Actuala proprietara octogenara a celebrului Hotel Negresco din Nisa, vaduva si fara copii, dupa ce si-a dedicat viata palatului de pe Coasta de Azur, si-a rescris testamentul si a anuntat infiintarea unei fundatii caritabile care, la moartea sa, va mosteni toata averea.
Dominand de aproape un secol Golful Ingerilor cu domul sau trandafiriu, Hotelul Negresco, palatul mitic cu o arhitectura exceptionala, priveste marea peste Promenade des Anglais, evocand o anume "art de vivre" si exuberanta din Belle Epoque. De 96 de ani, Negresco a fost destinatia de vacanta a starurilor Hollywood-ului, a milionarilor, a familiilor regale si liderilor sovietici. Cate hoteluri se pot mandri cu un candelabru conceput de Gustav Eiffel?
In ultimii ani, ofertele de cumparare a edificiului din partea unor grupuri internationale au crescut continuu, dar Jeanne Augier, atasata de aceasta cladire, doreste ca hotelul sa ramana Frantei si sa-si pastreze spiritul specific. De aceea, aceasta apreciaza ca, prin donarea lui catre fundatia Mesange-Augier-Negresco (100 milioane de euro), va reusi sa impiedice distrugerea ultimului hotel independent de pe Coasta de Azur, iar cei 260 de angajati nu-si vor pierde locul de munca, "sacrificati pe altarul profitului". Fundatia se va ocupa de saraci si de apararea drepturilor animalelor. De altfel, la Negresco ea a incurajat oaspetii sa isi aduca si animalele de companie, oferind servicii speciale, inclusiv personal pentru a le plimba. Proprietara din 1957, ea a redat grandoarea Hotelului Negresco, facand din el o vitrina a artei franceze pentru clientela internationala care il frecventeaza, imbogatindu-l fara incetare cu noi opere de arta si piese de colectie, statul francez declarandu-l in 2003 "monument istoric" in semn de recunoastere a arhitecturii sale si a colectiilor pe care le adaposteste. Munca ei a fost admirata inca de la inceput, doi clienti cerandu-i consultatii pentru turismul din tarile lor. Unul a fost sahul Iranului, celalalt liderul sovietic Nikita Hrusciov. Se spune ca Jeanne Augier ar fi fost timp de doi ani membra in consiliul Hotelului Inturist.
Hotelul a fost construit in 1912 de romanul Henri Negrescu, care l-a inaugurat dupa un an. Plecat din Romania in 1883, cand avea 15 ani, pentru a-si perfectiona talentul de violonist la Paris, el a ajuns directorul Hotelului Londres din Monte Carlo, apoi al Hotelului Helder din Monaco, unde si-a demonstrat talentul de a trata si pastra o clientela formata din miliardari, regi si printi veniti pe Riviera, printre care familiile Vanderbilt, Rockefeller si Singer. A condus si Casinoul Municipal din Nisa, visand sa construiasca un hotel somptuos pentru clientela sa fidela de oameni bogati de pe intreg globul. L-a angajat pe arhitectul Edouard Niermans, unul dintre cei mai buni ai vremii, sa proiecteze cladirea, iar pe Gustav Eifell – sa realizeze ceea ce a devenit celebrul dom roz.
In primul razboi mondial, Negrescu a fost mobilizat, iar hotelul – rechizitionat si transformat in spital. A revenit in afaceri, dar hotelul a intrat in dificultati financiare severe. Somat de creditori, Negrescu l-a vandut unei companii belgiene.