8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialCe aşteaptă SUA acum de la România

Ce aşteaptă SUA acum de la România

Cum poate fi interpretată vizita neaşteptată a unui înalt oficial american în plină criză politică în România? Surse apropiate convorbirilor la nivel înalt care au avut loc ieri la Bucureşti spun că Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA Hillary Clinton, a venit să se asigure că verdictul privind referendumul din 29 iulie nu va fi întârziat, că vor fi respectate legile în vigoare pentru luarea unei decizii şi că după eventuala revenire a lui Traian Băsescu la Cotroceni există soluţii de coabitare între Guvern şi preşedinte.

Vizita lui Gordon mai poate fi interpretată şi ca o atenţionare că Statele Unite urmăresc atent mişcările Guvernului şi că declaraţiile ambasadorului Mark Gitenstein reprezintă punctul de vedere al Washingtonului, dar şi pentru a reaminti politicienilor dâmboviţeni că Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România implică anumite obligaţii şi din partea Bucureştiului.

Citeşte şi De ce sunt îngrijoraţi americanii? Philip Gordon vorbeşte despre suspiciuni de fraude „de amploare” la referendum

Prima întâlnire la Bucureşti a adjunctului secretarului de stat american a avut loc la sediul de campanie al preşe­dintelui Băsescu. Această ierarhizare a discuţiilor sugerează că Statele Unite se aşteaptă la repunerea în drepturi a preşe­dintelui suspendat şi că până la acel moment Traian Băsescu se bucură de susţinerea Washing­tonului. Cu toate acestea, Philip Gordon a vrut să ştie de la Traian Băsescu ce va face după ce va reveni la Cotroceni, care sunt instrumentele prin care ar putea debloca lucrurile, cum va putea comunica dacă, de pildă, premierul Victor Ponta se va ţine de promisiune şi, aşa cum a anunţat, nu va schimba nici o vorbă cu preşe­din­tele. Traian Băsescu i-a dat asigurări înaltului oficial american, potrivit unor surse bine informate, că va chema toate partidele parlamentare la Cotroceni şi va găsi o cale de coabitare cu cei care l-au suspendat, adăugând însă că există şi posibilitatea să-şi negocieze demisia, dacă PSD şi PNL vor fi de acord cu reducerea numărului de parlamentari, punând în acest fel în practică referendumul din 2009.

Vizita înaltului emisar american vine în plină criză politică pentru a-i avertiza pe oficialii români că Statele Unite urmăresc atent mişcările Guvernului, pentru a-i lămuri că declaraţiile ambasadorului Mark Giten­stein reprezintă punctul de vedere al Washingtonului, dar şi pentru a le reaminti că Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România implică anumite obli­gaţii din partea Bucureştiului.

Statele Unite au două baze militare în România, urmează să construiască scutul antirachetă lângă Caracal şi ar fi interesate de stabilitate politică şi predictibilitate în politica externă pentru a continua proiectele strategice cu Bucureştiul.

Preşedintele american Barack Obama şi şefa politicii externe de la Washington aşteaptă de la Philip Gordon informaţii exacte despre ceea ce se întâmplă la Bucureşti, mai ales că, înainte de plecarea sa spre Bucureşti, Departamentul de Stat al SUA a precizat că înaltul oficial va veni în România pentru a se lămuri în legătură cu „recentele acţiuni ale Guvernului, ce ameninţă mecanismul democratic de control şi echilibru al puterilor în stat şi slăbesc instituţiile democratice”.

Philip Gordon i-a comunicat, pe de altă parte, şi preşedintelui interimar îngrijorările Statelor Unite cu privire la ceea ce se întâmplă în România. Iar Crin Antonescu a venit la această întâlnire cu traducător, pentru a nu avea disconfortul din perioada discuţiilor cu FMI.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă