Autoritatile americane i-au avertizat pe clientii bancari cu privire la o serie de apeluri telefonice inselatoare facute inclusiv din Romania, cand o persoana care se da da drept bancherul lor le-ar cere informatii confidentiale asupra conturilor lor din banci, scrie Agerpres.
'Chiar acum avem informatii asupra unor apeluri initiate din Romania si Bulgaria', declara ajutorul de serif Ray Dell. El a adaugat ca anchetatorii au fost avertizati dupa ce doua uniuni de credit au primit asemenea apeluri si au devenit suspicioase. Potrivit biroului serifului, abonati locali de telefonie mobila au primit apeluri automate de la necunoscuti avand prefixe zonale 843, 347, 999 sau 304, insotite de un mesaj ce spune ca persoana apelata detine un card de debit/ATM ce a fost blocat si nu mai permite tranzactii, relateaza Novinite.com, citand ziarul local The Evening Tribune, din statul New York.
Mesajul continua sa spuna ca pentru 'deblocarea' cardului, utilizatorul trebuie sa apese pe '1', sa formeze pe telefon cele 16 cifre ale numarului sau de card si PIN-ul.
Odata obtinute numarul contului si PIN-ul, victima va 'testa' numarul si PIN-ul incercand sa faca o cumparatura de la un vanzator online. Daca tranzactia reuseste, toate fondurile din cont pot fi golite relativ rapid.
Dell a mai afirmat ca acesti infractori apeleaza in timpul weekend-urilor sau seara.
Anchetatorii presupun ca escrocii se folosesc de un software de numar telefonic succesiv, ce face apeluri dupa apeluri pana cand o persoana credula divulga informatia.
'Institutiile financiare nu vor cere niciodata un numar de cont personal sau o parola. Discutiile despre afaceri financiare se fac numai cu cineva pe care il sunati si niciodata cu oricine v-ar apela la intamplare', potrivit unui comunicat al biroului serifului local.
Biroul sefului de politie cere de asemenea celor care au primit apeluri similare sa contacteze autoritatile si furnizorul lor de servicii financiare.
Pe de alta parte, un cetatean roman a fost condamnat la patru ani de inchisoare in SUA pentru participarea la o retea care instala dispozitive de skimming pe bancomate, producand pagube de 150.000 de dolari, potrivit procurorilor.
Victor Vasile Constantin, de 23 de ani, si complicii sai au instalat dispozitive pe bancomate care contineau camere ascunse, pozitionate in asa fel incat sa poata inregistra PIN-urile introduse de clienti, pe care le foloseau apoi pentru a retrage bani din conturile acestora.