22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCazul Antonie Solomon: acuzatii de mita, afaceri cu terenuri si fotbal, critici...

Cazul Antonie Solomon: acuzatii de mita, afaceri cu terenuri si fotbal, critici la partid

» Primarul Craiovei, Antonie Solomon, va sta in arest in urmatoarele 29 de zile, fiind acuzat de fals, uz de fals si luare de mita. Dupa primarul de Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, Solomon este al doilea edil PDL care ajunge dupa gratii in ultimele saptamani.

 

Antonie Solomon, retinut marti seara de procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie, va ramane 29 de zile in arest, dupa ce ieri Tribunalul Arges a admis propunerea de arestare preventiva. Solomon este acuzat de luare de mita, fals intelectual si uz de fals intr-un dosar legat de acordarea autorizatiei de construire pentru magazinul PIC din Craiova ce apartine omului de afaceri Cornel Penescu. Tot ieri, procurorii au facut in mod oficial publice acuzatiile care i se aduc edilului craiovean: in perioada februarie-noiembrie 2006, sustin anchetatorii, Solomon a primit 50.000 euro mita de la Cornel Penescu – 40.000 euro pentru eliberarea autorizatiei de constructie pentru hipermarketul PIC din Craiova si 10.000 euro pentru a inlesni aprobarea pentru asigurarea transportului public in zona respectivului hipermarket.

In PDL, partid din care face parte Solomon, reactiile sunt contradictorii. Deputatul Constantin Dascalu, vicepresedintele PDL Dolj, este in stare de soc: "Sunt bulversat! Nu pot sa uit cate lucruri bune a facut pentru Craiova. Nu pot sa ma disociez de el imediat". La Bucuresti reactiile sunt diferite. Europarlamentarii PDL Monica Macovei si Cristian Preda considera ca,  pe perioada arestului preventiv, edilul craiovean ar trebui suspendat din partid si din toate functiile publice. Procurorii au descins inca de marti dimineata la apartamentul din Craiova, la primarie si la casa de vacanta a lui Antonie Solomon, de unde au ridicat mai multe documente relevante.

Potrivit reprezentantilor Primariei Craiova, anchetatorii au solicitat in plus documente privind modul in care s-a semnat contractul de concesiune a Stadionului "Ion Oblemenco", protocolul de colaborare intre primarie si "Universitatea" Craiova, prin care municipalitatea a alocat 500.000 euro in conturile societatilor falimentare ale lui Adrian Mititelu, precum si acordul prin care primaria a pus gratuit la dispozitia clubului Stadionul "Ion Oblemenco".

 

De asemenea, procurorii au ridicat si documente legate de provenienta bunurilor personale ale lui Solomon. In ultimii ani, presa a scris pe larg despre alte presupuse afaceri dubioase in care ar fi fost implicat edilul Craiovei, dar nici una dintre acuzatii nu a fost confirmata oficial pana acum de anchetatori. Implicarea in afacerea "Real" este una dintre aceste acuze. Conform presei locale, patru loturi de pamant apartinand unor cetateni din Craiova ar fi fost stramutate din extravilan in intravilanul orasului, dupa ce in prealabil fusesera instrainate de proprietari unui anume Tanase George-Nicusor, interpusul lui Sorin Visinescu, latifundiar din Constanta si prieten la catarama cu Antonie Solomon. Cele 4,6 hectare ar fi fost achizitionate cu 60 milioane lei vechi. Ulterior terenul a fost vandut catre compania Metro Group, care a deschis magazinul Real, cel mai mare hipermarket din Craiova.

 

De asemenea, in aprilie 2007 Solomon s-a trezit cu o noua acuzatie de mita. Impresarul Flavio Tilesi l-a acuzat pe primar ca ar fi cerut o spaga de 60.000 euro pentru a organiza la Craiova un concert Andrea Bocelli. Primarul Craiovei are in spate si o viata politica bogata. Relatia lui Antonie Solomon cu staff-ul PDL Dolj a stat mereu sub semnul conflictului. In 2004 Solomon a castigat fotoliul de primar, fiind sprijinit de PSD, partid din partea caruia a fost viceprimar in perioada 2001-2004. Dupa ce Traian Basescu a castigat primul mandat prezidential, iar PSD a pierdut puterea, Solomon si-a dat demisia din acest partid. Dupa un an, Solomon s-a inscris in PD. Relatia cu liderii PD/PDL nu s-a schimbat insa, primarul ramanand un critic permanent, mai ales in raport cu Radu Berceanu.

Cele mai citite

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă