Piata inchirierilor s-a conturat incepand cu anii ‘90, momentul de dezvoltare alerta fiind anul 2001, cand a luat amploare si piata constructiilor. Aparitia unor noi cladiri, construite modern si incluzand facilitati precum locuri de parcare in subteran, a fost fondul potrivit cresterii unui segment nou al pietei imobiliare.
Acest sector a cunoscut o ascensiune dinamica pe masura ce nivelul investitiilor in Romania a crescut, formandu-se un segment compact de expati. Acestia reprezinta un important procentaj al chiriasilor din Bucuresti, capabil sa acceada la un confort sporit, tipic upper middle.
"Trendul ascendent s-a simtit in numarul ofertelor, al calitatii acestora, dar si in pret. Anul 2007 este momentul de varf al ascensiunii pietei de inchirieri rezidentiale si relocari. Aparitia tensiunilor financiare la nivel international si-a facut simtita prezenta pe piata imobiliara locala prin aparitia unui proces de departajare al locuintelor destinate inchirierii.
Acum se pune foarte mult accent pe calitatea si locatia imobilelor, dar mai ales pe imprejurimi, privelistea oferita, spatiul verde si facilitati. Preturile au inceput sa difere in functie de acesti factori fundamentali si, in acelasi timp, sa se tempereze, demonstrand inceputul de maturizare al pietei," a declarat Bogdan Barbulescu, real estate broker in cadrul dep. Residential Rental & Relocation, Regatta.
Zonele consacrate inca de la inceput ca fiind cele mai cautate pentru inchirieri au ramas aceleasi. Vorbim despre zone precum Dorobanti – Primaverii, cunoscuta pentru arhitectura si avantajele unui mediu linistit, in apropierea marilor parcuri din capitala; zona Parcului Herastrau care ofera privelisti extraordinare in apartamente cu suprafete generoase, apoi zona Floreasca recunoscuta pentru numarul mare de apartamente moderne care beneficiaza de acces rapid atat catre centru cat si catre aeroport. Putem aminti aici si o zona relativ noua, Baneasa – Iancu Nicolae situata in afara agitatiei din Bucuresti.
"Daca pana la inceputul anului 2008 pretul de inchiriere se situa intre 1,500 si 5,000 euro/luna pentru apartamente si intre 3,000 si 8,000 euro/luna pentru vile, acum se poate observa o scadere a acestora intre 5 – 30% in functie de locatie si calitatea finisajelor, acolo unde o corectie a pretului este justificata," a subliniat Barbulescu.
In acest sector al pietei de inchirieri, clientii vizati sunt in proportie de 90% expati si 10% romani. Un procent de 80% dintre expati sunt persoane angajate in companii internationale de mari dimensiuni, multinationale, care isi pot permite o astfel de proprietate peste medie.
Aici intram pe un teritoriu sensibil, referitor la ce inseamna peste medie si ce inseamna cu adevarat lux. Pana la urma, ridicarea gradului de confort poate fi vazuta de multe persoane ca «lux», insa nu trebuie sa uitam ca in fiecare tara exista un procentaj de cca. 10% indivizi care isi pot permite proprietatile cele mai performante din toate punctele de vedere, ceea ce se poate numi «adevaratul lux» .
"De aproximativ doi ani, a inceput sa se contureze o nisa de 10% romani interesati de piata inchirierilor rezidentiale si relocarilor, rivalizand cu target-ul majoritar de expati. Acestia sunt in special oameni de afaceri sau/si angajati de top in multinationale care sunt caracterizati de mobilitate, periodicitatea schimbarii zonei de actiune neimpunand necesitatea achizitionarii unei proprietati rezidentiale," a declarat brokerul Regatta.
In ceea ce priveste evolutia acestui segment de piata observam primele semne ale maturizarii (numar ridicat de oferte, departajarea si corectarea preturilor in cazul locuintelor supraevaluate din piata), ceea ce ne face sa estimam o asezare a preturilor. Cel mai probabil, in primul semestru al anului 2009, acest lucru va deveni evident. Un factor important care isi va pune amprenta asupra pretului de inchiriere va fi si situatia economica mondiala din prezent.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro