-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine e de vină că nu mai primim 580 de milioane de...

Cine e de vină că nu mai primim 580 de milioane de euro de la UE

Cum a fost posibil ca autorităţilor române să le scape neregulile grave descoperite de Direcţia generală de politică regională din cadru Comisiei Europene (CE)  în cazul a patru proiecte autohtone derulate cu bani europeni? În urma concluziilor trase de auditori independenţi, CE a blocate fondurile pentru infrastructura locală şi regională de transport Axa 2.  În cadrul acestui program, sunt derulate 124 de proiecte de infrastructură, iar din cele 859 de milioane de euro alocate au fost cheltuite doar 280.

 “Trebuiau să deruleze controale! Nu e treaba noastră.”

Banii europeni pentru infrastructură vin la  Ministerul Dezvoltării care este “interlocutorul” Uniunii Europene. Legea, însă, are anumite neajunsuri, astfel încât organismul abilitat cu controlul proiectelor europene este Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care se află în subordinea guvernului şi sub coordonarea directă a premierului Boc. De aici încep acuzaţiile.

“ANRMAP  are obligaţia de a se asigura că toate achiziţiile publice se fac cu respectarea legii. Ei au verificat, în mod cert, aceste patru contracte la care Comisia Europeană a descoperit nereguli importante. Cu toate astea, ANRMAP a greşit pentru că nu a descoperit la timp neregulile semnalate ulterior de CE”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Pe de altă parte, direcţia de comunicare a ANRMAP ne-a precizat: “nu am verificat până în acest moment niciunul din contractele la care se face referire în raportul de audit preliminar al auditorilor Comisiei Europene, însă deficienţele din sistem au fost identificate de Instituţia noastră încă din anul 2010.”

76 de milioane de euro care nu mai vin

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţin că nu au destul personal pentru a face ei înşişi verificări în cazul contractelor derulate pe bani europeni. Dar, au posibilitatea de a sesiza autorităţile de control acolo unde bănuiesc că există încălcări ale legii. În niciunul din cele patru proiecte analizate de CE, însă, ministerul nu a cerut organismelor abilitate să declanşeze verificări.

Ce urmează ? Plecând de la raportul Comisiei Europene, Ministerul Dezvoltării va efectua în perioada 1 iulie – 12 august verificări la toate cele 124 de proiecte.  În cazurile unde se vor descoperi nereguli, contractanţii vor fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 2 şi 100% din banii luaţi de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat.  Niciun ban nu trebuie returnat, în acest moment, către UE. Efectul imediat al raportului este reprezentat de faptul că statului român nu i se va mai rambursa  ultima tranşă de bani cheltuită de autorităţi în valoare de 76 de milioane de euro. În cazul fericit în care neregulile la proiectele europene se vor remedia în termen de două luni, finanţarea europeană va fi reluată.

Patru contracte, trei nereguli

În perioada 28 aprilie – 1 mai, auditori ai CE au verificat patru proiecte: reabilitarea DJ 701 şi a DJ 506 beneficiar CJ Teleorman, modernizarea sistemului rutier DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice ale judeţului Buzău. Printre neregulile descoperite s-a menţionat: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate.  

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă