4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCERNAVODĂ. China Nuclear Power Corporation, singurul ofertant pentru reactoarele 3 și 4

CERNAVODĂ. China Nuclear Power Corporation, singurul ofertant pentru reactoarele 3 și 4

China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecție pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă a anunțat marți Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, anunță Mediafax.

Compania chineză a fost singurul ofertant.

"Ieri a fost o etapă intermediară în acest proces de selecție, care avea ca scop de a ne asigura că partenerul pe care îl vrem chiar înțelele acest business şi are capacitatea sa îl dureleze. Una dintre cerințe a fost demonstrarea capacității tehnice în exploatarea unei centrale nucleare. Cerința putea fi îndeplinită minimal dacă investitorii au în axploatare cel puțin patru reactoare nucleare. O altă cerință era demonstrarea capacității financiare, pentru că de pomană ştii să faci centrale nucleare, dacă nu ai bani", a afirmat Lulache.

Compania chineză va fi acționar majoritar în compania de proiect care va derula investiția de 6,5 miliarde de euro.

Citește și: Proiect incomplet la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda

Lulache a adăugat până în 24 septembrie este aşteptată depunerea documentației de către compania chineză, care, dacă va satisface cerințele Nuclerelectrica şi ale Guvernului, se va materializa prin semnarea unei scrisori de intenție, iar abia apoi vor fi discutați termenii reali ai asocierii.

Dacă Nuclearelectrica și Guvernul vor semna acordul cu China General Nuclear Power Corporation, va vor fi necesare probabil realizarea unei analize privind ajutorul de stat și notificarea Comisiei Europene, a menţionat directorul Nuclearelectrica.

"Notificarea Comisiei Europene trebuie făcută de stat în momentul în care implementează această schemă. Schema garantează un nivel al veniturilor, dar asta nu înseamnă că proiectul devine deja finanțabil", a arătat Lulache.

Compania chineză va avea cel puțin 51% din compania de proiect, iar Nuclearelectrica va participa cu activele existente. Actele pentru înființarea companiei de proiect ar urma să fie semnate până la finele anului.

Citește și: Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, deconectate de Nuclearelectrica

"Investitorul chinez trebuie să vină cu 51% din 30% din valoarea proiectului, așa cum va fi definită. Asta este o ipoteză de lucru, iar restul de 70% din surse atrase. (…) O condiție pe care am pus-o este termenul de 75 de luni pentru realizarea proiectului", a precizat Lulache.

Nuclearelectrica va participa la capitalul companiei de proiect și cu investiția de 141 milioane de lei făcută în Energonuclear, companie înființată în 2009 pentru derularea investiției de la Cernavodă cu foștii acționari.

China General Nuclear Power Corporation a fost înființată în 1994 și este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare nucleare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producție a energiei a României este de circa 20.000 MW.

Citește și: Ce pagube ar produce renunţarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

De asemenea, compania chineză are în construcție alte 13 reactoare nucleare, cu o putere instalată cumulată de 15.000 MW. China General Nuclear Power Corporation a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,25 miliarde de euro. Compania chineză are active evaluate la 37,49 miliarde de euro.

Nuclearelectrica a început la finele lunii august procedura competitivă de selectare a investitorilor în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4.

Potrivit strategiei de atragere a investitorilor, aprobată de AGA Nuclearelectrica în 22 august, statul va ceda potenţialelor companii interesate 51% din proiect, dar va păstra, alături de Nuclearelectrica, cel puţin 30% din acţiuni.

Proiectul construcției celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investiţii pentru construcția reactoarelor nucleare 3 şi 4 a fost semnat inițial în 2008. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privaţi rămași în compania de proiect, Enel şi ArcelorMittal România, au decis la finele lui 2013 să părăsească proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4, astfel că Nuclearelectrica a rămas unicul acţionar implicat.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

Cele mai citite

SUA accelerează livrarea echipamentelor militare promise Ucrainei

Statele Unite au trimis Ucrainei 83% din muniția promisă, 67% din sistemele de apărare aeriană și 60% din echipamentele de foc, conform purtătorului de...

Familia Sturdza vinde peste 4.000 de hectare de pădure statului român și cere 22 de milioane de euro

Pădurile sunt amplasate pe teritoriul comunelor Grințieș și Ceahlău, în apropierea Parcului Național Ceahlău Omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, membru al cunoscutei familii Sturdza,...

Eșec pentru România U17 în debutul calificărilor pentru Euro 2025!

România U17 a pierdut primul meci din campania de calificare pentru Campionatul European U17 din 2025, fiind învinsă clar de Grecia. Naționala de fotbal a...
Ultima oră
Pe aceeași temă