5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialCâţi romi termină, anual, facultatea, în România

Câţi romi termină, anual, facultatea, în România

Numărul tinerilor romi care au absolvit o facultate s-a dublat în ultimii nouă ani, arată Romani CRISS, într-un comunicat remis redacţiei.

Conform datelor recensământului din 2011, la nivel naţional, de două ori mai mulţi romi au absolvit cursuri universitare faţă de 2002 (14% faţă de 7%). Totodată, procentul absolvenţilor romi de studii postliceale s-a dublat (0.2% faţă de 0.1%), iar cel al absolvenţilor romi de studii medii a crescut cu 53% (atingând 44% în 2011, în comparaţie cu 29% în 2002), arată Romani CRISS.

Citeşte şi Imaginea REALĂ a romilor din România: Câţi copii fac şi câţi trăiesc pe spinarea statului

Procentul copiilor romi care au absolvit ciclul primar a scăzut în 2011 faţă de 2002, arată cifrele oficiale: astfel, dacă în 2002, procentul elevilor romi era de 20%, în 2011, se ridica la 14%.

Numărul romilor nealfabetizaţi a scăzut, de asemenea, de la 34% în 2002, la aproximativ 20% în 2011.

Totuşi, în ciuda progreselor înregistrate în şcolarizarea romilor, decalajul educaţional dintre populaţia de etnie romă şi cea neromă este, în continuare, ridicat, susţin reprezentanţii Romani CRISS. 75% dintre romi trăiesc în sărăcie, arată un raport recent al Amnesty International.

Citeşte şi Tinerii romi devin MEDICI: „Dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina pe criterii etnice”

Totodată, Romani CRISS solicită Guvernului să aplice mai multe acţiuni afirmative pentru ca şi copiii romi să beneficieze de educaţie şi să adopte măsuri concrete prin care să sancţioneze segregarea şcolară.

Totodată, organizaţia aminteşte că principalele motive pentru care copiii romi merg în număr mic la şcoală sunt situaţia economică precară a familiei şi discriminarea în şcoală, conform unui studiu efectuat de Romani CRISS. 

Între 2009 şi 2012, prin programele derulate de organizaţie, 19.800 de copii şi părinţi romi au avut acces la educaţie, adică 3% din populaţia declarată de etnie romă. „Din pacate, sprijinul acordat acestor familii nu a fost atat de consistent pe cat ne-am dorit si pe cat ar fi fost posibil, in principal din cauza intarzierilor POSDRU in rambursare”, arată organizaţia, în comunicatul remis redacţiei.

Conform datelor recensământului din 2011, numărul romilor a crescut cu 16%, de la 535140 persoane in 2002 (reprezentand 2.46% din totalul populatiei) la 621573 persoane in 2011 (3.08% din total).

Citeşte şi REZULTATE RECENSĂMÂNT. Care sunt cele mai numeroase minorităţi naţionale

 

 

 

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă