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, europarlamentarul Iosif Matula, deputatul Iustin Cionca, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu. Un „club” important în PDL este cel al bănăţenilor.
Cel mai proeminent membru este fostul ministru al Apărării şi al Turismului, Sorin Frunzăverde, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. El este secondat de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, acuzat de ANI de incompatibilitate, precum şi de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Grupul din Bihor a intrat în opoziţie
În opoziţia internă din partid s-au regrupat fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, precum şi fostul primar al Oradei, Petru Filip. Numele celor doi au fost pomenite recent drept posibili succesori ai lui Mircea Geoană la şefia Senatului. Petru Filip a fost anchetat de către DNA, în perioada în care era primar.