3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe a găsit la CNAS şi ce nu a căutat Corpul de...

Ce a găsit la CNAS şi ce nu a căutat Corpul de Control al premierului

Corpul de Control al primului ministru a efectuat un control amănunţit la CNAS, în urma căruia vrea să sesizeze DNA  şi ANI, după ce a constatat că angajaţii şi-au neglijat atribuţiile de serviciu, generând o pagubă de 189,7 milioane de lei, în intervalul octombrie 2009-septembrie 2011.

 

Inspectorii din aparatul de control al premierului Victor Ponta au constatat că, deşi OUG 104/2009 preciza că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS aveau obligaţia de a emite în termen de 15 zile de la data intrării in vigoare a actului normativ privind colectarea taxei clawback, un ordin comun conţinând normele de aplicare referitoare la contribuţia trimestrială ce trebuia plătită de firmele care comercializează medicamente, acest ordin comun a fost publicat la 15 iunie 2010, cu o întârziere de aproximativ 8 luni faţă de termenul legal. Această lentoare e inexplicabilă, conform raportului Corpului de Control, citat de Mediafax, deoarece raţiunea introducerii taxei clawback a fost tocmai suplimentarea surselor de finanţare a sistemului public de sănătate, în regim de urgenţă, prin identificarea unei surse noi de venituri bugetare care urmau să fie încasate şi utilizate de minister. Din datele transmise de Guvernul Ponta către presă, nu e clar dacă suma de 189.7 milioane lei nu a fost încasată în termenul legal, ci ulterior, cu întârziere, sau banii nu au fost încasaţi deloc, reprezentând pagubă la bugetul de stat.

Corpul de Control vrea să sesizeze şi ANI, arătând că Molnar Geza, consilier în Ministerul Sănătăţii,  s-a aflat în conflict de interese în perioada 25 martie 2011-31 martie 2012, lucrând atât ca membru în cadrul Consiliului de Administratie al CNAS, cât şi în cadrul Consiliului de Administratie al companiei Antibiotice Iaşi, ceea ce reprezintă o încălcare a Legii 95/2006 care interzice membrilor CA al CNAS să deţină funcţii în cadrul societăţilor comerciale cu profil farmaceutic.

Inspectorii subordonaţi lui Victor Ponta s-au concentrat exclusiv pe perioada guvernării Boc, când miniştri ai Sănătăţii au fost: Adriean Videanu (interimar), Cseke Attila şi Ladislau Ritli. Echipele nu au controlat şi activitatea CNAS  în perioada din 2009, în care PSD a guvernat alături de PDL şi când mandatul de ministru al Sănătăţii i-a revenit lui Ionuţ Bazac. Mai mult, verificarea activităţii CNAS în guvernarea Ponta n-a fost decât parţială, singurele inspecţii de după luna mai 2012 fiind cele cu privire la gestionarea contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, conform Mediafax.

Inspectorii Corpului de Control au descoperit şi alte nereguli la CNAS:

–  Adunarea Reprezentanţilor CNAS nu mai fusese constituită din 2005, ceea ce reprezintă o încălcare a dispoziţiilor OUG 150/2002 şi ale Legii 95/2006.

–  Între 1 ianuarie 2009 şi 31 martie 2012, nici preşedintele Băsescu şi ex-premierul Emil Boc nu au nominalizat reprezentanţi în CA al CNAS, ceea ce contravine Legii 95/2006.

–  Între 16 iunie 2011 şi 31 martie 2012, CA al CNAS a funcţio­nat în ilegalitate, deoarece a fost cons­tituit din 4 membri şi nu din 7 membri, cum cere Legea 95/2006. S-a ajuns astfel la situaţia bizară în care, practic, întreaga activitate a CNAS a fost decisă de un număr de 2 sau 3 persoane.

– S-a constatat că ordonanţări de plată în sumă de 60,8 milioane lei prezintă corecturi/ştersături cu pastă albă, fără a avea înscrisă data şi semnătura persoanei care a efectuat modificarea.  

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă