5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCât de reală este ameninţarea teroristă la adresa României

Cât de reală este ameninţarea teroristă la adresa României

„Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state”, a fost afirmaţia care a pus ieri pe jar mass-media din România şi Bulgaria. Autorul ameninţării este liderul radical islamist Omar Bakri, iar declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat cotidianului bulgar „24 Ceasa”.

Motivaţia şeicului pentru îndreptăţirea Islamului de a lua la ţintă România este că ar fi vorba de pământ islamic.

„Dacă Islamul a intrat odată pe un pământ, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de Est: România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia. Din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi a colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă”, le-a spus Bakri jurna-liştilor bulgari.

Ministrul de Externe: „Suntem un aliat al SUA, cu tot ce înseamnă riscuri” 

România este un tărâm creştin, a spus ieri ministrul de Externe Titus Corlăţean, răspunzând unei întrebări privind amenin-ţările lui Omar Bakri, potrivit Mediafax. „Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă, într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”, a spus Corlăţean. Contactat de RL, Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt al SRI, a afirmat: „Acest gen de declaraţii nu face decât să confirme ceea ce SRI spunea, faptul că ameninţarea teroristă este în creştere. Aceste lucruri au fost spuse de directorul SRI săptămâna trecută. Serviciul urmăreşte îndeaproape tot ce întâmplă”.

Un oficial de rang înalt din domeniul securităţii a declarat însă pentru „România liberă” că declaraţiile lui Omar Bakri nu trebuie privite cu îngrijorare, pentru că este vorba de un personaj neimportant.

Atentatul din Bulgaria

Ameninţările lui Omar Bakri ar fi părut, poate, doar o glumă înainte de data de 18 iulie 2012. Dar în acea zi şapte persoane şi-au pierdut viaţa pe aeroportul din oraşul bulgar Burgas, într-un atac cu bombă  asupra unui autobuz ce transporta turişti israelieni. Era primul atentat terorist antiisraelian din Bulgaria, ţară vecină cu România.

Numele lui Omar Bakri a fost menţionat de câteva ori cu privire la acest atentat, el însuşi spunând că atentatorul i-a fost ucenic, în urmă cu mulţi ani. Asumarea nu a fost însă considerată credibilă şi atentatul a fost pus pe seama celor de la Hezbollah. Gruparea radicală şiită a negat însă implicarea.

Omar Bakri, între radical islamist şi măscărici

Sirianul Omar Bakri Muhammad a trăit mulţi ani în Londra, unde a fondat grupările islamiste Hizb ut-Tahrir şi Al-Muhajiroun, ambele desfiinţate între timp.

Bakri a fost un foarte vocal radical islamist, deseori citat şi intervievat de presa britanică. El ar fi spus, în decembrie 2004, că Islamul va da Vestului „un 9/11 zi după zi”.

S-a scris despre el că ar avea „legături puternice cu Al-Qaeda” şi că ar fi fost una dintre vocile lui Osama bin Laden, căruia i-ar fi pregătit declaraţii. În 2005, presa scria că zeci de membri ai grupului pe care el îl conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigaşe sau au făcut parte din reţeaua de susţinere a Al-Qaeda. La adresa lui s-au folosit însă şi termeni precum „un personaj ridicol şi lăudăros”.

El a stat 20 de ani la Londra, iar după atentatele din iulie 2005 a plecat în Liban, interzicându-i-se revenirea în Marea Britanie. În noiembrie 2010, Agenţia Na-ţio-nală de presă din Liban anunţa că Bakri se află printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detenţie pe viaţă ca urmare a acuzaţiilor de terorism.   

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Randamentele obligațiunilor suverane chineze, la niveluri similare crizei financiare globale

Randamentele obligațiunilor suverane pe un an din China au coborât la 0,92% vineri, marcând cel mai redus nivel din 2009, în timp ce obligațiunile...

Horoscop 21 decembrie 2024. Provocări și oportunități

Horoscop 21 decembrie 2024. Ziua aceasta evidențiază diverse provocări și oportunități pentru fiecare zodie. Fiecare semn zodiacal este încurajat să reflecteze asupra vieții personale și...
Ultima oră
Pe aceeași temă